Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
Tak to cos uvedla naposled je pro mě jediný predstavitelný. Gerald s Heroldem je děsivý a zvlášť u Herolda si neumím představit ty domácký varianty. Navíc k tomu to příjmení od Š. Leopold je celkem dobrý- a doma to bude Leo nebo Polda, Poldík…
@Anna766 píše: Více
To je ten důvod, proč jsme Leopolda nedali, protože se mi líbil jen tento tvar, kterým by mu ale nikdo moc neříkal. Mně se vůbec líbí základní tvary jmen, ale žijeme v Česku, kde je běžné používat zdrobněliny, proto bych třeba nikdy nedala Sebastiana, byť v základním tvaru je to hezké jméno, ale Sebík nebo Sebča je už pro mě nehezké. Fakt je třeba přemýšlet u výběru i tímto směrem, tedy jak ho/ji budou oslovovat a i když dáte cizí jméno, máme my Češi velkou fantazii:-).
@Anonymní píše: Více
Tomu se ale nevyhneš, to je u každého jména. A tedy Češi mají úchylku na to zprznit sebekrásnější jméno. To je fakt.
Jeroným mi přijde jako celkem normálni hezký jméno. Ale Gerald? Si představím Zaklínače. To fakt ne ![]()
@Anna766 píše: Více
U mě je to draze vykoupená zkušenost. Dcera je Magdalena, myslela jsem, že bude malá Magdalenka/Madlenka, větší Magda/Magdalena. Prásk, s nástupem do školy je z ní Majda, kterou já doteď rozdýchávám (jsem původně z Moravy, kde se Majda nepoužívá, aspoň v naší části, majda je tak maximálně omáčka). No moje blbost, že jsem si nezjistila reálie. A omlouvám se zakladatelce za OT.
@Kunikula Strhana píše: Více
Gerald Škubánek třeba, to je úžasné, Herold Šilhavík
![]()
navíc ty jména jsou v základním tvaru téměř jazykolamy, když dítě neumí „r“, tak to bude kouzelné,
Heroldovi budou říkat Heryk nebo Olda, a Geraldovi Žery,
já jsem pro neobvyklá jména, ale ne pro pomstu dítěti,
a Poldík no k tomu se raději ani nevyjadřuju, ale ty želvy Poldinky z Takové normální rodinky, těm to sedělo to jméno
@vokishka píše: Více
Chudák holčička, jistě jí nějaký dobrák vymění ve jméně d za l.
Gerald mi připomíná Geralta ze Zaklínače.
Jinak to by se mi líbilo, nebo i Jeroným. Herold bych nedala, hned si mi vybaví erby.
@stinga
Ha ha ha, to jsme se ale pobavili a zasmáli. Vždycky se v diskuzích o jménech objeví nějaký vtipálek, který vymyslí posměšná jména nebo příjmení a ještě na vrch dodá, že se rodiče chtějí dítěti pomstít.
Přitom moje úvodní otázka zněla úplně jinak. Pokud se ti ta jména nelíbí, nemusíš se k nim vůbec vyjadřovat. Opravdu ne každého na tomto fóru tvé vtipné názory zajímají a mě už vůbec ne. ![]()
@Zmatka @Astrid11 Ano holky, vím, že jméno Geralt je ze seriálu Zaklínač.
Já jsem toto jméno ale vybírala podle kalendáře. Teď nevím, na který den připadá jeho svátek, ale je to někde v kalendáři. To, že se tak jmenuje nějaká seriálová postava, jsem se dozvěděla až od manžela, který Zaklínače taky sledoval. Prostě se mi líbilo to jméno.
Poslední dobou ale uvažuji ještě o dalších jménech, která jsem si zatím nechala pro sebe, přece jenom, aby mi je nikdo nemohl pohanit. ![]()
Tak to haněni necháš na děcka ve škole? ![]()
Některá jména mi přijdou úplně bezohledná.
A to např. jaká jména jsou podle tebe bezohledná?
Jinak myslím si to taky, hlavně o některých jménech celebrit, která vybrali pro svoje děti. Nebo když vidím ve zprávách, jaká nezvyklá jména někdo vybral. Jak teď psala @vokishka, jo takový Radegast, tj. vážně mazec.
Ale tak víme, že šílená jména dávají především příslušníci jistého etnika. Tam jsou to samá exotická jména, z latinské Ameriky a z telenovel. Dokonce kombinace dvou jmen.
„Bezohledná jména“ je ale velmi subjektivní kategorie. Dnes se fakt děti setkávají s různými jmény vrstevníků a nemají s nimi problém. To spíš my dospělí se pozastavíme, potažmo někteří mají tendence zesměšňovat. Jo, někdy to jsou hodně nezvyklá jména třeba ve spojení s ryze českým příjmením a je taky otázka, jestli dítě ocení, že bude široko daleko jediný Gerald/Leif/Zikmund (kluky posledních dvou jmen znám osobně) nebo x-tý Kuba. Známý dal Zikmunda právě proto, že má typicky české příjmení, jako odlišovací znak (říkají mu Ziky, Zikouš), přijde mi to v pohodě, jiný by řekl, že jsou bezohlední
.
Jo ale tohle je třeba super názor. Přesně tak, soudíme to podle sebe jako dospělí, ale pohled dítěte nebo dětí může být úplně jiný. Můj starší syn má ve škole taky spolužáky s neobvyklými jmény. Jeden se třeba jmenuje Justin. Maminku znám a vysvětlovala mi to tak, že když žila v USA, tak se jí to jméno prostě líbilo. No a děti se klukovi smáli, že se jmenuje po Justinu Biebrovi.
Jména, která uvádíš jsou také pěkná. Náhodou ten Zikmund se mi taky celkem líbí. Podobně by to ještě mohla být jména jako Maxmilián nebo Ferdinand. Ale takovému Ferdinandovi by asi říkali Ferdo a smáli se mu, že se jmenuje jako Ferda mravenec ![]()
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
Leopold i Jeroným mi přijde super
my máme Ayrtona, přestože nás mnozí od těch neobvyklých jmen také odrazovali