Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj maminečky,mám takovou možná hloupou otázku,ale najde se tu nějaká maminka,která by mohla říct že měla hezký porod?Jak to tu pročítám,mám pocit že asi ne, v minulém týdnu jsem náhodně potkala dvě své spolužačky které nedávno porodily a jak mi to líčily,chvílema na ně sahala smrt,no prostě něco šíleného.Snad ani ten krásný pocit po porodu,když jim přiložili děťátka nijak zázračně neprožívaly,spíš jak byly zničené a porvané.Jak jste na tom vy?
ahojky,ja mela kdyz to tak vezmu krasny porod.trvalo to cele 4hodiny,od prasknuti vody,nemela jsem hned bolesti,kdyz prisly,tak to nebylo tak hrozny,otevirala jsem se rychle,prisla sprcha na 15minut, pak hned na sal a tam az byly bolesti,ale za 45minut byla mala venku. takze to nemusi nikdy koncit jak nekdo vypravi „krev az na stope“.
takze zadne stresy,i kratke porody se deji.
Ahojky,já neměla moc hezký porod,ale to asi nechceš číst…ale to když mi pak přinesly syna na pokoj a já si ho mohla v klidu prohlédnout,přitulit si ho k sobě,tak to byl ten nejkrásnější okamžik v mém životě..
už jsem to tady pslala do jedné diskuze a je to tak,porod stál za prd,ale to potom,to mi vynahradilo vše…
![]()
No já mohu srovnat 2 porody. První byl strašně strašně dlouhý, komplikovaný, i po porodu komplikace. Nechci Tě strašit, tak to tu nebudu vypisovat do detailu. Druhý porod byl nesrovnatelně kratší, bez komplikací, bez jakékoliv chemické podpory ze strany lékařů, dokonce bez šití. Prostě paráda. O tomto porodu, přestože trval 5,5 hodiny, což je na druhý porod dost dlouho, jsem prohlásila a stále prohlašuji, že to byla krása. Opravdu si myslím, že hezký porod existuje. Držím Ti palce, ať si ho také prožiješ. Když ne poprvé, tak podruhé je to určitě lepší.
Já moc hezký neměla, protože to dopadlo jinak než jsem si vysnila… Ale ve finále jsem šťastná, že mám krásné, zdravé dítě a oba jsme to přežili. (pro nepostupující porod a klesající ozvy mi byl udělán CŘ). Takže s porodem spokojená nejsem, s výsledkem moc ![]()
Já o svém porodu prohlašuju, že byl fajn. Netrval extra dlouho, v podstatě si skoro nic nepamatuju, mezi kontrakcema jsem usínala. Bolest jako taková vím, že byla strašně veliká, ale když odešla, bylo mi fajn. Hned po porodu jsem si nedokázala vybavit, jaká bolest to byla (třeba u zubů vím, jaký typ bolesti to je, i když mě zrovna nebolí). Takový ten nával štěstí jsem neprožila, jsem ten typ člověka, co si jinou bytost musí zamilovat postupně. Během pár dnů se začaly objevovat stavy, kdy se mi chtělo brečet, když jsem se na malou podívala. Byla jsem hrdá na to, že je tak krásná..a to trvá doteď. Neuvědomuji si to každý den, ale čas od času se ty pocity dostaví, uvědomění si, jak moc svoje dítě miluju. (Miluju ji každý den, ale ne vždy je to tak intenzivní.)
Ahoj! Nevím, jestli to dokážu vyjádři pochopitelně, ale přidám se:
Když si vzpomenu, jak jsem kamarádkám líčila svůj první porod, doteďka se stydím.
Divím se, že některé z nich mají vůbec děti.
Přitom úplně v pohodě, nešlo mi o život ani nic podobného.
Jen jsem měla prostě pocit, že nic horšího jsem nezažila a tak jsem to barvitě popisovala, že se každý otřepal a řekl fuj, to nikdy nechci zažít.
Jsem byla úplně blbá.., nakonec na to vzpomínám ráda.
Každý porod může být hezký /pokud se nic nestane a jde to podle přírody, že jo/.
Chce to pozitivní přístup hlavně ![]()
Další tři byly o moc hezčí především proto, že jsem věděla, do čeho jdu.
Já bych taky řekla že až na pár situací jsem ho měla hezký… První by byl super kdyby nebylo křížových bolestí, ale pro změnu jsem měla celou porodnici i s personálem sama pro sebe (nikomu jinýmu se asi na svět nechtělo
) a druhý by byl dobrý kdyby se ho nesnažili urychlit oxytocinem, to tam byla chvilka strachu, protože klesly ozvy prckovi. Ale oboje bez komplikací (alespoň mi o žádných neřekli), druhý až do doby než dali oxytocin dokonce i bez bolestí ![]()
Ano…kolikrát se i já musím smát,co si maminky dokáží navymýšlet. Hlavně to jejich počítání porodu od prvního píchnutí v zadku až po závěr,takže 30 hodin žádná míra…
Neptej se,neřeš, běž někam na kurz,kde tě proškolí odborná pa,atˇsi uděláš jasnou představu a nenech se zbytečně stresovat někdy až přehnanými historkami kamarádek a kolegynˇ.
Je pravdou,že ne vždy je to lehké,komplikace nastat můžou,ale od toho jsou lékaři,aby ti pomohli.
Mám za sebou dva porody, ten první byl vyvolávaný,takže velmi zkrácená verze přirozeného vývinu do cca 3 hodin…No stálo to za to,výsledek o to víc ![]()
Druhý- i když jsem měla strachy,to víš,že měla,hlavně ve chvílích,kdy jsem ležela na porodním před porodem ( hospitalizace)a poslouchala na monitorech ty ječící ,někdy až přehnaně hystericky ječící maminky při porodu…
ten den,kdy přišla řada i na mně,rozhostil se ve mně úžasný klid. Věděla jsem,že tedˇnastupuji cestu,kde na konci čeká moje miminko. Tak jsem pomáhala sama sobě tak,jak mi intuice nakazovala. Celý průběh byl rychlý,klidny a porod překrásný. Přirozený.
Vše je o tom,jak to máš poskládané v hlavě. Jak se na tyto chvíle chceš dívat. Mám to ověřené. Tedˇ mně čeká třetí porod a neskutečně se na něj těším.
Přeji i tobě zdravý náhled na věc ![]()
donaga píše:
Já se hlásím k hezkým porodům, i když jsem ho měla vyvolávaný. Porod jsem také očekávala jako dost nepříjemnou záležitost, ale tak strašné to nebylo. Bolí to, je to fyzicky náročné a někdy by to člověk už chtěl mít za sebou. Ale celou dobu víš, proč to děláš a že to jednou přejde. A já byla hlavně strašně zvědavá, jak moje malá vypadá
ztotožňuji se
![]()
ahojky..můj druhý porod byl opravdu krásný a i jsem si ho užila jediné co bylo blbý ,že mi ho museli vyvolat tak to bylo nepříjemné…jediné co tak nějak bolelo bylo otvírání ale dalo se PA mi napustila vanu a já to tam strávila vcelku pak už bez bolestně potom jsem vylezla na křeslo třikrát zatlačila a malá byla venku
krásné nádherné bezbolestné porod sám o sobě mě ani trochu nebolel…takže fakt můžu říct že já jsem měla krásný porod
ani mě nešili a dvě hodiny po porodu jsem klidně mohla jít domů aniž by mě něco dole bolelo ![]()
takže se neděs každý porod nemusí být hrůzostrašný ![]()
Ahoj, moje porody byly taky velice hezké… všechny tři… první trošku delší, ale zas to moc nebolelo… vlastně všechny byly relativně nebolavé… i když už pak nastoupily drsnější kontrakce, tak tím, že byl mezi nimi rozestup asi osmi minut, bylo hodně času na regeneraci… a pak vždy nastoupily ty osudné kontrakce po třech minutách (4-7 jich takto bylo) a v těch praskla voda a vylezlo mimi… Za klíčové považuju klid a vlastní porodní asistentku, které jsem věřila.
Klára + 3 apači
Anonymní souhlasím,i já jsem poprvé ležela na pokoji přímo vedle porodního sálu,bylo to jen provizorní,předělávali porodnici,ale ten šílenej strach,když jsem dva dny poslouchala jak maminy řvou bolestí,to se vůbec nedá popsat
.Já nemůžu posoudit úplně,měla jsem cř protože jsem se neotvírala,vyvolávali mi ho a oxitocin udělal své,tak honem na sál,jen vím že jsem měla kontrakce po dvou minutách,dost dlouho a nebylo to vůbec tak bolestivé jak jsem čekala,zato potom,ale to už je něco jiného.Držím palečky ať to pěkně zvládneš ![]()
i můj čtvrtý porod byl nádherný, Jj je to kacířství v dnešní době, ale takový porod jaký jsem měla já bych přála fakt každé, škoda jen že to prostě v porodnici nejde ![]()
I za ty bolesti to stálo za to vidět mé 2 krásné děti, chlapečka a holčičku. Sice první byl císařem a druhé normálně. Stahy hrozné, ale porod bombastický, necítila sem bolest a ten nádherný pohled vidět manžela s malou, prostě úžasné