Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zdravím ![]()
Mamce přišlo předvolání k soudu kvůli dědickému řízení. Zvláštní je, že lidé, po kterých má dědit(asi), vůbec nezná a zemřeli už před 100 lety. Snažím se dovolat na soud a zjistit více, ale zatím mi to nikdo nebere.
Na internetu jsem dotyčné zemřelé našla jako vlastníky nějakých nemovitostí u který je teď majitel neznámý. Zajímalo by mě, kdo si dá takovou práci, aby dohledával očividně příbuzné přes nějaké 5. koleno a proč je to rovnou u soudu a ne u notáře? Má tu někdo zkušenosti s něčím podobným?
K soudu má jít až za 3 týdny, ale zkoušíme zjistit něco o průběhu takového řízení, ještě před tím.
Tak je to nejspíš proto, že zřejmě má o ty nemovitosti někdo zájem, nebo se to úřady rozhodli řešit sami - záleží co je to za nemovitosti. Protože vlastník je neznámý - resp. nedostatečně identifikovatelný, řeší se to přímo soudí cestou, soud musí vydat rozhodnutí, že vlastníci jsou opravdu zemřelí a bez potomků. Pokud se během řízení zjistí, že nějací potomci existují, musí se oni dostavit k dědickému vypořádání, zda dědictví přijímají nebo se ho vzdávají.
Jinak pro zajímavost tyto nedostatečně identifikovatelné vlastníky řeší Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM).
Jinak info - nejen pro zakladatelku. Pro přiznání majetku předků přes x té koleno je stanovena lhůta, tuším, do 31.12.2023, teď nevím přesně, kdy během této lhůty může pozůstalý přijít na Úřad (ÚZSVM) i s dokumenty potvrzující vlastnictví zemřelého a příbuznost mezi zemřelým a pozůstalým. Po této lhůtě budou majetky propadat státu.
Na listu vlastnictví je u takových vlastníků poznámka nedostatečně identifikovatelný vlastník (NIV)
Edit: Ještě přidávám odkaz pro informace k nedostatečně identifikovatelným vlastníkům.