Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
@budi Díky, je to rozhodně pravda a obojí se musí samozřejmě hlídat. Díky hlavně za bod 1 - musím ho víc do budoucna promyslet.
k tomu mě napadá ještě jeden případ…
mám vystudované 2 cizí jazyky na VŠ, tlumočím.
ve skupině jsme měli holku, která byla byla bilingvní, tzn. jeden z těch našich jazyků měla jako jazyk mateřský (+ČJ). a tahle holka, která mluvila zcela bez zábran a potíží od prvních dní, kdy my se teprve rozkoukávali, měla v dalších ročnících dost potíže a rozhodně nekončila mezi nejlepšími (byla ráda že vůbec dokončila). Prostě si myslela, že když umí mluvit, protože ji to naučili jako malou a jaksi „mimochodem“, tak se nemusí učit.
Některé příspěvky se dokola ohání tvrzením až se mladší dítě do budoucna vyprofiluje. A k čemu mu to bude? Zakladatelka řeší finance. To se pak bude modlit ať si vybere nějaký levný koníček?
A co ta možnost většího výdělku, jakmile nastoupíš zpět do práce? (nevím, možná to máš s prací jinak, nestandardně) Já až se vrátím do práce tak se pohnu někam úplně jinam finančně a budeme najednou daleko svobodnější co se týká útraty
i přesto, že teď během RD pracuju…
@Slečna Ferka Díky za příspěvek! Já to cítím stejně, nikdy jsem neuvažovala o variantě nechat tam jen starší dítě…i když teda tam bych se bála problémů v kolektivu, dítě není stroj, který někam pošleš, a ono tam přežívá, a zvlášť v tý luxusní škole by mohl být problém, že tam není pořád a nezapadá)
Tohle je zajímavá otázka. Kupodivu si myslím, že by to byl v té anglické školce určitě mnohem menší problém. Prostě něco ve smyslu: „Kde je vůle, tam je i cesta.“ Obecně tam panují mnohem lepší vztahy jak ve státní škole, ať už rodiče škola (logicky), ale i mezi dětmi, protože učitelé se jim mají čas víc věnovat, tmelit je a dávat pozor na nešvary. Obecně tam panuje opravdu dobrá atmosféra… Je to podobné jako v práci. Čím menší platy, tím větší napětí, lidé si závidí každou korunu. No nic. Rozhodně to nemyslím nějak nafoukaně, však jsme tam takoví chudí příbuzní…
Ale když jsem se s tím poprvé setkala (ještě na jiném místě), dost mě to překvapilo.
K tomu, že dítě není stroj - to uznávám. Myslím, že jsem na to hodně citlivá, u svyých dětí až možná přecitlivělá.
Ale obecně si myslím, že dítě snese vyšší nároky, než si někdy myslíme. Že spíš mu může uškodit v některých případech nečinnost. (Zrovna řešíme se ségrou, jestli má dát jejího syna do jiné školky. Tedy z úplně jiných důvodů.)
@Anonymní píše:
@hanka.br. @llenni Nevím, jestli jsme se pochopili. (Sem patří jedině měkké i, jestli se nemýlím…) Já bych byla skutečně ráda, kdyby se čeština udržela, ale nepřijde mi to realistické. Navíc (a to vůbec nemyslím tak, že bych to chtěla nějak zdůrazňovat) si myslím, že naše děti pravděpodobně nebudou třeba ani žít v Čechách. Být to jen na manželovi, pracoval by jinde. Ne, že bychom si Čech jako domova nevážili, ale prostě člověk už teď, natož v budoucnosti bude podle mě mnohem mobilnější a za mě tedy bude potřebovat spíš tu angličtinu než češtinu.
Přijde mi smutné, že s lehkým srdcem doslova pohřbíváš český jazyk a že se výuka angličtiny staví nad zvládnutí pravidel rodné řeči, která - jak pevně doufám - zde bude ještě po staletí navzdory tomuto trendu. Možná jsem směšná s touto hrdostí na rodný jazyk, nicméně věřím, že vztah a dokonalé zvládnutí mateřského jazyka je pro české děti prioritní. Angličtina je oproti češtině primitivní - přesto je z nějakého důvodu často nad mateřský jazyk povyšována. Pokud plánujete vycestovat, děti se anglicky naučí během dvou měsíců prázdnin bez ohledu na to, do jaké školky chodily.
@budi píše:
A co ta možnost většího výdělku, jakmile nastoupíš zpět do práce? (nevím, možná to máš s prací jinak, nestandardně) Já až se vrátím do práce tak se pohnu někam úplně jinam finančně a budeme najednou daleko svobodnější co se týká útratyi přesto, že teď během RD pracuju…
No, už jsem tu někde zmiňovala, že jsem učila na ZŠ. Takže bohužel houbeles. ![]()
@Trojlístek No a? Bude snad o něco horší než ostatní? Nevím, jak zakladatelce pomoci s penězi, to asi nevyřešíme, ale když nejsou, tak holt nejsou.
Tady je vidět, že člověk nikdy nebude spokojený. Paní není z těch, co počítá koruny, nemusí žádat o dávky, může si dokonce dovolit dvě děti. A zase je málo na soukromou školku. ![]()
Z mého pohledu - pokud na něco nemám tak si to nepořídím, no. Co tu radit? Takže druhé do státní.
@hanka.br. Necítím to tak, že bych ho pohřbívala. Nevím, třeba jsem to na té základce viděla v nějaké pokřivené perspektivě. Přeci jen na tom druhém stupni už nejsou ti, co odešli na víceleté gymnázium. Ale pro ty děti, co jsem je učila, prostě jazyk mrtvý byl.
Celkově si myslím, že lidé spolu vychází lépe, pokud si rozumí a v tom je prostě ta role angličtiny nezastínitelná. Nic mi v životě nedalo tolik, jako cestování a přátelství s lidmi po celém světě. Člověk vidí věci s odstupem z jiné perspektivy. A v tom se asi budeme rozcházet, ale přijde mi omluvitelnější, když třeba nějaký dobrý vědec dělá chyby v češtině, než když někdo jiný lpí na gramatických pravidlech jen z principu. To nemyslím vůbec na tebe - prostě jen spousta hodně chytrých lidí s velkým přínosem pro společnost dělá chyby v pravopise. OK. Můžu si myslet, že jim to za to nestojí nebo cokoli, ale přijde mi to prostě malicherné.
A dneska už 100% nefunguje ta korelace - chytrý, vzdělaný člověk neudělá chybu…
@Virginia píše:
Tady je vidět, že člověk nikdy nebude spokojený. Paní není z těch, co počítá koruny, nemusí žádat o dávky, může si dokonce dovolit dvě děti. A zase je málo na soukromou školku.
Z mého pohledu - pokud na něco nemám tak si to nepořídím, no. Co tu radit? Takže druhé do státní.
Věčná nespokojenost je motorem lidstva, no ne? ![]()
@Anonymní píše:
Věčná nespokojenost je motorem lidstva, no ne?
Tak vo tym žádná. ![]()
Inko zakladatelko, jestli chces, posli mi SZ. Jak jsem psala ang. MS mi prosli obe dve deti a ted jazyk udrzujeme.
A ta varianta, že by starší dítě chodilo ještě rok a pak už by šlo do školy a mladší by šlo v těch třech?? to byste pak finančně zvládli?
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.
@zuzik03 Ano, chápu, s tím blokováním místa to stejně nehrozí. Myslím, že by na tu variantu „částečného úvazku“ v té angl. školce nepřistoupili.