Poradna o výběru kočárků a autosedaček
Lukáš Fiala
Nějaký Deltim údajně prošel dobře… Myslím na Babypointu to píšou…, ale nikdoneví jaký typ. ČOI to nějak celé zmastila…
Další tip na ftalátovou pochoutku - pěnové puzzle…
To vím, že škodliviny žijí všude s námi, ale hrozně mě štve ten přístup Vispy.
Dělají z nás blbečky. Přece nemůžou každému říkat něco jiného.
Pán mě velmi přesvědčoval, že to držadlo na sporťáku je špatné jen u té hnědé barvy, ale ono je černé, jako u všech typech M.(a hlavně je to jiný materiál, než u ostatních kolekcí)
Kočárek je super, ale tohle mě mrzí.Je to pravda, že bych raději tuhle informaci nevěděla…
Jsem moc zvědavá s čím přijdou příští týden ![]()
Tak hezkou neděli všem!!
Maminky, ftaláty jsou svinstvo a všechny děsí především tím, že to je nebezpečí které není vidět. Něco jsem si o tom přečetl na: http://www.responsibility.cz/…e_arnika.pdf.
Je to poměrně obsahlá studie, ale stručně řečeno se dá říci, že cokoliv je vyrobeno z PVC a je měkké obsahuje buď zakázané ftaláty nebo látky, které ZATÍM zakázané nejsou, ale o jejichž škodlivosti není pochyb… Ftaláty jsou nestabilně vázané v PVC a uvolňují se trvale. Prokazatelně dochází k větší míře uvolňování ftalátů při zvýšené teplotě a tlaku (např. žvýkání). Známé ftaláty jsou ve výrobcích pro děti zakázány a výrobky, které je obsahují v koncetraci > 0,1 % hmotnosti se od 16.1.2007 nesmějí uvádět na trh. (více na http://www.mvcr.cz/…sb088-06.pdf) Skutečná situace je však taková, že výrobci jsou vždy o krok napřed před legislativou a nahrazují zakázané látky těmi, které zatím nebyly podrobně prozkoumány, a proto na seznamu nejsou. Zdraví ohrožujícím látkám se v běžném životě nemáme šanci vyhnout, je to jenom o míře. Ostatně jako ve všem. Pochybuju že by vaše-naše ratolesti nědělali nic jiného než žvýkaly komponenty kočáru… Jsme majitélé bébécaru M655…
tak jak to tady čtu, taky bych se zapojila do diskuze. Máme totiž taky bebecar, typ M632, myslim. Já osobně mám za to, že je to všechno trochu nafouklnutý, bůhví, v čem jsme jezdily my jako malé. Navíc některé normy EU jsou zbytečně přísné a takové materiály jsou ve spoustě dalších věcí. taky jsem se ptala doktora a ten mi řekl, že kdybychom koupili jinej kočárek, byl by to beztak nějakej, kterej unikl kontrole. Taky vzhledem k tomu, že kontrola se vztahovala právě na ten jeden typ, tak výměna jaksi nepřichází v úvahu. No nevím.Jako maminka mám samozřejmě strach, ale hrotit to asi nemá cenu.
Holky, já už na to kašlu, byla jsem z toho nervózní 3dny a myslím, že to neprospívá ani mě ani mimískovi. Kočárek se mi moc líbí a jinej už nechci. Z Vispy mi poslali mailík, že to platí jen pro ten hnědej kočár. Sice tomu moc nevěřím, ale jaku už tady bylo nejmíň 1000 řečeno, v dnešní době je to prostě všude.
Takže to chce klid a nohy v teple ![]()
Ahoj těhulky a maminky. Jsem tu nová, mám termín 6.3.07 a mám kočárek Bebecar M653. Copak chcete vědomě ohrožovat svoje dítě? Vispě nevěřte, každý den mi řekli něco jiného a zapřeli co řekli předtím. Dle názoru ČOI musí dovozce respektovat vyhlášky a zákony platné v naší republice bez ohledu na to, co platí v EU. A Vispa má skvělý názor, že česká státní zkušebna je nedůvěryhodná. Nejdřív řekli, že se to týká všech M6.., v pondělí se nás to už netýkalo a poslali mi faxem jakýsi portugalský canc, ze kterého lze vyčíst jen to, že nějaký materiál dne 6.11.2006 pro Bebecar neobsahuje ftaláty. Nic o barvách, typech… Shoduje se to jen s tou evropskou verzí. Já jsem ráda, že naše republika je přísnější, co se týká dětí. Každopádně s vyhláškou č.521/2005 Sb. s účinností od 1.1.2006 v souladu není. Buď mi dokážou, že je vše na našem kočáru nezávadné nebo odstoupím od smlouvy. Jelikož máme kočárek necelé 2 měsíce, je důkazní povinnost na prodejci (objednávala jsem kočár přímo z Vispy Náchod s. r. o.). Holky a taky vám lepí držadlo ruce, když na něj padne pár dešťových kapek?
tak já jsem byla včera u prodejce, od kterýho kočárek máme.říklal, že celý to je tak trochu podraz od čoi, protože staré vyhlášce kočárek odpovídal a výrobce a prodejce měli mít ted rok na to, aby nějak vyřešili to, že neodpovídá té nové, ale přesto se udělala ta kontrola.taky říkal, že ten kontrolovanej typ je z jinýho materiálu.ale byl úplně supr a pro klid zákázníků pošlou i ten náš sporták na kontrolu a na případné přešití do Portugalska,což by asi neudělal každej.a taky prý se to vůbec netýká popruhů,ale jen toho madla o podnozky. a to sem se ho na nic neptala, sám viděl, že máme kočárek od nich a přišel za mnou, nejsem ten typ, co z z toho plaší
usena: sice z toho neplasis, ale bez znalosti veci mavas rukou nad necim, o cem nemas dost informaci a navic to doporucujes jinym. Kdybys o tom neco vedela, vedela bys take, ze vyrobci o platnosti teto normy vedi jiz dva roky, tudiz meli dost casu na pripravu! navic to neni norma specificka pro CR… to, ze ti dovozce rika takovy nesmysly a ty jim veris je tvoje vec. Pri hlasce, ze poslou tvuj kocarek do portugalska na presiti uz se valim smichy… kdyz sectu ceny dopravy a prace, je levnejsi poslat novej ![]()
1marcela: nic proti, ale podle mě jsou ftaláty ve všech kočárcích, které mají jakékoliv prvky z PVC… buď ty které jsou zakázané nebo ty, které zatím zakázané nejsou, ale za pár let budou taky. Ty kočáry co prošly kontrolou jen používají nové technologie, ale zdaleka to nesvědčí o tom že by byly lepší než ty co neprošly… jen „vyhovují“ platné legilativě. Ono je těch zakázanejch ftalátů totiž jenom šest. Je zbytečný to řešit, protože 90 % populace má produktů z měkčeného PVC plnej byt, stejně tak většina měkkých plastových hraček je na tom úplně stejně.
ještě,že sou tady lidi,kteří evidentně ví všechno o všem.hned jsem teda klidnější haha
Holky ČOI se zminovala i o kočárku X-Lander AA, můžete mi některa říct co toje za verzi?? Není to např.jen překlep?? my totiz máme XA tak aby to právě nebyl ten, co obsahuje ftaláty :-/ díkyza info!!
Jestli se nepletu tak u toho x-landeru to byla nějaká konstrukční vada,nebo nedostatečný návod,v té pětici ftalátových uveden nebyl.No radši ještě juknu na čoi.
Tak teď jsem tam jukala a ty ftaláty tam fakt nejsou a někde jsem četla,že to aačko se u nás vůbec neprodává,ale kde ho teda čoi sebrala to fakt nevím.Předpokládám,že je to špatný označení a že se jedná o xa.Tak je asi třeba dávat jenom pozor na prstíčky,ale to je třeba pořád i u otevírání dveří a tak bych si z toho zas nedělala moc těžkou hlavu.
Kami74: Moc díky!!!! Tak mi spadl kámen ze srdce
O verzi AA jsem taky nic neslyšela, tak to bude asi vážně překlep. Ještě jednou díky!