Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@katscha jo, v pripade prvniho negativniho by mi asi delali dva. Mne to bohuzel obcas ulitlo i s dietou, hlavne nez jsem vychytala snidane (musela jsem je delit nadvakrat), tak katastrofa. Jinak jsem si jen mela zajit do pul roku po porodu na OGTT a byla upozornena, ze i se spravnou stravou je riziko objeveni se trvale" cukrovky v pozdejsim veku po prodelanem GD az 20 %.
@katscha píše:
@madi U nás je zvyklost jít po porodu na OGGT a pak jednou ročně na kontrolu glukózy na lačno a po čtyřicítce chodit i ročně na OGGT. Ale ty kontroly už jsou u praktického lékaře a prostě v zájmu pacientky, nikdo ji nikde nenahání.
jojo, na odběry chodím na preventivce taky, tak si právě myslím, že by to mohlo stačit. při cukrovce II. typu už hapruje i ta lačná glykemie, ne? ![]()
Ahoj, me by zajimalo jak hodne jsou testy presne, jak ovlivnuje stres cukr v krvi. Jak hodne vysledky ovlivnuje snezene sladke v tom tydnu. Pri prvnim jsem mela na lacno 4,5 po dvou hodinach o 0,05 nad tu horni hranici. Uz si nepamatuji cislo.
Jde mi o to, tyden pred testem jsem neresila jidlo. Zname vysel test pozitivne, dr ji rekla, ze by tyden pred testem nemela jist sladke. Sla na test tedy znova a vysel ji v poradku.
I presto, ze jsem jedla, jak jsem byla zvykla, zadna dieta, glukometr ukazal vzdy hodnotu v poradku. Dlouhodoby cukr jsem mela take v poradku.
Ted jsem podruhe tehotna a uvazuju, ze na test nepujdu.
@Verun83 týden před testem je kravina. Pokud jsi dodržela nejíst 10 h před samotným testem, pít jen vodu, tak je to objetivní dost.. osobně bych neriskovala na tento test nejít - může to ohrozit mimino.. Já byla, mimořádně, i minulý týden, aby se vyloučilo, že se mi rozjela cukrovka po tom prvním testu.. ![]()
Byla jsem jen poprvé.
Nikdo s tím neměl problém - ani moje Dr., ani v porodce to nijak nekomentovali.
Holky, a proč se ten test dělá až od toho 24.tt? Má to něco společného s vývojem slinivky u mimča? Omlouvám se, že jsem sem takhle vpadla. ![]()
@martina.se Jejda, koukám, že už to máte s prckem opravdu za pár dní. Tak hlavně, ať vše dopadne na jedničku a máš pohodový porod! ![]()
@pampalin píše:
@martina.se Jejda, koukám, že už to máte s prckem opravdu za pár dní. Tak hlavně, ať vše dopadne na jedničku a máš pohodový porod!
díky
jinak ten test se dělá cca těch 24-28 tt, protože v tom období se nejčastěji těhotenská cukrovka projeví. Ale nikde není dáno, že to nebude i později
jinak mi tam poslali znovu, protože mimino je hodně velké, tak aby vyloučili, že roste kvůli cukrovce ![]()
@Verun83 stres no to je asi nemeritelny ukazatel ![]()
Tyden pred testem nejist sladke je nesmysl, prijem cukru se nema omezovat ani den pred testem, pouze se provadi na lacno (minimalne 8 hodin lacneni) a nedela se pri akutnim onemocneni…
http://tehotenskacukrovka.cz/…vne-probihat
Ted je v tom trosku mrdnik, protoze diabetologove si prijali nova kriteria a gynekologove je zatim neakceptovali tudiz jedou podle starych ![]()
http://tehotenskacukrovka.cz/…ysledku-ogtt
Pokud uz test vubec podstupovat a ja za sebe rikam, ze po dvou tehotenstvich, kdy jsem ho absolvovala, spatne snasela a hlavne mela jeste dlouho po nem problemy jsem si dovolila ve tretim s diky odmitnout, tak hlavne a predevsim v laboratori kde ho provadeji spravne protoze jinak je to uplne o nicem
http://tehotenskacukrovka.cz/…si-dat-pozor
@Verun83 Nee, neměla. Měla jsem hodnoty v normálu. Jen se mi prostě tenhle test zdá pro nízkorizikovou těhuli zbytečná zátěž a nelíbí se mi rozdílná metodika provádění testu.
A taky mi po něm poprvé bylo dost blbě.
Příspěvek upraven 01.08.14 v 17:02
@martina.se jeste v 37tt ogtt to uz nevedi co by si vymysleli ![]()
Poprvé test na cukrovku uplně ok, druhé tehotenstvi cukrovka na dietě, treti tehotenstvi silna cukrovka na inzulinu. Asi tak. Není racionální důvod test odmítat a režim pred testem ma byt takový, jako běžně jíte, jen se fakt necpat hodne dorty a tak.
@quinny píše:
@martina.se jeste v 37tt ogtt to uz nevedi co by si vymysleli
jj, musela jsem.. Ono je to těžký, když mimino roste raketově. nevědi moc, co se mnou - mimino má nějaké problémy, tak ještě do toho já něco, tak právě ať je jasno, co proč a jak.. nakonec verdikt takový, že kvůli velikosti nepůjdem přes termín
ale uvidí se, kontrolu mám co pár dní..
@quinny no s tim stresem, kdyz jsem si doma na lacno merila hodnoty vyslo vzdy kolem 3,5. V den testu 4,5. A z testu jsem stres mela, jelikoz bez jidla mi byvalo zle. Pak hodnoty byly doma ok, pred jidlem i po jakykoli jidle. Takze si myslim, ze u me zvysena hodnota o 0,05 byla ze stresu.
Mam doma glukometr, obcas zmerim, vse ok. Jsem ale na zacatku. Ale planuji najet radsi i na dietu preventivne a dal obcas hodnoty zmerit. Proto take uvazuji o tom, test nepodstoupit.