Glukozový test

8
16.7.10 15:07

Glukozový test

:-( Ahoj,měla bych jeden dotaz na vás všechný ktere mě budou číst diskusí jsem neprochazela ja bych se chtěla zeptat jsem ve 23 týdnů těhotenství a moje gyndařka mě posíla na glukosový test chtěla jsem se zeptat musí se tam jít je to povinne ja už jedno dítě mam chlapečka ma 5 let a na žadný test jsem u první těhotenství nebyla a tak se chcí zeptat byla jste některa na ten tzest podstoupila jste ho a jak se to provadí vím že musí do nemocnice na lačno a jak vam dopadlí vysledky budu je vědět hned mam sstoho depku a už jsem mireně nervozní děkují, všem za odpověd tea :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
teresa20
16.7.10 15:13

Ahoj Teo, je to poněkud kontroverznější téma, přečti si tuhle diskusi - https://www.emimino.cz/…-test-36988/.

Na test se jít nemusí, nikdo ti to přikázat nemůže. Ale je to pro dobro tvé i miminka.

Ten test vypadá tak, že nalačno přijdeš na odběr krve, poté vypiješ hodně oslazenou vodu během několika minut. Potom musíš dvě hodiny sedět v čekárně a po těch dvou hodinách ti vezmou krev. Někde berou krev i po hodině, někde tě ani nebudou nutit, abys celou tu dobu proseděla. Jak kde. Výsledky pošlou tvému gyndr. a ten pak vyhodnotí.

• Citovat
  • Upravit
1995
16.7.10 15:15

Taky se mi tam moc nechtělo, ale spíš kvůli tomu vedru, jinak to zas tak strašný není. Od gyndr jsem měla recept na glukózu, kterou jsem si vyzvedla v lékárně. Pak jsem šla do příslušné laboratoře (kterou mi gyndr řekl a kde jsem se objednala) ráno nalačno, s ranní močí. Vypila jsem glukózu rozpuštěnou ve studené vodě (mně to docela i „chutná“), odebrala mi krev. Pak za hodinu mi odebrali znovu krev a za další hodinu jsem přinesla další moč a vzali zase krev. Výsledky u nás odesílají doktorovi, takže se je dozvím až na další kontrole.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
FloraBolger
16.7.10 15:23

Ahojky - já jsem jen zašla nalačno do laboratoře, vzali mi krev, potom mi uvařili asi 1dcl něčeho „úžasně“ přeslazeného (musela jsem vypít během 10ti minut) a přesně za hodinu následoval druhý odběr. To bylo vše. Výsledky naštěstí dopadly naprosto OK (i když u Matyho jsem těhu cukrovku měla - kompenzovanou dietou). Hodně štěstí, není to nic strašného :wink:

• Citovat
  • Upravit
1797
16.7.10 15:26

na test nemusíš, ale měla bys, kdybys měla těhu cukrovku nezjištěnou, může to nadělat dost neplechu,
Je to sice nepříjemný, ale přežít se to v klidu dá. Porod je horší :D

Já byla i při prvním a šla jsem i teď, a taky mě to nezabilo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8
16.7.10 15:46

děkují za odpověd a jak se postupuje když testy ukažou že mam cukr v krví v močí ho nemam co jak se ukaže cukrovka je tam nějake nebezpečí pro mimínko nenarodi se mi třeba nějaký cvalik třeba kolem 4 kil

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8297
16.7.10 16:16

Test povinny neni (ostatne jako nic z veskere pece, ktera je ti poskytovana, nemusi se napriklad provadet vnitrni vysetreni, geneticke testy, nikdo ti nic nemuze naridit)

Driv byl test jen u vytipovanych tehotnych, dnes se provadi standardne. Je to test zatezovy, velke mnozstvi glukozy v jednu chvili, spekuluje se o zatezy na slinivku ditete, ja napriklad mela straslivou prujmovou reakci s krecema v brise, nasledoval sileny prujem, dehydratace, nejdriv hodne silne pohyby, pak temer zadne… To je odvracena strana tohoto testu, o ktere se moc nemluvi.

Neodhalena tehotenska cukrovka muze vezt k ruznym vadam, z nich „cvalik“ je to nejmensi, muze vezt napriklad ke zbytneni srdce, coz je vazna vada.

Ja osobne se v pristim tehotenstvi budu rozhodovat az podle toho, jak bude moje telo reagovat, pokud bych na sobe pozorovala nejake doprovodne priznaky tehotenske cukrovky, test zrejme podstoupim, i kdyz se budu nejdriv snazit najit alternativu, jako meric cukru v krvi, glykovany hemoglobin a jine zpusoby odhaleni stoupajiciho cukru v krvi.
Pokud zadne priznaky tehotenske cukrovce nasvedcovat nebudou, test odmitnu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8297
16.7.10 16:18
onionka píše: . Porod je horší :D

Pro me byl horsi test :-? 2 dny totalniho vycerpani a dehydratace, litani na zachod, krece v brise.
Porod 2,5h sakumprask a ty kontrakce neboleli tolik jako ty krece zaludku :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20840
16.7.10 16:59

Přesně tak, je to zátěžový test, Čičinka má pravdu.
Nejde jen o to, že to spoustě těhulí vadí, ale hlavně o fakt, že stejnou šokovou dávku cukru dostane i mimčo…
Navíc se metodika testu ve spoustě porodnic liší, takže vyhodnocování je takové divoké.

Já ho podruhé odmítala, nikdo mi neřekl ani „ň“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35545
16.7.10 18:31

Hm, tak se mnou to nic neudělalo, jen po vypití mi bylo trochu blivno, ale komu ne? Všechno v poho, hlavně si vem případně nějaké jídlo sebou-stačí suchý rohlík-aby se Ti neudělalo špatně, až povalíš domu. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21645
16.7.10 22:28

testu bych se nebála a osobně spíš doporučuju jeho podstoupení. u obou těhotenství „bojuju“ s těhotenskou cukrovkou. ty dopady na mimčo při neodhalené cukrovce jsou opravdu zvažné. poruchy srdce, mentální poruchy dítěte, dítě cukrovkář, vývojové poruchy… fakt to není žádná legrace. zajímavé je, že u prvního těhu jsem měla od samotného začátku cukr v moči, a proto jsem šla na zátěžový test už v 16tt. u druhého je moč úplně v pořádku, žádné jiné příznaky těhu cukrovky nejsou a přece byl test v 10tt pozitivní. blbé na tom je, že už mi možná ta cukrovka po tomhle druhém porodu zůstane. ale to se ještě ukáže…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3379
16.7.10 22:41

Tak já test podstoupila a podstoupím asi případně i u dalšího dítka. Probíhá to jak je popsáno výše - krev, vypít sladký roztok a za 2 hodiny zase krev. Špatně mi po tom nebylo, nic jsem na sobě nepozorovala. (Jen jsem cestou domu neodolala šunčičce a slaným dalamánkům..po tom sladkém blivajzu.) Přijde mi to lepší než mít neodhalenou cukrovku, případně jí odhalit pozdě (případ mojí známé)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15043
16.7.10 23:02

Taky se přidávám do klubu cukrovkářů. Při prvním těhu mi byla zjištěna po testu gestační diabetes (dieta) a při druhém těhu mi test vyšel negativní. Byla jsem na něm v 24tt. Pak se mi začal objevovat cukr v moči a hodnoty se začaly zvyšovat. Nakonec jsem skončila s glukometrem v dia-poradně a pravidelným kontrolováním situace + s dietou. Naštěstí se mi hodnoty nezvýšily natolik, abych si musela píchat inzulín. Každopádně já bych test (i když byl nepříjemný) neodmítla. Zdraví mého dítka je mi nade vše. A měla bych strach z komplikací + i potratu, porodu mrtvého dítěte. Potvrdil mi to i dr. Koucký ve své poradně, kam jsem zasílala dotaz.
Ale otázkou je, zda by nebylo vhodnější dělat ty testy později… když ve 24tt mi vyšel negativní, přesto - že se mi později těhu.cukrovka objevila :nevim: . (Ale to je už dotaz spíš pro lékaře)…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
venitka
4.5.11 10:06

cukrovka

Ahojky,
také se připojuji k „cukrovkářům“ u prvního těhotenství mi ji zjistili až poměrně pozdě - kolem 30. týdne, protože doktorka na mě zapomněla. Až po mém dotazu, kdy půjdu (má matka je diabetik) se vyděsili, že na mě zapomněli. Takže cukrovka až od 30. týdne, stačila dieta a Terča je naštěstí úplně zdravá.
Teď jsem v 18. týdnu a včera jsem byla znovu. Předpokládám, že na 90% ji mám opět. Byla by moc velká náhoda, kdybych ji tentokrát neměla. Diety už se neděsím, prostě musím přestat mlsat a hlídat si přílohy. Jen jsem dnes dostala „průjem“, stalo se vám to některé po testu? Nic mě nebolí, není vodový, spíš jen častá řídká stolice.

• Citovat
  • Upravit
24837
4.5.11 10:09
venitka píše:
Ahojky,
také se připojuji k „cukrovkářům“ u prvního těhotenství mi ji zjistili až poměrně pozdě - kolem 30. týdne, protože doktorka na mě zapomněla. Až po mém dotazu, kdy půjdu (má matka je diabetik) se vyděsili, že na mě zapomněli. Takže cukrovka až od 30. týdne, stačila dieta a Terča je naštěstí úplně zdravá.
Teď jsem v 18. týdnu a včera jsem byla znovu. Předpokládám, že na 90% ji mám opět. Byla by moc velká náhoda, kdybych ji tentokrát neměla. Diety už se neděsím, prostě musím přestat mlsat a hlídat si přílohy. Jen jsem dnes dostala „průjem“, stalo se vám to některé po testu? Nic mě nebolí, není vodový, spíš jen častá řídká stolice.

Průjem po oGTT být může, sestřička mě na to upozorňovala, že ho někdo má :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital