Gynekologie bez zákonného zástupce

18.12.21 01:44

Gynekologie bez zákonného zástupce

Dobrý den,
Mám takový problém a v mém okolí není nikdo, s kým bych se mohla poradit.

Je mi šestnáct, a zřejmě mám nějakou infekci, se svěděním a bílým výtokem. Vůbec nevím, jakého původu - pohlavní styk jsem ještě neměla, koupu se jen u nás doma v čisté vodě.

Pár týdnů jsem čekala, jestli to náhodou nepřejde. Nepřešlo a nejspíš bych potřebovala navštívit gynekologa.

Můj problém je, že rodiče (ortodoxní věřící) mi prohlídku nedovolí. Vím, že do osmnácti let potřebuji souhlas zákonných zástupců, přesto se chci zeptat, jestli to nejde nějak obejít. Neznáte někoho, kdo by mě vzal bez souhlasu(jsem z Prahy)? Nebo to nějak obejít? Třeba nějaké volně dostupné léky?

Prosím nepotřebuji slyšet, že jsem hloupá husa, nebo rady, že se mám svěřit matce, která to pochopí. Nepochopí, ona sama u gynekologa nikdy nebyla, rodila doma. Když podobnou situaci řešila starší sestra, matka jí nevyhověla a ona se nakonec rozhodla zfalšovat podpis o souhlasu. Touto cestou se jít bojím.

Kdyby kdokoliv měl nějaký konstruktivní nápad, prosím odepište.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
42775
18.12.21 01:57

Ahoj, nebude to mykoza? Zkus si tu vyhledat diskuse a koukni co kdo doporučí, ale gynekolog by tě měl vidět. Pokud se neléčí, může to v budoucnu způsobit problémy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
18.12.21 02:10

A až budeš třeba z opakovaných zánětů neplodná, tak co řekne ta ortodoxní věřící?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17025
18.12.21 03:58

Tak ortodoxni verici ti dovoli internet?

Jinak bych normalne k praktickemu lekari, klidne i s maminkou..A sverila se tam.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26878
18.12.21 07:04

@AnnaMíša Predpokladam, ze pediatra mas, tam vasi rodinu znaji. Zajdi do ordinace a porad se tam.
Myslim, ze na beznou prohlidku ke gynDr. muzes i sama.
 https://www.neumed.cz/…distvych.php

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5936
18.12.21 07:18

Souhlas nepotřebuješ, a co zatím můžeš udělat kup si gyno pevaril s mastí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
18.12.21 08:21

@AnnaMíša nepotřebuješ souhlas rodičů. Normálně zavolej, objednej se.. od 16 tam můžeš zajít sama. Jako první pomoc existují globule na zavádění, ty ti prodají v lékárně. Normálně se dojdi zeptat, např canesten je bez předpisu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
332
18.12.21 08:42
@Russet píše:
A až budeš třeba z opakovaných zánětů neplodná, tak co řekne ta ortodoxní věřící?

Ortodoxni verici takto nepremysleji - Buh to chtel, tak to tak bude…

Myslim, ze lekari by mohli vypravet… Pokud se jim narodi postizene dite (matka a otec prenaseci urcite formy genu), tak nez se vse zjisti a zacne se resit, co dal, tak pani byla opet pred porodem opet detatka s problemy - vysledek 5 let, 5 deti z toho 4 umrely do veku cca 1,5 roku a jedno umrelo o trochu pozdeji. Silene…

Tazatelko, myslim, ze na gynekologii muzes se objednat a jit sama v 16ti letech. Min zkus tam zavolat popr se k nejakemu objednat, pokud mas nebo najit noveho a zacit chodit. I pripadnou antikoncepci by mel napsat bez rodicu. Jedine na co me napada, ze je do 18 ti let potreba podpis je operativni zakrok a tehotenstvi musi sdelit zak zastupcum (tedy i na potrat je potreba podpis rodicu). Alespon takto to bylo pred par lety a nevim o zmene.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6794
18.12.21 09:00

Od sestnacti muzes sama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1441
18.12.21 09:11

V 16 tam sama rozhodně NEMUZE. Radite kraviny. Do ordinace jo, ale musi mit pred první na navstevou podepsaný souhlas rodice. Driv to slo, od roku 2012 se zmenily zakony.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42564
18.12.21 09:52
@Maminanamatersky píše:
V 16 tam sama rozhodně NEMUZE. Radite kraviny. Do ordinace jo, ale musi mit pred první na navstevou podepsaný souhlas rodice. Driv to slo, od roku 2012 se zmenily zakony.

Můžeš dát citaci na zákon, podle kterého nemůže? Zákon a zdravotních službách ani občanský zákoník nic takového netvrdí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9836
18.12.21 10:14

Zkusila bych zavolatna gyndu, jestli tě vzemou i bez souhlasu rodičů. Pokud ne, obrátila bych se na ospod, ať poradí. Rodič nemá právo bránit nezletilěmu dítěti v ošetření.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18.12.21 11:16

@Ginuš Děkuji za radu, to bych mohla zkusit, nějaké léky jsou volně prodejné, a popis částečně odpovídá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18.12.21 11:22

@mamule42 @cecetka @martina.se @VitaminC
@Havlova
Právě že v šestnácti letech sama do ordinace můžu, ale před první návštěvou musím přinést prohlášení, že s tím rodiče souhlasí.

Vše jsem si zjišťovala, našla jsem i zákon a vyjádření klinik.

„V souladu s ustanovením §35, odst.2, písmeno b), zákona č.372/2011 Sb. o zdravotních službách je od 1.4.2012 nezbytný písemný souhlas zákonného zástupce ditěte ve věku do 18 let za účelem poskytování zdravotních služeb nezletilému. V oboru gynekologie se jedná o poskytování péče v rozsahu běžných preventivních prohlídek a léčby běžných gynekologických onemocnění bez dalšího zjišťování souhlasu zákonných zástupců. Udělením tohoto souhlasu není dotčeno právo zákonného zástupce na informace o zdravotním stavu nezletilého pacienta, na informace o poskytnuté zdravotní péči, ani jiná práva, která ze zákona má. Tento souhlas je navíc možné ze strany zákonného zástupce kdykoli v budoucnu odvolat.

V případě závažného onemocnění vyžadujícího hospitalizaci (např. operace) je přislušným zdravotnickým zařízením požadován další písemný souhlas zákonného zástupce, který se váže ke konkrétní diagnóze.

Prosíme tímto nezletilé klientky do 18 let (pokud se nedostaví v přítomnosti rodiče), aby si v sekci Dokumenty vytiskly formulář „Souhlas zákonného zástupce nezletilého pacienta staršího 15ti let“ a přinesly jej podepsaný zákonným zástupcem k vyšetření. Postačuje podpis jednoho z rodičů. Při daších návštěvách již není tento souhlas vyžadován. "

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18.12.21 11:26

@Havlova Na předchozím příspěvku se mi tě nepodařilo správně zmínit, nicméně je tam zákon, který mi právě prohlídku zakazuje…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Intimní balzám INTIMISS

• (4.7) + 30 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí