Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Já už mám u 2. těhotenství díky těhotenské cukrovce zmnožení plodové vody. To je hodně rizikový faktor těhotenství a jedině u těhotenské cukrovky se dá léčit, ostatní příčiny jsou dost fatální. Pokud bych ale neměla pozitivní test na cukrovku, hodně bych tím sebe i miminko okradla o čas, kdy se s tím dá něco lépe dělat.
Za mě je to dost hazard se takovému testu vyhýbat jen proto, že se z něj může udělat špatně.
Jinak jsem štíhlá, fyzickému pohybu se nebráním a sladké mě neláká a přesto každé mé těhotenství je s cukrovkou. A za těhotenství jsem zatím přibrala jen 1 kg. Jj a u každého těhotenství mi cukrovka naskočila dříve. Takže věk hraje velkou roli.
Za mě ta ty stresy okolo rizikového těhotenství to odmítnutí opravdu nestojí.
@cucik14 Já tam měla naštěstí manžela, takže když jsem začala padat ze židle, tak mě chytil a položil na bok. Takže vdechnutí nehrozilo. Spíš si říkám, že je štěstí, že jsem si stihla sednout, protože padat ze stoje a spadnout hlavou na hranu stolu, to by byl teprve masakr. Příště tento test odmítnu, nehodlám to zažít znovu.
@jary1
Moje kamarádka odmitla test na cukrovku. Já jsem o tom také přemýšlela, ale šla jsem tam. Nakonec jsem ráda, pt až z odběru po 2h mi byla zjištěna tehotenska cukrovka. Jen dodám, že po odběru na lacno a po 1h jsem měla ukázkové hodnoty. A na jakýchkoliv odběrech před těhotenstvím jsem nikdy neměla zvýšený cukr.
Doktorka mi dala jen dietu do 250g sacharidu a musím se 3× týdne měřit nalacno a 1h po snídani, obědu a večeří.
Ještě zmíním, že v 1.tehotenstvi jsem tehu cukrovku neměla.