Glukozový test - odmítnutí

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
14309
19.6.14 10:22
@lajovka píše: ..moje babicka porodila v padesatych letech coby totalni hubenour 3 petikilove deti…muj gynekolog mi v dobe Meho tehotenstvi na to sdelil, ze s nejvetsi pravdepodobnosti mela babi pokazde tehot. diabetes…vsechny deti zdrae, v poho…mne ve svycarsku nevysetrovali na cukr ani jednou, moji sestru v holandsku take ne…maminka moji spoluzacky dela 30 let sestru na gynde-ambulanci a sama krouti hlavou, dle jejich slov, se z tehotenstvi v cechach stava diagnoza, nemoc…vsechno se tam moc moc resi :think:

hele a babi, alebo niekto po babi(deti, vnuci atp) mali diabetes potom?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1312
19.6.14 10:39

Diskusi jsem nečetla, ale napadlo mě k tomu, že je divné, že ženy vypily roztok a odešly domů. Vždyť se pak odebírá krev po jedné a dvou hodinách (nebo alespoň po jedné, dle postupu laborky a množství roztoku). Byla jsem těhotná dvakrát a pokaždé nám při testu říkali, ať si sednem a jsme na poliklinice, bylo nám doporučeno, abychom polikliniku neopustily, třeba kdyby se někomu udělalo špatně. Tak mi přijde blbost, že ženy odešly domů. Vždyť musely podstoupit další odběry. A minimálně za tu hodinu by se přeci něco projevilo nebo by se přišlo na omyl…
Další věc, to mají v laborce kanystry s desinfekcí vedle kanystrů s glukózovým roztokem? To asi ne. Spíš se asi glukóza jako prášek rozmíchá ve vodě. Nevím, jak roztok připravují, ale i toto mi přijde zvláštní. Že by to bylo tak stejné na přípravu a ingredience vedle sebe, že sestra sáhne vedle…
Nějak mi to přijde nevěrohodné.
Druhá věc je ale nutnost ogtt v těhotenství. Moje sestra měla první odběr (ještě před roztokem) lehce zvýšený. Test jí tedy nedělali a poslali na diabetologii. Tam jí udělali glykovaný hemoglobin ( zjistitelný jedním odběrem). Ten vyšel naprosto v pořádku. Ptala se, zda se bude ogtt tedy dělat a prý ne, prý cukrovku nemá, ten glykovaný hemoglobin je prý průkazný dost a ten první mírně zvýšený odběr mohl byt tím, že něco sezobla, aniž by si to uvědomila. Ale doktoři jsou zvyklí dělat ogtt, s pojišťovnou to je nasmlouvané, tak se dělá toto. Takže dál těhotné budou trávit celé dopoledne timto testem a pít hnusný roztok…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14110
19.6.14 10:54

Myslím si, že spousta vyšetření u těhotných je jen tahání peněz…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1381
19.6.14 10:56

@miisenka babi Diabetes nekdy kol 8otky, tzv. stareckou cukrovku, nikdo z deti, vnuku nemel…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1381
19.6.14 11:01

…to melo byt kolem osmdesatky :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1986
19.6.14 11:13
@Nuníček píše:
(viz. např. ty sterilizace romských žen, jsem z Ostravy, v nemocnici jsem nějakou dobu dělal tak vím od přímých aktérů, ony moc dobře věděly o co jde a dostaly za to i zaplaceno, takže asi tak).

Je to sice mimo téma, ale nemohu nereagovat, když už jste to zmínil. Netvrďte mi, že VŠECHNY sterilizované romské ženy „moc dobře věděly o co jde“ a „dostaly za to i zaplaceno“.

Liga lidských práv zaznamenala i tyto případy:

"Během šetření bylo zjištěno, že mezi romskými ženami, které byly v minulých letech v České republice (pozn.: jedná se období 70.-90.let) nuceně sterilizovány, jsou tyto případy:

• případy, kdy souhlas, ať už ústní či písemný, údajně nebyl vůbec získán před operačním zákrokem;
  • případy, kdy se souhlas získal při porodu nebo krátce před ním, během posledních stádií porodních bolestí, tj. za okolností, kdy se matka nachází v obrovských bolestech a/nebo je v akutním stresu;
  • případy, kdy souhlas byl podle všeho dán (i) na základě chybného porozumění užité terminologie, (ii) po obdržení informace zjevně manipulativního charakteru a/nebo (iii) při absenci vysvětlení následků a možných vedlejších účinků sterilizace nebo bez adekvátních informací o alternativních metodách antikoncepce;
  • případy, kdy úředníci vyvíjejí nátlak na romské ženy, aby podstoupily sterilizaci, i za pomoci toho, že nabízejí finanční pobídky nebo hrozí odnětím sociálních dávek;
  • případy, kdy očividný rasistický motiv sehrál roli během konzultací mezi doktorem a pacientkou."

Četla jsem i případ romské maminky (ne na sociálních dávkách, ona i manžel pracující!!!), kterou takto sterilizovali bezprostředně po porodu druhého dítěte!!! Nedivím se, že Vámi zmiňovaní „přímí aktéři“ se snaží z této podlosti vyvinit házením špíny na tyto romské ženy :cert:. Ostatně skutečnost, že souhlas se sterilizací byl mnoha ženám (netvrdím, že všem) podstrkován bezprostředně po porodu, nikdo nikdy nepopřel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6842
19.6.14 11:16

Já jsem chodila přímo do této ambulance, měla jsem těh. cukrovku, takže jsem OGTT absolvovala 3× :poblion: poprvé na zjištění těh. cukrovky, podruhé po porodu - bohužel stále jsem měla ještě zvýšený cukr, ale to jsem kojila, takže dr. Gongolová navrhla test znova po 6 měsících, to už byl konečně v pořádku.

Dr. Gongolová byla vždy velice příjemná, milá, vše vysvětlila, chovala se ke mně jako pacientovi dobře.
V ordinaci se jí střídají 2 sestry (jména už si nepamatuju, ale na dveřích je má vypsané), jedna z nich byla příjemnější jedna méně :? u nich nedokážu posoudit odbornost, jen přístup k pacientovi. Ona jen vyndala kartu, změřila tlak a taky podávala ten roztok na OGTT a braly krev.
Vždy vzala nějakou lahvičku celou ji vylila do kelímku a přidala k tomu vodu po vypití mě poslala do čekárny, ať tam zůstanu 2 hodiyn sedět a pak znova brala krev.
Sestra tam je od 6:30, dr. chodí až na 8, ráno (dokud není dr.) tam jsou jen odběry.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14110
19.6.14 11:31

@Syringa řeba utz na každé kontorl, jako na co, ozvy se dají poslechnout i jinak, dvoje odběry na to samé, plošný test na cukrovku atd…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1248
19.6.14 11:37
@Rolin píše:
Je to sice mimo téma, ale nemohu nereagovat, když už jste to zmínil. Netvrďte mi, že VŠECHNY sterilizované romské ženy „moc dobře věděly o co jde“ a „dostaly za to i zaplaceno“.

Liga lidských práv zaznamenala i tyto případy:

"Během šetření bylo zjištěno, že mezi romskými ženami, které byly v minulých letech v České republice (pozn.: jedná se období 70.-90.let) nuceně sterilizovány, jsou tyto případy:

• případy, kdy souhlas, ať už ústní či písemný, údajně nebyl vůbec získán před operačním zákrokem;
  • případy, kdy se souhlas získal při porodu nebo krátce před ním, během posledních stádií porodních bolestí, tj. za okolností, kdy se matka nachází v obrovských bolestech a/nebo je v akutním stresu;
  • případy, kdy souhlas byl podle všeho dán (i) na základě chybného porozumění užité terminologie, (ii) po obdržení informace zjevně manipulativního charakteru a/nebo (iii) při absenci vysvětlení následků a možných vedlejších účinků sterilizace nebo bez adekvátních informací o alternativních metodách antikoncepce;
  • případy, kdy úředníci vyvíjejí nátlak na romské ženy, aby podstoupily sterilizaci, i za pomoci toho, že nabízejí finanční pobídky nebo hrozí odnětím sociálních dávek;
  • případy, kdy očividný rasistický motiv sehrál roli během konzultací mezi doktorem a pacientkou."
Četla jsem i případ romské maminky (ne na sociálních dávkách, ona i manžel pracující!!!), kterou takto sterilizovali bezprostředně po porodu druhého dítěte!!! Nedivím se, že Vámi zmiňovaní „přímí aktéři“ se snaží z této podlosti vyvinit házením špíny na tyto romské ženy :cert:. Ostatně skutečnost, že souhlas se sterilizací byl mnoha ženám (netvrdím, že všem) podstrkován bezprostředně po porodu, nikdo nikdy nepopřel.

Jistě né všechny, ten případ jsem spíš uvedla proto, že lékař není chráněn ničím, informovaným souhlasem, informovaným nesouhlasem, prostě každý může kdykoliv přijít a říct, byl jsem donucen, nerozuměl jsem, nechápal jsem, nikdo mi neřekl, byl jsem ve stresu, pod tlakem, nebyl čas,… Mimoto jsem pracovala v místě, kde žije těchto lidí více a věřte, že je k zešílení, když 20 leté slečně prostě nelze vysvětlit co je ranní moč. Ale ano souhlasím, že ne každý je takový a že je to už na jinou diskuzi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14110
19.6.14 11:43

@Syringa myslím že stačí těhotnou nechat sníst cokoliv sladkého a vzít krev, na každé gyndě se ten test dělá jinka, když jednu těhuli nechají běhat ty dvě hodiny po nákupecha druhá musí sedět, nebo doknce ležet, kde je nějaká průkaznost výsledku…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2527
19.6.14 12:16

Dva měsíce zpátky jsem porodila chlapečka s váhou 4,85 kg, to bylo na sále haló :) všem jsem avízovala, že mám už potřetí těhu cukrovku a dvě předchozí větší děti a v rodině sklon k velkým dětem..nikdo s tím nic nedělal, ani váhový odhad,nic.Moje PA mi na sále říkala, že syn musí podstoupit testy na cukrovku. Říkala, že vzhledem k váze bude mít určitě vyšší cukr, což by mohlo mít i vliv na mozek a jeho případné poškození. Malý byl úplně ok, po vyšším cukru ani stopy..To jsem si opravdu oddechla, protože dietu v těhotenství jsem fakt flákala. I vzhledem ke špatným jaterním testům bych ve výsledku nemohla jíst nic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1035
19.6.14 12:19

Můžu dotaz? Ten první odběr před pitím glukózy a pak ten kontrolní po určité době jsou jen z prstu? Stačí jim tedy „jen kapka krve“? Čeká mě to taky a kdyby první odběr byl ze žíly nedám už ten nápoj :poblion: po odběru omdlivam a musim se pak nacpat čokoládou abych mohla pak nejak fungovat :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Zami
19.6.14 12:20

@semisova ze žíly

• Citovat
  • Upravit
831
19.6.14 12:29
@Zami píše:
@semisova ze žíly

Mě oba odběry dělali z prstu, tak nevím. Slyšela jsem že se dělají oba postupy. Jeden je snad přesnější, ne? Mělo by se to sjednotit, jako všechna ostatní vyšetření musí dělat všichni stejně a když je nedělají pošlou pacientku na odbornější pracoviště.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
teresa20
19.6.14 12:41

@zasemamina ne oba postupy, správně se má brát z žíly. z prstu je to jen hodně orientační, pro domácí výsledky měření z glukoměru postačující
Ale na tenhle test je třeba výsledky přesné a tudíž odběr z žíly. Mám za sebou GD u dvou těhotesntví a dneska bych na ogtt, kde budou brát krev z prstu, nešla - zbytečná námaha a zátěž pro miminko

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí

Babylove Prsní vložky