Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj. Chci se zeptat jakou formou Vám Vaši ex platí výživné? Mě to ex pořád posílá složenkama, který se měsíc co měsíc ztrácí na poště, tak jsem ho požádala aby mi to posílal bezhotovostně (jako doklad má přece výpisy z účtu) a on na to, že v žádným případě, pokud mu to nedám písemně včetně vidimace a ověřeného podpisu. Ehm… moje právnička mi na to řekla, že je to úplná kravina a nejraději by mu to dala soudním příkazem. Já si ale říkám, že je to přece zbytečný… Ale jak to vysvětlit jemu?! Měla jste některá taky takový problém? ![]()
Se divím že se tomu brání, zavede si trvalý příkaz na výživné na svém účtu, nemusí se pak o nic starat a doklad má na výpisu. Asi ho baví platit poplatky za složenky které se mají zase zvýšit ![]()
@Naty12 Hlavně že platí, jen mi je divné jak píšeš, že se to měsíc co měsíc ztrácí na poště, to bych tam asi zašla se poptat, v čem je problém. Mě bývalý posílá převodem už několik let, je to bez problému, já jen mrknu na účet zda to přišlo a je klid ![]()
@Evina66 Přesně tak jsem to chtěla. On je problém v tom, že ex nepíše zrovna čitelně, takže to prostě zabloudí…
Mě ex platí normálně převodem na účet. Jako doklad mu samozřejmě slouží výpis z účtu..
Nevím no asi bych se tomu smála, že to neví a když ho baví platit za složenky tak ať platí, ale ať ti to chodí správně domů. Jinak bych si šla stěžovat na poštu..
@Naty12 Tak mě jedině napadá když mu předepíšeš složenky na rok dopředu, předáš mu je a on už je bude jen postupně odesílat, věřím že si dáš záležet aby bylo písmo čitelné ![]()
@Naty12 - no a v čem je problém, dát mu to písemně? chce mít od tebe, že platba na ten a ten konkrétní účet je tvé přání, aby později nemohl být tebou popotahován, že ti neplatí výživné, protože by se třeba ukázalo, že účet, cos mu nadiktovala patří například tvému příteli ![]()
jinak mně ex platí převodem na účet, ale tak máme už v rozsudku.
@sagina To mě samozřejmě taky napadlo, ale jemu může být úplně jedno komu ten účet patří. Když bych náhodou byla tak blbá a dala ho k soudu, že to neplatí na můj účet, tak se mi jen vysmějou, protože on má důkaz v ruce, kde jsem mu posílala to a to číslo účtu na který si přeju, aby to bylo zasíláno. Mimo jiné on moc dobře ví mé číslo účtu, protože jsem mu z něj několikrát posílala peníze ještě když jsme spolu byli.
No, ono to u soudů zas tak lehké být nemusí
osobně znám chlapa, který musel platit podruhé výživné, protože poprvé sice prokázal, že bejvalce nějaké peníze platil, ale u soudu bylo zpochybněno, že se jednalo konkrétně o výživné
a podobný případ jsem četla i na jedné netové diskuzi. takže já osobně se těm chlapům ani nedivím, jestli chtějí mít všechno řádně podložené.
jako pokud to chce písemně a s ověřeným podpisem, tak já bych se necukala. kolik ověření podpisu stojí - asi třicet korun, jestli si dobře vzpomínám? fakt bych v tom neviděla problém.
@sagina @Naty12
přesně tak pokud platba není označena jako výživné a to s přesným určením dítěte, může nastat problém při prokazování. I ženský dokážou být mrchy a chtít neoznačené výživné znova s tím, že zaplaceno nebylo. Takže je možné, že se prostě jistí. Taky nevidím problém dát mu to znovu písemně, přijde mi to jednodušší než lovit ztracené složenky.
@sagina @stazinka09 A to nejde napsat do zprávy pro příjemce „výživné za ten a ten měsíc na to a to dítě“?
@Naty12 píše:
@sagina @stazinka09 A to nejde napsat do zprávy pro příjemce „výživné za ten a ten měsíc na to a to dítě“?
ale tak samozřejmě, ale tady je asi zásadní problém v tom, že v rozsudku nemáte stanoveno, že ti výživné bude platit na ten a ten účet - takže se chce mít v ruce papír, že se jedná opravdu o tvé přání. protože to, žes mu z toho účtu ty posílala nějaké peníze, to vůbec nic neznamená. můj ex taky z mého účtu platil nějaké platby z netových aukcí (on svůj soukromý účet neměl, jenom firemní, tak aby soukromé věci nemíchal do firemních).
@Naty12 do zprávy pro příjemce to napsat jde a na výpisu se to taky objeví ten text, nedělá bývalý jen naschvály?
@Evina66 Jj, teď jsi na to kápla
Samozřejmě, že se snaží jen dělat naschvály a já jen nehodlám skákat jak on si řekne. Bezhotovostní převod měl být hlavně úleva pro něj, ale když má tolik peněz a času na složenky, tak prosim ![]()