Glukozový test

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
5.1.16 14:26

Jíst zdravě je vhodné kdykoliv, natož v těhotenství, to mi nemusí nikdo studovaný v bílém plášti říkat. Kus čokoládového dortu nejíme nikdy.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
5.1.16 14:29

@ugluk A co jen pořádně jíst? To, co tady uvádíte jako dietu, je naše normální strava.

• Citovat
  • Upravit
68940
5.1.16 14:31

Tak ono dát si k snídani krajíc chleba s máslem, plátkem sýra a deset kuliček hroznového vína nebo půlku banánu a malý bílý jogurt není nijak nezdravé, že? A přitom s těhotenskou cukrovkou ups, cukr v krvi přes deset :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68940
5.1.16 14:35

Anonymní, s cukrovkou mi cukr lítal po… jogurtu nebo kefíru k snídani. 100 gramech těstovin, i celozrnných. Jedné tmavé housce. Víc než třech lžicích kuskusu. Jednom banánu. Víc jak 150 gramech vařených brambor. Dvou jabkách. Atd. Pokud jsem o tom věděla, žádný problém, stravu jsem přizpůsobila a necítila se nijak omezená.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68940
5.1.16 14:59

Jinak se samozřejmě může ozvat, že pečivo doma nejedí, místo příloh jen zeleninu, mléčné výrobky ani omylem a ovoce jen s velkou rozvahou… tak prostě 95 % těhotných tyhle věci běžně konzumuje. A pro ty je dobré vědět, zda tu cukrovku mají nebo ne (projevovat se nemusí nijak, cukr na 15 nebolí) a pokud ano, tak tomu stravu přizpůsobit. Pokud se někdo takto stravuje normálně a sacharidové limity dodržuje zcela přirozeně, pak je OGTT asi zbytečný, leda by to bylo tak špatné až na inzulin, ale takových je minimum a nejspíš už by se to projevilo jinak. Ale upřímně, já se při své běžné stravě třeba pod 50 gramů sacharidů k obědu bez přemýšlení často nedostávám. Takhle vím fajn, rizoto, dám si jen trochu a zbytek zeleninový salát.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.1.16 15:05

@ugluk Není? Podle mě ano. Především ovoce se nemá kombinovat s pečivem, kvasí a tělo zatěžuje. Navíc chleba byl kváskový, ideálně žitný? Protože pšeničný taky není extra zdravým. A mléčné výrobky? Zakysané budiž, ale s ovocem rozhodně ne.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
5.1.16 15:08

@ugluk Opravdu,pečivo doma opravdu nejíme. :lol:

• Citovat
  • Upravit
68940
5.1.16 15:23

Anonymní, tak fajn - KOLIK těhotných preventivně doma nejí pečivo? Kolik z nich když už, tak si hlídá, zda je kváskový nebo žitný? A kolik z nich považuje za celkem běžnou svačinu bílý jogurt s kouskem ovoce? Tipuji, že naprostá většina. A dle různých zdrojů 5-20 % z nich má těhotenskou cukrovku. Není dobré, aby to o sobě věděly a minimálně v tom těhotenství stravu uzpůsobily? Nebo je snazší celou poplulaci přesvědčit o tom, že pečivo a jogurt s ovocem jsou špatné? a je to natolik intimní, aby bylo třeba anonymity? (sorry k poslednímu rejpnutí, ale nějak mě deptá vidět ve zmínkách, že se se mnou někdo dohaduje a já nevím, kdo to je :lol: ).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68940
5.1.16 15:41

Obecně co se týče pojmu zdravá strava, věřím tomu, že by se tu různé názorové proudy byly schopné do krve zhádat, neb se to dá s pomocí mnoha vědecky podložených argumentů vyložit mnoha různými způsoby. Ať už co se týče mléka, pečiva, ryb… diabetes vyžaduje celkem specifický způsob zdravé stravy.
V létě krajíček melouna a konec (ale on se určitě najde někdo, kdo meloun prohlásí za absolutně nezdravý, nepochybuji o tom).

Každopádně končím a mizím se věnovat nějakému pohybu ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
226
5.1.16 20:29

Ahoj před vánoci jsem byla také vyslána na zátěžový test cukrovky, po prvním odběru mi poslali domů že mi ho nemůžou udělat mají být hodnoty 5.1 a já měla 5.16, šla jsem za doktorkou co s tím, ta říkala že nejsem první ani poslední že to prý hodně zpřísnili mám přijít za měsíc což už budu ve 30tt a teprv se domluvíme. Jo a že mám držet dietu nemám jíst ovoce, sladký býlí pečivo no skoro nic. Tak abych pravdu řekla jim stále všechno jako doposud, celozrný pečivo mi nedělá dobře, kolikrát sladký mi pomůže aby mi nebylo zle a ovoce mi pomáhá přežívat. Jsem těhotná podruhý do roka takže v loni tuhle dobu v lednu jsem byla taky na zátěžovým testu s těmito hodnotami a šlo to a najednou to nejde. :think: Jinak máme skoro devítiměsíční holčičku a je v pořádku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.1.16 21:27

A to je přesně to o čem píši. Co se bralo ještě loni jako normální, už letos není. Za další, maminky mají doporučenou dietu a stejně jí nedrží. Každá napíše pro dítě všechno a když jí zakáží čokoládu, je to šílený problém. Někde se musí sedět, jinde se může jít domů. Někde se odebírá z prstu, někde ne… prostě… chujovina.

• Citovat
  • Upravit
68940
5.1.16 21:43

Tak pokud jsem to pobrala, hodnoty se menily (ty nalacno zprisnovaly, ostatni dve naopak zmirnovaly) proto, ze bylo odsledovano, ze ty tehotensky diabeticke komplikace se ve zvysene mire vyskytuji uz od nizsich hodnot.
To, ze to na spouste pracovist delaji blbe, je samozrejme mizerne a proto jsem psala, ze daleko spis nez odmitnuti testu bych si ohlidala, aby byl proveden spravne, kdyz uz ho podstupuju. Ja ho kvuli laxnosti byvale doktorky zcela zbytecne podstupovala dvakrat.
To, ze nekdo vi, ze cukrovku ma, a nedrzi dietu (a ne, to neni pripad 5,16 nalacno, pri tehle hodnote se to ma jeste prekontrolovat a klidne druhy den), to je samozrejme kazdeho volba, ale neni to chyba testu, ale dotycne, stejne jako nekdo nema problem v tehotenstvi kourit, chlastat nebo brat drogy (ted v zadnem pripade nechci srovnavat ovoce na hodnotu 5,16 nalacno s branim drog, ale proste ten princip, ze nekdo se stara a nekomu je to jedno).
Fascinuje me, kolik lidi podstupuje vsemozny testy, ultrazvuky, NT screening, tripple testy, odbery plodovky… ale neslo by na OGTT. Pritom ze vsech tech vyse zminenych testu se maximalne zjisti urcita vec, vyvojova nebo geneticka vada, ale nenadela se s tim vubec nic. Zatimco po OGTT se da zjistit tehotenska cukrovka a velmi, velmi aktivne muzu sama ovlivnit to, jak se bude memu diteti darit nejen v brise, ale klidne i roky pote. Opet nemysleno na nikoho konkretniho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
226
5.1.16 21:43
@Anonymní píše:
A to je přesně to o čem píši. Co se bralo ještě loni jako normální, už letos není. Za další, maminky mají doporučenou dietu a stejně jí nedrží. Každá napíše pro dítě všechno a když jí zakáží čokoládu, je to šílený problém. Někde se musí sedět, jinde se může jít domů. Někde se odebírá z prstu, někde ne… prostě… chujovina.

No tak nějak mi to taky příjde jako chujovina :think: a stresování maminek

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
226
5.1.16 22:04
@ugluk píše:
Tak pokud jsem to pobrala, hodnoty se menily (ty nalacno zprisnovaly, ostatni dve naopak zmirnovaly) proto, ze bylo odsledovano, ze ty tehotensky diabeticke komplikace se ve zvysene mire vyskytuji uz od nizsich hodnot.
To, ze to na spouste pracovist delaji blbe, je samozrejme mizerne a proto jsem psala, ze daleko spis nez odmitnuti testu bych si ohlidala, aby byl proveden spravne, kdyz uz ho podstupuju. Ja ho kvuli laxnosti byvale doktorky zcela zbytecne podstupovala dvakrat.
To, ze nekdo vi, ze cukrovku ma, a nedrzi dietu (a ne, to neni pripad 5,16 nalacno, pri tehle hodnote se to ma jeste prekontrolovat a klidne druhy den), to je samozrejme kazdeho volba, ale neni to chyba testu, ale dotycne, stejne jako nekdo nema problem v tehotenstvi kourit, chlastat nebo brat drogy (ted v zadnem pripade nechci srovnavat ovoce na hodnotu 5,16 nalacno s branim drog, ale proste ten princip, ze nekdo se stara a nekomu je to jedno).
Fascinuje me, kolik lidi podstupuje vsemozny testy, ultrazvuky, NT screening, tripple testy, odbery plodovky… ale neslo by na OGTT. Pritom ze vsech tech vyse zminenych testu se maximalne zjisti urcita vec, vyvojova nebo geneticka vada, ale nenadela se s tim vubec nic. Zatimco po OGTT se da zjistit tehotenska cukrovka a velmi, velmi aktivne muzu sama ovlivnit to, jak se bude memu diteti darit nejen v brise, ale klidne i roky pote. Opet nemysleno na nikoho konkretniho.
Jasně kdyby mi řekli je to špatný ty hodnoty jsou vysoké ohrožujete mimčo i sebe tak nebudu jíst nic páč já si nemůžu nic moc vybírat,každý den to mám jinak,když nejsem těhotná nesnášim bombony lipo a v těhotenství mi kolikrát pomáhá abych nezvracela a aby mi nebylo zle od žaludku.Ráno když si čistím zuby tak jedině dětskou pastou perličkou při ostatních zvracím na lačno.Jsou dny kdy sladký nemůžu mám to různě.
@ugluk píše:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68940
5.1.16 22:16

@Monica R tak v tvem pripade hlavne udelali chybu, ze ti rekli, je to o sest setin vyssi… a nic s tim. Rada dieta je takovy kockopes. Protoze bud to cukrovka je (v tom pripade se ale neda prokazat jedinou nepatrne zvysenou hodnotou) a potom se ta dieta musi drzet rozumne, coz rozhodne neni vynechat ovoce a pecivo (to by bylo velmi drasticke). A nebo to cukrovka neni a v tom pripade se telo s cukrem umi normalne vyporadat a nemelo by ho to nijak rozhazet.

Pokud by ti cukrovku diagnostikovali (coz nediagnostikovali), meli by te odeslat na tehotenskou diabetologii, kde by ti meli nazorne vysvetlit, co to je, jak spravna dieta vypada, k cemu je dobra a co hrozi, pokud ji nekdo nedrzi. Ja mela v tomhle kliku na bajecnou doktorku, ktera vsecko podala rozumne, nijak nestrasila, nestresovala, ale po jejim povidani bych si opravdu tu cokoladu uz dobrovolne nedala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí