Fixace na egoistického otce

Anonymní
23.9.21 20:09

Fixace na egoistického otce

Hezký večer,
asi potřebuji objektivní názor na naši situaci. Poslední dobou mám pocit, že je můj chlap strašně fixovaný na svého otce, až mi to nepřijde normální. Tchán je egoista, přesněji by na něj seděl popis egoteismu. Prostě postoj „já jsem mistr světa, všechno umím a vím nejlíp“, musí být neustále středem pozornosti. Muž vždycky o otci mluvil s pýchou, jaký je to borec, co všechno kdy udělal, jak je chytrý a vyjímečný. Nejdřív si člověk řekne, že je asi dost šikovný. Ale po letech mohu říct, že se tchán dá označit za kutila, v některé oblasti má rozhled, ale zase tak extra vyjímečný není. Některé jeho „geniání“ nápady jsou v praxi zbytečné blbiny. Když spustí vyprávění svých zážitků, které nemá šanci nikdo trumfnout, tchyně koulí očima nebo se na sebe podíváme s úsměvem. Tudíž je mi jasné, co si o tom i ona myslí. Když nějaké zjištění vyprávíme my, na to reaguje slovy „No samozřejmě.“, tolikrát tvdil, že se něco takhle nedělá, že to MUSÍ být tak a tak, mockrát byl úplně mimo, kdyby to aspoň neříkal s takovou nadřazeností… Od září je muž nezaměstnaný a mám pocit, že si s otcem každý den volá, pomalu s ním konzultuje každý prd. Pozval si otce třeba i na výměnu hadice k pračce. Muž by to zvládl během chvilky sám, ale tchán spustil, že to MUSÍ být tak a tak, musí k tomu pořídit to a tamto, takže se blbá výměna hadičky protáhla na 2 dny. Upadla a zlomila se dřevěná lišta u dveří a to je zbytečné, aby ji muž kupoval, tu si vyrobíme. Takže opět práce na 1 den protáhli na týden. A takových prkotin je hromada. Mám pocit, že muž otci jen načechrává ego, jak je nepostradatelný a už mi to leze krkem. Třeba dnes jsem zjistila, že nefunguje prodlužka. Tak říkám muži, že o víkendu jedeme nanávštěvu k mému bratrovi, tak ji vezmu s sebou, je elektrikář a že by na ni mrkl. Chvilku poté stál muž ve dveřích, že jede na otočku k rodičům. A při večeři se zmínil, že jeho táta zjistil, ve které části prodlužky je problém a že nám ji opraví. No tohle už mě dožralo, protože mi to přišlo jako schválnost. V létě mezi námi probíhala debata, kde by muž chtěl natáhnout elektriku. A pokračoval sklesle, že mu to jeho otec slíbil už dřív, ale pořád na to nedošlo. Tak jsem navrhla, co požádat mého bráchu. A to že neee, že by byl táta neskutečně nasr@ný,, že to udělal někdo jiný. Můj chlap k němu vzhlíží jak k Bohu a teď, jak jsou v kontaktu snad denně, už mi to nepřijde norální. Někdy vím, že si volají, ale potom muž začne větu „Táta říkal…“ na věc, o které jsme se bavili ten nebo minulý den, tak je mi jasné, že to s ním zase musel zkonzultovat.
Přeháním, nebo už tohle není úplně zdravý vztah syna k otci?

Edit.: Snažila jsem se zkrátit hodně dlouhý příspěvek.

Příspěvek upraven 24.09.21 v 09:50

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
25897
23.9.21 20:25

Žeň chlapa do práce, nebude mít čas na kraviny. A ano, normální to není. Kolik jim je? Tchánovi 70 a chlapovi 40?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.9.21 22:35
@divine woman píše: Žeň chlapa do práce, nebude mít čas na kraviny. A ano, normální to není. Kolik jim je? Tchánovi 70 a chlapovi 40?

Tak nějak ten věk. Omlouvám se za dlouhý sloh, ani jsem si to neuvědomila, když jsem téma zakládala. :oops: Samozřejmě muž hledá práci, ozývá se na inzeráty, byl na dvou pohovorech, zatím to nedopao dobře. Tak je chlap doma, vymýšlí kraviny a se vším volá tatínkovi.

• Citovat
  • Upravit
25897
24.9.21 09:45

Mně by tedy vadilo, že nepožádá o natažení elektřiny elektrikáře, ale domácího kutila a vševěda, který se s tím bude crcat 10× déle. To bych mu zatrhla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8558
27.9.21 21:06
@Anonymní píše:
Tak je chlap doma, vymýšlí kraviny a se vším volá tatínkovi.

To je strašné, moc Tě lituji :-(.
To jsou ty hysterické vztahy. Všecko se přehání.
Znám to totiž. Obávám se, že nepomůže ani to, kdybys udělala doma vítr.
Vidím to docela bledě. Jedině začít hustit do manžela, že to není normální (to uslyší velmi nerad) a že jestli to bude pokračovat, odejdeš - ale náprava jistá není.
Snad se jedině pokusit domluvíš s tchyní, aby ty jejich vztahy nějak regulovala a sama taky aktivního dědka nějak zaúkolovala. Ale s poruchami osobností se to vyhrát nedá, navíc to jde často z generace na generaci, pomůže jedině útěk. :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8558
27.9.21 21:08
@divine woman píše:
Mně by tedy vadilo, že nepožádá o natažení elektřiny elektrikáře, ale domácího kutila a vševěda, který se s tím bude crcat 10× déle. To bych mu zatrhla.

Jenže to nezatrhneš po dobrým, bohužel. Postaví se proti Tobě hlavně manžel. Protože řada chlapů je tupých a nevidí v tom chování „nic špatného“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8558
27.9.21 21:12
@Anonymní píše:
A to že neee, že by byl táta neskutečně nasr@ný,, že to udělal někdo jiný.

Jojo, to jsou ti autoritativní, hysteričtí, znudění dědci. :zed: :,(
Měla jsem tu čest.
Nedá se z toho vyváznout „ve zdraví“, jedině dát manželovi takzvaně kudlu pod krk. A je to boj, protože to oba dělají dobrovolně, s nadšením, mají pocit, že je to tak správně. Ze hry jsi Ty. Tak to zkus probrat s manželem nejdřív po dobrým, z jeho reakcí se taky něco dozvíš, a začni si hledat informace o hysterické poruše osobnosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová