Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Když jsem byla dítě, vydlabávala jsem rohlík a strkala do něj kostkový cukr. Mňam. ![]()
Tatarka je taky moje neřest a láska v jednom. Aj k bramboráku a kuřecí směsi klidně.
@lucad77 píše: Více
Nám v lázních dávali jabko a rohlík. Na stejném místě jsem si namáčel loupáček do kakaa a máchal ho tak dlouho, až se odlomil a zahučel do toho hrnku.
@lucad77 píše: Více
Jako děti jsme jedli co bylo, takové z dnešního pohledu „obyčejné“ nebo divné kombinace - chleba s maggi počínaje, chleba s kremžskou puntíkovanou, bramborové placky na sucho pečené na plotně s povidly.. až po čerstvé rohlíčky s letními jablky na koupališti a moje milované - rohlík s máslem a rajčetem z keříku, ještě horkým od slunce. Broskve, které tekly mezi prsty, utržené ze stromu. Přecpaní hrachem z pole a třešněmi ze sadu JZD. Moje mamka vzpomíná, jak si v 6, 8 letech uvařila vždycky odpoledne, když byla sama doma a měla hlad, gulášovku z pytlíku a zakusovala polomáčenkama. 60. léta.
@Kelsey1 píše: Více
Jen počkej až k vám dorazí tahle omajda. ![]()
Přiznejte se - kdo na talíři krouží krupicovou kaši okolo okraje do středu? A když jsme u ní - pořádně poklást plátky másla a zasypat závějemi Granka, až se tam utvoří nepropustné louže obojího.
Nikdy v životě už se mi nepovedlo uvařit meltu s chlebem tak, jak to dělala moje prababička. Mnou udělané je to humus, jako malinká jsem se mohla utlouct.
Jak se jmenuje taková ta krupicová pevná kostka, která se přelila sladkou šťávou a dávala se jako dezert na základce (já v devadesátkách)? Nebo prostě pudink přelitý domácí šťávou ![]()
@884135 píše: Více
Jsi moje sestra. A co říkáte na Jiřinčiny špagety?
@teroonka píše: Více
krupicové flameri ![]()
Krupicové flameri se vaří podobně jako jemná krupicová kaše, ale na konci se obvykle odlehčí sněhem z bílků, případně tvarohem nebo šlehačkou, a nechá vychladit, takže je z něj lehký chlazený dezert.
Základní jednoduchý postup:
Ohřej mléko se špetkou soli a trochou cukru.
Když je horké, za stálého míchání vsypávej dětskou krupičku.
Povař 2–5 minut, až směs zhoustne.
Odstav z plotny a do horké směsi můžeš vmíchat:
sníh z bílků pro nadýchanost,
případně tvaroh nebo později ušlehanou smetanu.
Naplň do misek nebo skleniček a nech dobře vychladit. Podává se s ovocem, džemem, oříšky nebo polevou.
Orientační poměr na domácí verzi:
500 ml mléka
50–70 g jemné krupice
2–3 lžíce cukru
špetka soli
volitelně 1–2 bílky nebo trochu tvarohu/šlehačky.
Příspěvek upraven 17.03.26 v 19:04