Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Taky si myslím, že výchovy bez násilí přibývá a je to jedině dobře. Souhlasím s tím, že když rodič občas ujede, nejspíš se dítěti nic nestane a nepoznamená ho to. Ale! Je důležité to fakt brát jakože ten rodič ujel, ruply mu nervy, prostě tu situaci nezvládl. Násilí do výchovy prostě nepatří.
Jediná situace, když mi přijde použití „násilí“ v pohodě je, když dítě udělá něco opravdu nebezpečného, vběhne do silnice například. Když už jde opravdu o jeho život.
Ale nemám děti, třeba se můj názor změní.
K tématu me přiměl rozhovor s pár ucitelkami v MŠ. Prý neustále píši zprávy na ospod a soudy. A sami vidí na dětech, kde je prostředí relativně v klidu a kde neutesene. Prý se často potkávají s dětmi, které nemají v 5 letech doma pastelky apod. Přitom učitelky neučí ve vyloučené lokalitě.
@janickaIII píše: Více
Tak ptala ses na fyzické tresty. Co to má společného s pastelkami? Dneska se to prostě víc hlídá. Kdysi byli rodiče na děti mnohem přísnější, než jsou dnes.
Příspěvek upraven 07.06.24 v 12:24
Mne je 45 a v zivote mi nikdo doma neuhodil.
Nicmene kolem me byli fackovani skoro vsichni. A nas jeste tloukli i ve skole.
jenže před 30 lety by na OSPOD kvůli výprasku nikdo nepsal, protože se považoval za normální výchovný prostředek (v některých rodinách a ani veřejnost obecně to nijak nepohoršovalo).
A navíc dřív těch posudků nemusely psát tolik z toho důvodu, že se tolik rodičů nepřetahovalo o děti a nežalovali na sebe navzájem na OSPODu.
No a místo pastelek mají děti tablet. Což netvrdím, že je správně, ale asi se to nedá brát jako známka zanedbávání a týrání
Naopak. Za nás byl bit skoro každý. Já byla vyloženě týraná, ale v paneláku člověk slyšel i ostatní rodiny, takže věděl že i děti od sousedů občas dostanou.
Dneska svoje dítě uhodí málokdo a ve společnosti to opravdu tolerované není. Dikybohu.
Nemyslím si, že by se to rozšiřovalo. Děti si ale bohužel může pořídit každý a tedy i ten, co na ně hodlá kašlat a nebo na ně nemá peníze.
@Anonymní píše: Více
Každé brýle možná nejsou pro všechny, ale vrazit si do oka hřebík ještě nepomohlo nikomu ![]()
Mě je 40 a na zadek jsme dostali jen párkrát, co si pamatuju…
Můj muž byl bit jak žito.. ![]()
Já obecně děti nebiju… Ale 13pubertak už párkrát zatleskano dostal.. odebrali jsme snad vše.. domlouvali, prosili, křičeli… Nic.. tak došlo i na to
Nemyslím si, spis naopak, aspoň tedy v mem okolí děti nikdo nebije. Neznám dite které nemá pastelky, současné děti žijí v blahobytu a mají vseho více než dost.
pleteš páté přes deváté, dítě nemá doma pastelky, no a co, má pastelky ve školce a tu školku mu rodiče platí - to neříká nic o ničem
@unuděná píše: Více
To asi myslíte výchovnou spíš těm rodičům, ne?