gambler-poraďte

162
9.11.06 19:13

gambler-poraďte

Ahoj holky,
obracím se na vás, kvůli naší rodinné tragedii.....
Moje sestra žije už řadu let s přítelem. Mají spolu 2,5l. dcerku. Před 2 lety přišla rána, ségra zjistila, že přítel sází nekřesťanské peníze na Sportku a zadlužil rodinu a co víc, popučoval si v okolí velké peníze.
Začali splácet, skorošvára se do toho ale za ty 2 roky dostal několikrát znovu. Jeho i naši rodiče ho po zjištění situace odkopli, ségra se mu snaží pomoct, ale nějak to nejde-minulý týden se do toho dostal znova.
Teď ségra utekla k nám, chtěla by od nás nějak pomoct. Což o to, finančně jim trochu helfnem ( ty dluhy nabraly statisícové obrátky), ale nechcem s mužem jen tak " házet hrách na zeď".
Ségra mu chce dát ještě jednu šanci kvůli malý, je to její první láska, první chlap… a tvrdí, že bez něj neumí žít. Vyběhává další půjčky atd.
Skoro švára by se toho i chtěl zbavit, ale nějak mu vždycky sepne. Žádná poradna tady není, někam se zavřít taky nemůže, protože rodina je na něm finančně závislá-opravdu peníze umí vydělat, i ty dluhy by během pár let splatili, ale musí přestat. Podle toho, co jsme se s ním bavili by chtěl přestat, moc chtěl, ale něco v něm ho k sázení nutí a většinou zlomí…
Prosím, máte některá zkušenosti, odkazy, poraďte.
Co mě napadlo, všechno ztroskotalo ( psycholog, poradna atd. a ségra mi tady vybrečí v obýváku rybník…)
moc díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2964
9.11.06 19:45

Ahojda Stepiku,

ctu tvoje radky a je mi jasny, ze tady kazda rada draha. Zavislost a jeji lecba je vzdycky komplikovana a je jedno, jestli je to zavislost na hre, drogach, idealu stihlosti, cigaretach. Tohle uz chce odbornou poradu, a tu da jedine psychiatr.
Moje sestrenice takhle pred 4lety spadla do mentalni anorexie. Cela rodina delala, co mohla, ona taky rikala, ze chce pribrat, ze nechce byt hubena, ze se sobe nelibi. Ale presto se vzdycky znovu nasel rizek v kosi, zachod byl ucpany celym karbanatkem,… Rodice domlouvali, plakali, vyhrozovali, nic nepomohlo. Na psychiatrii byla nekolikrat, nepomohlo ani to. Problem je ten, ze ona, aby mela klid, rika ostatnim, co chteji slyset (chci se vylecit), ale najit silu a prekonat svoji zavislost proste neumi. S tim ji totiz nikdo nepomuze, to musi najit odhodlani sama v sobe. Anorexie ma totiz jen 25% uspesnost v terapii - tj. jen 25% lidi z ni najde cestu ven. Stejne cislo pak konci smrti.
A jak je to s jinymi zavislostmi, vyleceni vlastne ani neexistuje, uz vzdycky jenom abstinence. Coz je ve vasem pripade dost komplikovany, jelikoz sazkove kancelare jsou na kazdem rohu.
Kazdopadne - ten vas problem neni maly a sami ho uz nevyresite. Obratte se na odbornou pomoc co nejdrive. Vim, ze to neni lehky, psychiatrie ma u nas stale jeste stigma - kdo tam hleda pomoc, je divnej - ale jinak to nepujde, jinak to bude jen a jen horsi. Ver mi, fakt vim, o cem mluvim.
Neco o zavislostech a urcite i kontakty na ty spravny lidi najdes tady: http://www.adiktologie.cz/index.php?…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
159
9.11.06 20:23

Jo, tak to je manzelsky trojuhelnik.
A tva segra by mela prestat vybehavat pujcky a dat ultimatum. Bohuzel, mam dojem, ze pokud svagr nebude na ulici, tak tu spravnou motivaci mit nebude…
Segra at padi pryc.
 Jana

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
374
9.11.06 20:42

gambler

Ahojky
Můžu poradit jen jediné:Určitě ne žádný další dluhy a ne na svoje jmeno !!!Další dluhy když nadělá bude se částka zbytečně i zvyšovat .Může být ráds ,že není jeho manželka ,jinak by to byli i její dluhy .Já bych počkala ,klidně i na exekutory .
Pokud s tím přítel chce něco dělat ,tak ybch radu měla ,ale je to jak pro malý děti:D Vyzvedávat z práce ,zapojit ho do rodinnýho života ,aby neměl na sázení čas .Vím je to blbý,ale jak jinak ho přimět .Tyhle lidičky maj strašnou touho si zariskovat-protože co když to ted konečně vyjde .
Já bych nad ním taky nelámala hůl ,určitě bych mu pomohla ,ale taky jasně stanovila pravidla .A určitě udělala všechno proto ,aby nesázel.Sázej za něj ,2 sloupečky ,spolu koukejte na losování .A ještě bych mu ukázala vždycky statistiku možné výhry ve sportce .
Ted si řekneš lehko se to radí......ale je to to co bych v týhle situaci udělala já .

Majdalenka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
228
9.11.06 21:55

Stepíku,
situace tvé sestry rozhodně není záviděnihodná.Takže
*v první řadě domluvit se rozhodně na návštěvě odborníka psychiatra, který stanový pevný pravidla a bude dohlížet při pravidelných kontrolách na jejich dodržování

• za druhé ,člověk s touto závislostí by se neměl dostat k penězům v hotovosti, tj. chození výplaty na účet (pokud možno rodinného příslušníka),vydávání peněz rodinnou na konkrétní věci,vyžadovat účtenky,přesná kontrola výdajů a jejich zápis
    *pokud nemáte možnost kontaktovat psychiatra, který se přímo specializuje na závislosti , opatřit si odpovídající literaturu, u nás se tomu věnuje MUDr. Nešpor z PL Bohnice , vydal spoustu literatury, není problém ji sehnat i přes internet

*žádoucí by byla ústavní léba, která trvá přibližně 2-3 měsíce (placená jako nemocenská), kde by si osvojil obranné postoje a svépomoc¨
*určitě rodinná terapie, bez podpory a kontroly rodinny je tato závislost těžko léčitelná (hlavně také pro nutnost kontroly financí ,zpětně rodinnou)
Je to tvrdé ,ale jinak není pomoci
Apolena

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
10.11.06 07:54

Tady těžko radit, Štěpíku. Nemůže být pod vlivem nějaké negativní duše, která se na něj napojila, třeba nějaký zemřelý gambler, který sází nyní prostřednictvím Tvého švagra? To se projevuje tak, že třeba ze vzorné mámy je obratem silná alkoholička, jakoby to prostě najednou byl někdo jiný. Myslím, že existují lidé, kteří se zabývají odváděním těch přivtělených duší.

Petra

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
10.11.06 10:57

Ještě jednou já. Našla jsem na téma přivtělených duší třeba tohle. (Osobní zkušenost nemám a všelék to asi není, někomu to však může v určitém období možná pomoci. Je toho na internetu určitě víc.):

http://www.volny.cz/…ap_mila.html

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí