Glukozový test - odmítnutí

Napsat příspěvek
Velikost písma:
16365
3.8.14 09:15
@miisenka píše:
Necitam celu diskusiu, ale niekto tu argumentuje tym, ze OgTT je zataz, a ze je zbytocne mat zvysenu hladinu cukru v krvi..mna by zaujimalo, ci vam vadi zvyseny cukor ked spraskate celu cokoladu, alebo zbastite v cukrarne kavicku a dorticek..ta glykca vyskoci i po tomto, a to hodne..

Ale vyskoci prirozene. Tady je to silene umele a na lacno tudiz s beznym zivotem to opravdu srovnat nejde.
Celou cokoladu nepraskam ani jako netehotna a dorticek si davam ve zdrave vyzive, takze takovych hodnot ani nahodou nedosahuje ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16365
3.8.14 09:19
@Lejaa píše:
@miisenka
mi to přijde jako slovíčkaření z tvojí strany už…Navíc to řešíme naprosto zbytečně, protože tohle nemění nic na věci, že glukózový test není „na prd“..

A kdyz je tak skvely, proc se nikde jinde plosne neprovadi?? :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20155
3.8.14 09:26
@Virginia píše:
@miisenka Je celá 100g čokoláda alternativou co do množství glukozy k tomu množství při tom testu?
Mě jen tak zajímá. :) Dík za odpověď.

Při druhém těhotenství jsem to počítala (odmítla jsem u obou těhotenství tento test, vzhledem k tomu, že jsem víceméně dietu, tkerá se poté nasazuje, přirozeně díky chutím držela, atd. atd.).
Co si matně pamatuji, tak mi to vyšlo podle procenta cukru v čokoládě na jednu až tři tabulky čokolády (ty tři byly u hořké, jedna by byla asi Milka) - ale je to přes rok dozadu, pamatuji si to už jen mlhavě. Každopádně v obou těhotenstvích jsem nárazově byla schopná sníst maximálně čtvereček čokolády, nebo jeden bonbón, či kousnout jednou, dvakrát do dortu - víc by mě asi zabilo, takže představa vypití nalačno něčeho takového u mě nepřicházela v úvahu, navíc, já bych si s tím tenkrát výživovým režimem vnitřní pochody opravdu slušně nabourala.
Jinak při prvním těhotenství jsem vygooglila stránky nějakého centra specializovaného na těhu cukrovku, které působí při jedné z pražských nemocnci (a fakt už nevím, zda je to Podolí nebo která). Tak tam psali, že glukotest je čistě orientační, pokud vyjde pozitivně, tak je stejně třeba nabrat sérii krevních testů, aby se výsledek potvrdil a zpřesnil. Dokonce tam psali o možnosti zapůjčení klasických diabetes injekcí pro domácí použití, aby si to maminky mohly samy sledovat. Ty stránky byly dobře promakané, včetně diety, postupů, co se pak děje dál, a tak.. Čili mně z toho vyšlo, že glukotest je stejně zbytečnost a v obou těhu jsem šla pouze na krev s tím, že jsem gynekologovi navrhla, že si nechám u obvodního (byla jsem s ním domluvená, že to provede), nabrat několikrát v průběhu dne krev, případně i více dní, aby tam byly ty změny, které je třeba vidět.. To gynekolog odmítl, takže šlus.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68930
3.8.14 09:43

@Sluka nebyla to stranka www.tehotenskacukrovka.cz? To je totiz snad jedina opravdu poctive zpracovana stranka venujici se tehotenske cukrovce, na starost ji ma diabetologie pri porodnici u Apolinare. A teda zrovna tam tomu testu prikladaji velky vyznam, spis naopak - pokud ostatni metody naznacuji problem, zenskou na test nazenou. Pamatuji si to u sebe (chodila jsem tamtez), OGTT sice negativni, ale postupne se mi zacaly objevovat dalsi neprime ukazatele, ktere sice nejsou samozrejmosti (nektere cukrovkarky treba cukr v moci nikdy nemaji), ale kdyz se dozvedeli, jakym zpusobem mi byl OGTT proveden (blbe), chytili se za hlavu a hned me na nej poslali okamzite. Cukrovka se potvrdila, takze ty ostatni veci - kontrola glukometrem v prubehu celeho dne nekolikrat tydne, kontrola glykovaneho hemoglobinu z krve… byly nasazeny jako kontrola v prubehu lecby, ale nikoliv jako primarni diagnoza, tam byl kladen duraz na (spravne provedeny!) OGTT.

Jinak teda zavidim takovehle tehotenske chute, ja bych spraskala cokoliv. Mela jsem kliku, ze jsem (i bez diety) moc nepribirala, takze i kdyz jsem konzumovala spoustu zdravych veci, na rozdil od normalniho zivota, kdy si cokoladu peclive prideluju, v tehotenstvi bych ji tu tabulku bez vycitek na posezeni spraskala :? Navic byly Vanoce, vsude hromada cukrovi, jezdilo se po navstevach… No nevedet o cukrovce, dostava moje dite tolik cukrovych soku, ze to ani nechci videt. A mozna bych nerodila ctyri kila, ale pet :)
Samozrejme, pokud se nekdo v zasade diety stravuje normalne, tak ten test asi zbytecny bude (pokud nema cukrovku tak rozjetou, ze je treba inzulin), ale treba u sebe si pamatuju, ze na snidani jsem horko tezko mohla pul krajicku chleba a absolutne zadne mlecne vyrobky, coz teda muj normalni jidelnicek zrovna nebyl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16365
3.8.14 09:49

http://www.tehotenskacukrovka.cz/…-a-komentare

Nejlepsi je dotaz z 16/7 o chybne diagnoze a starych vs novych kriteriich a odpoved z 24/7… Kdy pani dr priznava ze pani mozna uzivala dvakrat inzulin zbytecne??? O cem to potom je :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
632
3.8.14 10:01
@miisenka píše:
tak ono glukozovy roztok nahradia i 2rohliky, ale vysledky mozu byt skreslene..
Mam diplomku na toto tema, ak chces poslem.. :kytka:

To je pro mě zajímavé. Takže by šel roztok při testu nahradit něčím snesitelnějším, když by někomu stálo za to najít něco jiného, srovnatelného? s ohledem na finance samozřejmě. Myslím, že spoustu žen odrazuje ta forma a chuť.
Už jsem právě slyšela názor těhule, že na test nejde, pže jí to pití přijde nechutné. A hotovo… Pochybuji, že by třeba nešla, kdyby jí místo toho dali Milku :lol:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20155
3.8.14 10:01

@ugluk Myslím, že to bylo ono, i ten Apolinář je mi povědomý a hlavně, ty stránky opravdu měly i přímo v adrese něco s cukrovkou. Nicméně, překvapuje mě, co píšeš, protože mě právě u prvního těhu přesvědčily, že odmítnutí glukotestu není takový hazard, jak mi gynekolog namlouval. Tam právě psali, že ty gluko se musí potvrdit a zpřesnit dále krevními testy, čili jsem si z toho odvodila, že vynecháním obecnějšího kroku nic nezkazím..
Já opravdu díky svým těhotenstvím zkrotila své cukrové vášně. Jediné sladké pro mě bylo ovoce, ale to člověk nejí „na kila“ :) A dík tomu, že jsem ten test odmítla a gynekolog odmítl ty krevní, tak jsem si i sama pro sebe naordinovala tu glukodietu, čili jsem ještě hrábla do škrobů a přidala na zelenině.
Jinak mé chutě to zase vzalo jinde - u kluka jsem byla pološílená po syrovém tataráku a po pivu, takže na tataráky jsem min. jednou za měsíc opravdu musela jít a naučila jsem se po pětatřiceti letech pít nealko pivo (do té doby jsem tu hořkou chuť neměla ráda, dnes ho piji místo limonády každý den). :roll: Díky Bohu, že maso bylo zdravé :andel:
U holky jsem zase byla vegetariánka, tak to bylo to zdravější těhotenství :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20155
3.8.14 10:04
@katscha píše:
To je pro mě zajímavé. Takže by šel roztok při testu nahradit něčím snesitelnějším, když by někomu stálo za to najít něco jiného, srovnatelného? s ohledem na finance samozřejmě. Myslím, že spoustu žen odrazuje ta forma a chuť.
Už jsem právě slyšela názor těhule, že na test nejde, pže jí to pití přijde nechutné. A hotovo… Pochybuji, že by třeba nešla, kdyby jí místo toho dali Milku :lol:.

Jenomže sladká voda má jinou vstřebatelnost, než třeba sladká čokoláda, čili i toto musíš vzít v potaz. Podle mě, kdyby se to mělo nahradit adekvátním množstvím jiné formy jednoduchých cukrů, tak stejné množství cukru v gramech v nějaké jinak vázané podobě stačit nebude, bude se to muset přepočítat dle toho, kolik se toho vstřebá do organismu v konkrétní časové prodlevě - a tam podle mě naskočí jiná čísla, takže to třeba nebude jedna, ale čtyři Milky.. Prostě sebevražda tak, jako tak :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
632
3.8.14 10:08
@Sluka píše:
Jenomže sladká voda má jinou vstřebatelnost, než třeba sladká čokoláda, čili i toto musíš vzít v potaz. Podle mě, kdyby se to mělo nahradit adekvátním množstvím jiné formy jednoduchých cukrů, tak stejné množství cukru v gramech v nějaké jinak vázané podobě stačit nebude, bude se to muset přepočítat dle toho, kolik se toho vstřebá do organismu v konkrétní časové prodlevě - a tam podle mě naskočí jiná čísla, takže to třeba nebude jedna, ale čtyři Milky.. Prostě sebevražda tak, jako tak :mrgreen:

Jistě:). Jak jsem psala už dřív v této diskuzi, měla jsem pocit, že mi prťousek proběhne břichem, což by po snědení čokolády nebo vypití coly bylo asi také podobné.
Jen kdyby se látka přiblížila „normální“ stravě, tak by třeba byl test pro více těhotných přijatelný, myslím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6862
3.8.14 10:09
@katscha píše:
Už jsem právě slyšela názor těhule, že na test nejde, pže jí to pití přijde nechutné. A hotovo… Pochybuji, že by třeba nešla, kdyby jí místo toho dali Milku :lol:.

Ono to není zase tak hrozné. Nejhorší byl asi když jsem byla už v 18tt kdy mi ještě nebylo zrovna nejlíp a dali mi teplejší vodu. Když je studená voda tak se to dá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68930
3.8.14 10:11

No ale on se inzulin opravdu nenasazuje dle jednoho testu! Pokud vyjde OGTT blbe (dle jakychkoliv kriterii), zenske je vysvetlena dieta, dostane glukometr a kontroluje. Pokud je vsecko OK, je na zvazeni a zodpovednosti kazdeho, jak moc prisne to bude dodrzovat, kdyz to s glykemii nic nedela… Ale pokud to lita i pri diete, melo by byt snahou doktoru v prve rade zkusit zjistit problem (napr. nekde vesele k snidani doporuci bily jogurt a pritom az 90 % cukrovkarek po nem rano cukr v krvi leti strme vzhuru). Mne snidane litaly snad 2-3 tydny, nez jsem to dokazala vyladit, a po celou dobu mi dr. zkousela doporucit ruzne veci, s tim, ze kdyz nic z toho nezabere, teprve prikrocime k inzulinu.
Pokud nejaky doktor nasadi inzulin uz jen na zaklade OGTT nehlede na kriteria nebo pri par zvysenich pri mereni dlukometrem pres limit, tak je to asi stejna vec, jako kdyz nekdo od zacatku provede test blbe. To, ze to nekdo dela blbe, stale neni duvod k tomu, proc je blby cely ten test. To mate jako kdyby vam nekdo prehlednul na utz nejakou zavaznou vadu a tvrdilo se pak, ze ten utz je stejne na nic, kdyz tohle ani neodhalil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68930
3.8.14 10:18

@Sluka tak to mne kdyz zfusovali ten prvni test, rozhodla jsem se sebemrskacsky zkusit tu dietu drzet preventivne. No ani omylem, ja byla v tehotenstvi fest na sladke, potrebovala jsem na sebe bic v podobe vyhrozujicich doktoru, abych ho vynechala :mrgreen:

Jinak teda co ja vim, tak pokud to tehotna opravdu nepozre, da se provadet i s konkretnim mnozstvim bileho peciva, sice to neni az tak presne… ale myslim, ze vetsina diabetologii tohle nedela.

Z odpovedi dr. Moravcove bych vypichla toto:
Našim velkým problémem však není pouze všeobecné přijetí nových kritérií (diabetologové a biochemici již přijali, gynekologové je zatím odmítají), ale také velmi rozšířené metodické chyby při provádění oGTT, které zásadním způsobem ovlivňují jeho výsledky.

Co se tyce formy roztoku, samotnou glukozu ve vode jsem nepila nikdy, a to jsem to absolvovala trikrt. Jednou to byl nejaky prefa roztok ochuceny citronem, podruhe povolovali si do toho vlastni vymackany citron nalit, potreti mi glukozu nasypali do hodne silneho cerneho caje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14309
3.8.14 10:25
@quinny píše:
Ale vyskoci prirozene. Tady je to silene umele a na lacno tudiz s beznym zivotem to opravdu srovnat nejde.
Celou cokoladu nepraskam ani jako netehotna a dorticek si davam ve zdrave vyzive, takze takovych hodnot ani nahodou nedosahuje ;)

jak sa to vezme-prirodzene..niekto je schopny spraskat na snidani polku vanocky s dzemem a kakajicko..a to uz prirodzene neni..alebo v noci si dat coklitku..obo tak jak to mas Ty, to ma len velmi malo zensky..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14309
3.8.14 10:35

@Sluka
:mavam: :hug:
No ja bola na teste, a eate som gyndosovi vravela ze to je zbytecne, ze to v rodine nemame, nejsom tlusta, sportujem, zdrava strava..a bum bola tam..náacno v pohode, po hodine hodnota cez 11,po 2 h taky ok..
Takze diabetologia v Podoli, glukomer a meranie..nakoniec som to mala tak, ze nalacno vzdy ok, ale po zjedeni cohokolvek-i nesladkeho, stacilo len treba krajic chleba a hodnoty okolo 10..nastala prisna dieta, aby som sa vyhnula inzulinu..
A to som vobec na sladkom neujizdela..
Blbe bolo treba i po ovoci vysoke hodnoty azd..keby som nesla tak sa porucha glukozovej tolerancie nezisti a sieta by mohlo (nemuselo) mat problemy..
V dalsom tehotenstve nan pojdem dobrovolne uz po 1.trimestry..
U mna hodnota vysoky vzdy hodku po jedle, v priebehu dna, v noci, nad ranom pohoda..posobenim hormonov placenty bol problem s vylucovanim inzulinu a typadom to takto blblo, tym jak plaventa starne a potom uz neni, tak porucha vymizne..
Po porode hodnoty v pohody..kontrolny ogtt takisto..
Kazdy robi tak, jak uzna za vhodne..
Pre mna to zmysel ma..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14309
3.8.14 10:41
@katscha píše:

je to moznost, v literature sa uvadza a niekde to o robia, ze daju 2rohliky s cajom..ta Milka by asi nepresla.. :nevim:
Mne teda ten napoj chutil, sestricka mi ho ocitronovala, takze to bolo znesitelne..vypila som to na jeden zatah, nebola to zisdna mnaminka, ale kvoli dietatu som to podstupila..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí