Glukozový test - odmítnutí

Napsat příspěvek
Velikost písma:
194
27.4.20 15:06

Ahoj, mě lékař na test na cukrovku dal žádanku. Řekl mi, že plus je, že se tam člověk může tedy dozvědět, jestli tu cukrovku má nebo ne. Zároveň ale, že je tam mínus, protože ten test může zatížit, sice jednorázově, ale přesto, miminko.
No, na test jsem šla, ale po dvou hodinách jsem vše vyzvracela, těsně před tím druhým odběrem krve. Sestřička mi napsala do karty OGTT test neproveden, prý se to tam stává běžně, že to ženy vyzvrací :roll:
Ptala jsem se, jestli mám přijít znovu a prý ne, že by to bylo zbytečné, že kdo to vyzvrací, tak prý cukrovku nemá 8o
To samé mi pak řekli v porodnici, do karty mi zapsali test neproveden…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.4.20 15:47

Je jen na tobě, která vyšetření podstoupíš, ale musíš si být vědoma toho, že naše zdravotnictví se zaseklo před 30 lety a má rádo, když pacienti poslouchají na slovo. Já v minulém těhotenství na ogtt šla, stejně jsem to vyzvracela a víš co? Naráz nikomu nevadilo, že nejsou výsledky, že byl test k ničemu. Doktorka mi řekla, že je to v pohodě, že mám čárku za účast a o to jde 8o V podstatě jsem žádné výsledky z testů neměla a nevadilo to. Takže kdybych tam vůbec nešla, vyšlo by to nastejno, ale hádám, že by mi to v porodnici dali sežrat.

• Citovat
  • Upravit
2590
28.4.20 02:05

To, že se roztok vyzvraci, fakt neznamená, že cukrovku nemate :mrgreen: má se zopakovat, právě s tou standardní snídaní. A že doktor řekne, že máte čárku za účast, tak to je bez komentáře. Ja na testu byla, neměla jsem žádné příznaky a cukrovku jsem měla. Zpočátku to vypadalo jen na dietu, ale skončila jsem na medikaci a dcera se narodila s tím, že se jí neotevrela jedná plíce. Následek cukrovky, i když jsem držela přísnou dietu a brala prášky. Nechci si ani představit, co by se stalo, kdybych tam nešla. A mám ráda sladké, v těhotenství jsem si ho užívala a o cukrovce se dozvěděla dva dny před Vánoci, takže nic moc, ale fakt jsem si nedovolila ani jednou zhřešit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26561
28.4.20 03:31

@jary1 ja odmitla. Dr jsem vysvetlila, ze po letech na LC by me vysledky stejne byly mimo, zcela bez vypovidajici hodnoty. Nemluvim o tom, jak bych se citila. :think: Na diete stejne uz nic vylepsit neslo. Dohodli jsme na akorat na premereni glykovaneho nekdy ve tretim trimestru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
194
28.4.20 10:50

No to je právě ono. Když to člověk vyzvrací, tak mu řeknou, že cukrovku nemá. A nejenom gynekolog, ale i v porodnici! A čárku za účast si udělají. A nikdo nebuzeruje. Když tam ale nejdete, v porodnici buzerovat budou. Ale prý to zvrací spousta maminek. Nechápu tedy, proč když to tak je a všichni to ví, tak se prostě normálně nedělá ten snídaňový test pro všechny rovnou, není mi to jako jasné? :zed: Snídani by snad tolik holek nezvracelo přeci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2373
28.4.20 10:58

@Prosteja144 a proč kvůli tomu, že se nepodstoupí OGTT, buzerují v porodnici? Proč jim to vadí?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2590
28.4.20 11:03

@Prosteja144 řekla bych, že u té snídaně už to není tak presne, ale blíží se to nejblíže klasickému ogtt. To, že jsou sestry a někdy doktoři nekompetentní je děs. Já díky sestře, která to neuměla, byla na ogtt 2×.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
194
28.4.20 11:18

To nevím, proč jim to tak vadí, asi nejspíše kvůli možnosti dystokie ramének při porodu. Ta je totiž brutálně zvýšená u matek s cukrovkou, což je dost problém:
Porodní váha
Zdravá matka
Matka s těhotenskou cukrovkou < 4000 g 1.1% 3.7%
4000-4499 g 10.0% 30.6%

4500 g 22.6% 50%

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
194
28.4.20 11:21

Jinak je taky zvláštní, že všude pijou holky asi něco jiného. Třeba jedna kamarádka dostala takové pitíčko ve flašce, mohla si vybrat jestli chce příchuť jablka, citrónu nebo pomeranče. V mém případě jsem dostala ten roztok do kelímku a sestra ho míchala přede mnou a žádnou příchuť to tedy fakt nemělo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2373
28.4.20 11:53

@Prosteja144 Já jsem v prvním těhu dostala recept, kde jsem si v lékárně vyzvedla lahvičku s tekutinou. Bylo to zrovna v té době, kdy se stalo, že v lékárně zaměnili ty roztoky s něčím jiným a došlo k nějaké otravě ( či co). Takže jsem to pak při testu musela otevřít před sestrou, kontrolovala se konzistence a vůně tekutiny a etiketa lahvičky. To člověku pak klidu moc nepřidalo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2590
28.4.20 12:05

@Prosteja144 někde dávají ochucený roztok, aby se to líp pilo, můj chutnal jako preslazena chemická Fanta. Nic jiného v tom nehledej ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
194
28.4.20 13:37

Já teda fantu fakt nedostala :-D My jsme dostávali něco hnusnýho, bylo nás tam mraky a v tom zvracení se nás tam na záchodě vystřídalo fakt hodně. Lepší nevzpomínat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
951
28.4.20 13:55

@Prosteja144 Já jsem taky dostala ten roztok do kelímku, namíchala to sestra přímo před náma, švagrová si šla vyzvednout roztok do lékárny, který si měla přinést s sebou a sestřenka měla jen sníst nějakou sušenku nebo co :nevim: Co nemocnice/laboratoř, to asi jiný způsob provedení. Jinak já jsem nejdřív omdlela a ještě v bezvědomí jsem začala zvracet, fakt super probrat se celá pozvracená v čekárně plné lidí, zážitek do konce života :roll: Kdybych mohla, tak si radši příště vyberu tu sušenku, než pít takový dryák.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2522
28.4.20 20:54

Jinak mě se nikdo ani nezeptal na důvod, proč to chci odmítnout… Ale kdyby jo, tak odpovím, že jsem na tom byla s prvním a neznám hnusnější vyšetření…nejenže mi bylo blbe z hladu, po vypití toho hnusu mi bylo střídavě na blití a nebo mdlo na omdlení, ležela jsem v čekárně na židlích a myslela jen na to, jak to nevyzvracet a nezkolabovat tam…a pak se to táhlo ještě celý den…hnus, nerada na to vzpomínám…
Jinak teda mi nikdo jinou variantu nenabídl, jen jsem si kontrolovala v prukazce glykémii, kterou mi brali na začátku a ta byla v normě… Navíc když se bavím s holkama, co mají starší děti, tak dříve to bylo vyšetření jen pro „rizikové skupiny“, teď na to ženou každou těhotnou…
Takže jsem zvážila pro a proti a test odmitla :nevim:

Příspěvek upraven 28.04.20 v 20:56

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2522
28.4.20 20:55

@Froseth A teď si vem, že by si ty zvratky vdechla a ještě se tam začala dusit… :zed: To je strašná představa…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí