Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@quinny tak to jo, ja po diagnostice uz taky doma kontrolovala jen glukometrem. Vyhodou bylo, ze mi ho zapujcili zdarma a dostala jsem k nemu dve krabice testovacich papirku, jinak by me to bez kontaktu ve zdravotnictvi dost lezlo do penez ![]()
Jinak jeste u Apolinare byli zlati a v podstate po uvodni vic nez hodinove prednasce jim pak stacilo jednou tydne zavolat, popripade prokonzultovat nejake nejasnosti, takze jsem tam, pokud nebyly komplikace, uz vubec jezdit nemusela.
@quinny píše:
@miisenka hmm tak ja to znam v souvislosti s jidlem. Vzdy hodinu po dojedeni jidla, tak jak to prave uci u Apol. Plus u maleho hodnota ranni na lacno, u velkeho jeste hodnoty pred jidly a pripadne i po druhe veceri a nocni
tak by to malo byt, ake realita v prazskych ZZ jje inde.. ![]()
Ale keby si si to doma robila, tak ok…
@ugluk píše:
@quinny tak to jo, ja po diagnostice uz taky doma kontrolovala jen glukometrem. Vyhodou bylo, ze mi ho zapujcili zdarma a dostala jsem k nemu dve krabice testovacich papirku, jinak by me to bez kontaktu ve zdravotnictvi dost lezlo do penez
Jinak jeste u Apolinare byli zlati a v podstate po uvodni vic nez hodinove prednasce jim pak stacilo jednou tydne zavolat, popripade prokonzultovat nejake nejasnosti, takze jsem tam, pokud nebyly komplikace, uz vubec jezdit nemusela.
v Podoli som dostala svoj novy pristroj a 7-8krabiciek papieeikov po 50ks.. ![]()
@miisenka no a ted si predstav, ze nekde davaji jen jednu krabicku a dost. Ja ty dve mela zcela v pohode, jeste jsem na konci trochu vracela, protoze mi na cukrovku prisli dost pozde, ale proste jsem nemusela resit, jestli si muzu nahodou zkontrolovat dalsi den nebo jidlo navic, kdyz si nejsem jista. Predpokladam, ze kdyby dosly driv, snad by dali dalsi. Pri predstave, ze mi ve 24.tt vrazi jednu krabicku a pak si je musim dokupovat…
@ugluk píše:
@miisenka no a ted si predstav, ze nekde davaji jen jednu krabicku a dost. Ja ty dve mela zcela v pohode, jeste jsem na konci trochu vracela, protoze mi na cukrovku prisli dost pozde, ale proste jsem nemusela resit, jestli si muzu nahodou zkontrolovat dalsi den nebo jidlo navic, kdyz si nejsem jista. Predpokladam, ze kdyby dosly driv, snad by dali dalsi. Pri predstave, ze mi ve 24.tt vrazi jednu krabicku a pak si je musim dokupovat…
my sme to mali na poistovnu-podpisovali sme papir na zdravotnicku pomucku..jedine som si dokupovala jehly(100ks za 200kc)..ale viem ze niekde nedavaju nic..ja si merala typadom denne a ked som sa necitila alebo chcela skontrolovat, co je super, lebo podvedome ked si clovek meria a zapisujje tak sa viacej kroti v jedle..
Ja si pamatuju, ze to z nejakeho duvodu zase nesmelo klesnout az moc, ale hranici si nepamatuju, tohle mi prijde v pohode, ja se motavala s dietou kolem 6, kdyz bylo vse OK.
Tak mám po cukrovce..uvidíme jaké budou výsledky..ale zdálo se mi že ji provedli správně, takže se uvidí..
@quinny píše:
4,3 na lacno, 4,7 hodku po jidle to na GDM nevypada ne
Já mívala při těhot. cukrovce na lačno téměř vždy pod 4, hodinu po snídani trochu nad 4.
Myslíte, že kdyby po OGTT byla krev poslána na kontrolu až po všech třech odběrech, že by to mohlo určit i falešně pozitivní výsledek? Nebo je to tak, že čím déle je krev odebraná, tím glykemie klesá?
@katscha píše:
Já mívala při těhot. cukrovce na lačno téměř vždy pod 4, hodinu po snídani trochu nad 4.Myslíte, že kdyby po OGTT byla krev poslána na kontrolu až po všech třech odběrech, že by to mohlo určit i falešně pozitivní výsledek? Nebo je to tak, že čím déle je krev odebraná, tím glykemie klesá?
ano byla by hodnota ztracená..musí se lab. vyšetřit hned po odběru - max do hodiny..
proto jsem šla na vyšetření do nemocnice..byla jsem objednaná i do jedné laboratoře, ale tam jsem si přečetla že jen krev odebírají a pak posílají na vyšetření do jiného města..což je na nic..v nemocnici odnášli krev do labky hned po odběru..tak to má být správně
@katscha dle meho klesa. Stejne jako klesa pohybem apod., takze spis se clovek setka pri spatne provedenem testu s vysledkem falesne negativnim (kdyby to bylo provedeno sprvne, nestacilo by klesnout a zachytilo by se to). Ja mela hodnotu asi dve desetiny pod limit, takze to vyhodnotili negativne, v realu kdyby to provedli spravne, tak uz by se to tam ukazalo. Takze pokud to vyjde pozitivni i pri blbe provedenem testu, nejspis to bude ve skutecnosti „jeste pozitivnejsi“.
@ugluk po obede 6 a po veceri 4,7. Hadam ze nekompenzovany diabetes by takove hodnoty nevykazoval.
@katscha no dobre ale to jsi byla na diete nebo se pletu? To uz rika jenom to ze drzis tu dietu spravne ale ne ze nemas cukrovku. Muzu se zeptat na hodnoty na ogtt?
Podle me si taky myslim ze hodnota bude klesat pokud ten vzorek bude dlouho stat.
@quinny ja mela i na diete vyssi hodnoty… Nejhorsi fakt byvala ta snidane, to uz jsem nevedela, co delat, aby to neletelo pres 9. Nakonec jsem ji musela pulit - v sedm pulku, v devet druhou, v poledne obed… v zime zelenina hnusna, mesice jsem snidala ruzne obmeny pulkrajicku chleba s kouskem sunky od kosti a papriky nebo rajcata… jsem se ted zavzpominala, kdyz jsem prave sporadala dva kousky kolace od tchyne a hrst jahod k tomu ![]()
@ugluk
ja mela kolac od maminky luxus ![]()
Jinak ty snidane byvaji nejvetsi problem i u klasickych diabetiku aby se to vychytalo. Tak hlavne ze uz ti mas za sebou ![]()
@quinny doufam, ze navzdy
Pry mam pri zdrave zivotosprave sanci tak 10-20 %, ze se mi to v prubehu zivota trvale vrati, ehm, uz jsem si v zivote vyzrala podstatne mensi pravdepodobnosti ![]()