Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Ahoj, mám na dvd fotky, které chci stáhnout do počítače, ale žádné se mi neukazují, co mám dělat? děkuji
Jako první bych si zkontroloval (nejlíp Průzkumníkem nebo podobným pomocným programem), jakou příponu souboru mají ty fotky. Možná stačí změnit příponu ve vyhledávání souborů a fotky uvidíš. Chce to zkusit.
Další možnost může být, že máš vpočítači mechaniku CD-ROM (případně mechaniku DVD-ROM s programovým ovladačem jako CD-ROM) a fotky jsou vypálené na DVD. To znamená, že DVD má větší hustotu stop záznamu, než na co je nastavené čtecí zařízení. No a to může taky dělat problém.
A takových problémů může samozřejmě existovat víc.
@Jura007 a jak to mám zjistit tu příponu? do průzkumníku mám zadat co? a když ta druhá možnost cd-rom, dvd-rom, co s tím? díky moc
V Průzkumníku je dole pod hlavním oknem dialogový řádek a tam se vybírá druh hledaného souboru. Můžeš zkusit prohledávat třeba Dokumenty (aby ses to naučila) a místo volby „zobrazit všechny soubory“ dát třeba jenom „.doc“, což jsou textové (nebo multimedia) dokumenty Wordu. Pak zkus třeba „.jpg“ (obrázky, vektorová grafika…) nebo „.bmp“ (bitmapy, rastrová grafika…) a takhle to zkoušej. Pak ti bude jasné. k čemu jsou přípony souboru a proč přes Průzkumníka vidíš jenom některé. Chce to prostě zkusit.
A k těm mechanikám a ovladačům - je potřeba, aby všechny prvky záznamového/přehrávacího zařízení byly nastaveny na ten stejný druh záznamu. Pokud nejsou, hází to automaticky možnost přehrání jen těch primitivnějších záznamů. Což jsou právě záznamy obrázků a zvuku z CD-ROM.
@Jura007 díky, jak mám přehrávač zařízení nastavit na stejný druh záznamu? díky moc za rady
Ještě je možnost, že na tom disku žádný fotky nejsou
Taky už se mi stalo..vypalovačka se tvářila, že vypaluje, ale na disku pusto prázdno.
@Anonymní píše:
@Jura007 díky, jak mám přehrávač zařízení nastavit na stejný druh záznamu? díky moc za rady
No, to bych musel vědět, co máš za mechaniku a jaký máš k ní programový ovladač. Možná pro tebe bude rychlejší, když ve svém okolí zkusíš najít někoho (nejlíp někoho mezi 20-35 lety), kdo počítačům rozumí trochu víc než běžný člověk. Ať se na tvůj počítač podívá trochu víc zblízka. Měl by tam objevit všechny potřebné informace.
@PetiteFillette píše:
Ještě je možnost, že na tom disku žádný fotky nejsouTaky už se mi stalo..vypalovačka se tvářila, že vypaluje, ale na disku pusto prázdno.
Přesně tak. K zabránění této možnosti se používá při vypalování volba „po vypálení zkontrolovat vypálená data“.
Taky je možné disk zkontrolovat Průzkumníkem, kolik procent z jeho kapacity je obsazeno (růžová a modrá výseč kruhu). Myslím že je to v položce nabídky „Možnosti“ (nabídka se zobrazuje kliknutím pravým tlačítkem myši). Pokud na disku nejsou žádná data vypálená, pak nastal tady tento případ…
A ještě bych připustil i možnost, že nějaký červ nebo virus poškodil nebo vymazal ovládací program k DVD mechanice…
@Jura007 píše:
A ještě bych připustil i možnost, že nějaký červ nebo virus poškodil nebo vymazal ovládací program k DVD mechanice…
Tak to by se dalo zjistit lehce..zkusit jiné DVD, jestli ho PC načte..
@Jura007 jejda, tak teda nevím, sama si s tím asi neporadím, ale díky všem moc za rady
@monicák Zkus to ještě hodit do DVD přehrávače na TV, tam se dají fotky taky prohlížet, jestli ti to něco ukáže..
Taky je tu jistá teoretická možnost, že je DVD škrábnuté, poškozený povrch disku, a nebo i když vypadá nepoškozeně, je nečitelné - VSO Inspector a zkontrolovat povrch disku.