Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@quinny píše:@katscha no dobre ale to jsi byla na diete nebo se pletu? To uz rika jenom to ze drzis tu dietu spravne ale ne ze nemas cukrovku. Muzu se zeptat na hodnoty na ogtt?
Podle me si taky myslim ze hodnota bude klesat pokud ten vzorek bude dlouho stat.
Jojo, na dietě. Já jsem právě měla zvýšené hodnoty jen jednou, a to po tom OGTT. Hodnoty nemůžu už na žádné zprávě dohledat. Myslím, že je má jen gynekolog, na zprávách z dia. poradny už nikde napsané nejsou. Ale jestli si pamatuji správně, tak jedna hodnota byla po vypití tekutiny přes 8 a pak přes 5. Ale jistá si opravdu nejsem, když dohledám, napíšu.
O správném diagnostikování mé těhot. cukrovky se nepřu, měla jsem rozhozený metabolismus a díky ní jsem se naučila správně jíst. Jen si říkám, že kdybych měla test na základě varianty dva rohlíky + čaj, tak by mi to třeba tolik nevyletělo, test by vyšel negativní a já jedla hooodně špatně dál a kdo ví, jaké následky by to mělo. Uvažuji, zda by mě tvůj systém příště nepomohl s diagnostikou/vyvrácením cukrovky i bez OGTT.
@ugluk nebo v dalsim tehotenstvi ![]()
Pravdepodobnost je jedna vec ale skutecny zivot druha, ale samo preju at uz cukrovku nikdy nepotkas ![]()
@katscha ja rozhodne nerikam, ze moje cesta je vhodna pro vsechny. Nezatracuju ten test, aby to tak nevyznelo. Jen proste ve chvili kdy ani lekari mezi sebou nejsou schopni dohodnout se na vysledcich a laboratore povetsinou nejsou schopny provezt ten test spravne, tak mi to plosne testovani prijde jako nesmysl a pro me zbytecna zatez. Proto jsem hledala alternativu, jak svoje telo zkontrolovat, abych pripadne neohrozovala sebe ani ditko prostym odmitnutim toho testu ![]()
@quinny dekuju, ja mam pocit, ze bych byla ochotna snad byt celych 9 mesicu jen o tom prisernym polystyrenu, zimnich marockych rajcatech a cisty vode, kdyby to znamenalo, ze se nejaky tehotenstvi bude konat ![]()
Ale ne, ta dieta nikterak hrozna nebyla, jenom ty snidane.
@ugluk i zazraky se deji no ne. Doufam ze jeden ceka i na vas ![]()
A polystyren a rajcata s vodou zni jako luxusni strava ![]()
@quinny ona uz dcera je velky zazrak
Ona ten polystyren miluje, ja se na nej po 2,5 letech stale jeste nedokazu podivat ![]()
@ugluk jj ja vim (pamatuju si te jestli se nepletu jeste z MK z doby hodne davno minule a jsem rada ze to nakonec dopadlo) ale tak jeste jeden si zaslouzis urcite ![]()
@quinny ano ano, jsem to ja, kdysi z MK
Tehdy jsem si myslela, ze bych do tricitky mohla zvladnout tri deti ![]()
@ugluk tak treba budou dvojcata a stihnes tri jen o par let dyl no ![]()
@quinny píše:
@ugluk nebo v dalsim tehotenstvi
Pravdepodobnost je jedna vec ale skutecny zivot druha, ale samo preju at uz cukrovku nikdy nepotkas@katscha ja rozhodne nerikam, ze moje cesta je vhodna pro vsechny. Nezatracuju ten test, aby to tak nevyznelo. Jen proste ve chvili kdy ani lekari mezi sebou nejsou schopni dohodnout se na vysledcich a laboratore povetsinou nejsou schopny provezt ten test spravne, tak mi to plosne testovani prijde jako nesmysl a pro me zbytecna zatez. Proto jsem hledala alternativu, jak svoje telo zkontrolovat, abych pripadne neohrozovala sebe ani ditko prostym odmitnutim toho testu
Jj, tak jsem to pochopila. Jako alternativa se mi to právě líbilo.
@katscha vis co, preci jen uz jako rizikova jsi, pokud ti poprve ulitla jedna hodnota, a to i pri nespravne provedenem testu, ono se to s vekem zhorsuje, takze pokud to jednou bylo na hrane, je solidni pravdepodobnost, ze podruhe to bude rozjetejsi.
Osobne bych dohledala ty vysledky z minula a zkonzultovala svuj stav na jine diabetologii, idealne nekde, kde ten test provadeji spravne a respektuji ty nove hodnoty. Klidne bych se poptala u toho Apolinare, tam vim, ze rozhodne nejsou zadni fanatici, na druhou stranu to berou vazne a vedi, jaka rizika ten ktery postup prinasi. A dokazou uznat chybu.
Neco jineho je zcela nerizikova pacientka, ktera se disciplinovane hlida, neco jineho pokud uz tam nejaky problem nastal.
Rozhodne bych ale test neopakovala na diabetologii, kde ti ho minule provedli spatne.
Přečetla jsem celou diskuzi, mám těhotnou dceru, takže mě toto téma zajímá. Vidím u ní, že dnes je těhotenství prostě nemoc, naše zdravotnictví to z těhu udělalo. Pořád nějaký „nezbytný“ zásah, nějaký „nezbytný“ test a pro někoho je to jeden stres za druhým. Pro mou dceru rozhodně ano. Pořád s obavou čeká, co zase přijde, jak to dopadne. Krevní test ve 12. týdnu nevyšel stoprocentně dobře, posílali na odběr plodové vody. Pro nepatrné procento pravděpodobnosti, že by mohlo děcko mít Downův syndrom, asi 1: 289 a proto riskovat potrat po odběru plodovky 1:100? Zaplatili jsem Prenascan a za 8 dnů věděli, že je holčička zdravá, zaplatili jsme, aby se dcera uklidnila a stálo nás to 14 000 korun, která mohla použít na výbavičku pro dítě. Říkám si, jestli nebylo lépe, když jsme my kdysi žádné takové věci neřešily. Navíc, chodím do sauny s paní, které všechny testy vyšly ideálně a má postižené dítě. A tento test, to je další pakárna. Před pěti lety se nedělal a dneska je nezbytný a nutný? Je to přeci jen zátěžový test, takže zatěžuje matku i dítě. Vůbec se mi nelíbí i ten přístup lékařů, jedni pro něj horují, druzí ho považují za blbost, jedni dělají tak a jiní jinak… Jsem ráda, že už nikdy těhotná nebudu. Ono to vlastně jde samo, je to příroda, ale udělat si na tom nějaký ty bodíky se hodí.
Tady se pořád řeší, že nejít na ten test=velké riziko. Ale existuje alternativa. Nejít na něj, koupit glukometr na doma a měřit a měřit. Záleží co je pro koho přijatelnější. Já to dělám tak, že mám glukometr, kontroluju ráno na lačno a pak vždycky hodinu po jídle. Hodnoty mám naprosto luxusní, tak proč bych na nějaký test chodila. Nehledě na to, že aby mi mohli test udělat na lačno, nesměla bych jíst asi pět hodin od probuzení. Protože z našeho zapadalo zapadákova jezdí prostě blbě spoje. Za mě radši několikrát denně měřit než podstoupit test.
Anonym, protože nechci, aby lidé v mém okolí věděli, že jsem těhotná.
Ahoj, chci se zeptat, zda jste někdo test na těhu cukrovku odmítl. Co vám na to řekl lékař? Upravily jste si raději jídelníček? Měly jste nějaký zdravotní problém, který by mohl být spojený s těhu cukrovkou?