Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojte maminky,
Jaké jsou vaše zkušenosti s tou speciální helmičkou na zploštělou hlavičku?
Budeme začínat 5. Měsíc s vypadá to, ze nám ji doktorka napíše.
Jak to vaše děti zvládli nosit přes léto? A celkově? Dekuju moc 🙏 🌈 🌹
Už to je tedy dávno (9 let), ale co si si pamatuju, bylo to v pohodě, když bylo moc vedro, nechali jsme helmičku vyvětrat, když nespal/neležel na zádech. Malýmu vůbec nevadila, nepřekážela. Naopak v zimě byl problém vybrat dost pružnou čepici, aby šla nasadit i přes helmu. Navíc jsme cvičili vojtovku, aby se odstranila příčina. A opravdu to pomohlo, jen babička mu ještě v pubertě bude říkat, jak má krásně kulatou hlavičku
.
@czaky ahoj, moc děkuji za zkušenost 🌹
Jak dlouho jste helmičku museli nosit??
Ahoj, my měli helmu od 3 měsíců do roka. Byl to březen až leden a úplně v pohodě i přes léto.. ![]()
@Letynka16
Ahoj děkuji, a hlavička se spravila? Má to smysl?? 🌹
Ano, spravila. Malý to měl dost vzadu na pravé straně, bylo to vidět na první pohled. Starší generace nás od toho samozřejmě odrazovaly, že to nemá smysl, že se to časem spraví samo. Už na klinice nám řekli, že žádné zploštění se samo nespraví. Teď jsou malému tři a má krásně rovnoměrnou hlavičku, když jde v létě skoro dohola, tak si vždycky vzpomenu na tu placku co tam měl. Fakt se to vyplatí, ale musí se dodržovat ten režim, co ti řeknou na klinice. My měli půl roku 23h helmu 1h bez helmy.. Ke konci jsme jí pak mohli sundat na noc, takže cca 16h helma a 8h bez..
@Bobina87 přiznávám, že už si to úplně nepamatuju, ale určitě víc než půl roku, protože ji určitě měl i v zimě (konec zimy) i v létě a určitě míň než rok, protože na první narozeniny už ji neměl (je říjnovej)
, řekla bych tak 7-8 měsíců.
@Letynka16 píše: Více
Máš pravdu, nenapraví, můj brácha je ukázkový příklad zploštělé hlavy, co se fakt sama nesrovnala… A právě proto se babička (moje mamka) neustále rozplývá, jak má náš syn krásně kulatou hlavičku ![]()
@Bobina87 jestli tu možnost máte, jděte do toho, my si ji tehdy platili sami a dělali to jen v Ostravě, takže spousta peněz, spousta náročného cestování, ale fakt nelituji ![]()
Ahoj hele nám jí sundali pár dní zpátky a musím říct, že maximální spokojenost…hlavička se opravdu viditelně zlepšila. Synovi nijak nevadila.
Byli jsme na ní v Ostravě a musím doporučit.
Holky, dekuju moc 🌹 ❤️ 🌹 ❤️
K neuroložce jdeme 17.4 to bude Oliver 4 měsíce a 3 týdny. Tak snad to nebude pozdě.
Možná to hůř ponesu já než on 🙏spis ty otázky od lidi a tak dále. Měly jste nějakou univerzální odpověď?? 🤔
@Bobina87 Musím říct, že aktivně se mě moc nikdo neptal. Nejbližší rodina věděla co a jak. Cizí sice koukali, ale malej byl v tý helmičce tak rozkošnej, že to ani neřešili.
A když už se někdo fakt zeptal, tak jsem prostě řekla tak jak to je…
@Letynka16
Přesně… všichni nám říkali, jak synovi sluší ![]()
U nás jí měl ještě synovec, který je o 2m starší, takže v našem okolí to tak nějak všichni chápali a cizí lidi jsem upřímně ani nijak nevnímala, jestli koukají, nebo ne, bylo mi to jedno. ![]()
Máme zkušenosti jen pozitivní. Helmička hodně pomohla (u nás jí teda předcházela operace srostlého švu). Dcerka ji nosila od ledna do září, takže i přes léto, ale nevadila jí, zvykla si - jen na sluníčko jsem ji nedávala (měli jsme tmavě modrou). Tvar hlavičky se jí krásně spravil.
Nikdo nikde se nad helmičkou nepozastavil, neřešil. Jen jednou se jeden úplně cizí pán při pohledu do kočárku zastavil, dokonce kousek vrátil a konstatoval, že je super že hokeji fandí už do kočárku (zrovna se hrálo něco důležitého mezinárodního) a že je hustej
…