Hledám biologické prarodiče

3
20.9.23 19:45

Hledám biologické prarodiče

Ahoj :mavam:, prohledala jsem snad všechny diskuze, nicméně žádná neodpovídala mému dotazu. Zemřel mi tatínek, byl adoptovaný, nikdy své biologické rodiče nevyhledal, byť si přál zjistit, komu se narodil. Ale neměl odvahu, jednou chtěl, pak nechtěl…jeste než zemřel, požádal mě, ať pátrám. Mám potřebu mu to splnit. Ale nevím, zdali jsem pro matriku dostatečně " kompetentní" - jako dcera adoptovaného. Matriku, kde byl vydán jeho nový RL mám celkem z ruky, nechci tam jezdit „zbytečně“. Má někdo stejnou zkušenost s hledáním bio prarodicu, resp. Bio rodičů zesnulého otce?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2038
20.9.23 20:11

Tak tam zavolej

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24706
20.9.23 20:12

Podle mě vám nic neřeknou, radši bych předem zavolala. Pokud ho dali k adopci hned po narození, tak měl v RL zapsané stejně ty adoptivní rodiče. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.9.23 20:13

Tohle mám taky v plánu, mám adoptovanýho tátu, ale nikdy hledat původní rodinu v plánu neměl a nemá, takže to respektuju. Pokud víš jeho příjmení před adopcí a místo narození, šlo by vyhledat jeho předky z matrik, některé jsou už digitalizované. Myslím, že by teď už měly být přístupné záznamy matrik z roku 1923 (asi), novější ještě určitě ne, je tam nějaká lhůta 100let. Pokud by byl z nějakého malého města, tak bych se zkusila odrazit od sčítání lidu. A pak prostě hledat v matričních knihách. Je to detektivka. Našla jsem takhle předky až do nějakého konce 17.stol. z mamčiny strany. Pak už faráři psali jak děsně a dochované záznamy i přes digitalizaci jsou nečitelné, ale nemusí být. Taky jsem si na rok zaplatila myheritage a jak jsem doplňovala předky, tak mi to vyhledávalo shody a různě se to propojovalo. Prosím o anonym z rodinných důvodů.

• Citovat
  • Upravit
16438
20.9.23 20:43

Nebo si to u firmy zaplatit, aby hledal za tebe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76754
20.9.23 20:45
@Anonymní píše:
Tohle mám taky v plánu, mám adoptovanýho tátu, ale nikdy hledat původní rodinu v plánu neměl a nemá, takže to respektuju. Pokud víš jeho příjmení před adopcí a místo narození, šlo by vyhledat jeho předky z matrik, některé jsou už digitalizované. Myslím, že by teď už měly být přístupné záznamy matrik z roku 1923 (asi), novější ještě určitě ne, je tam nějaká lhůta 100let. Pokud by byl z nějakého malého města, tak bych se zkusila odrazit od sčítání lidu. A pak prostě hledat v matričních knihách. Je to detektivka. Našla jsem takhle předky až do nějakého konce 17.stol. z mamčiny strany. Pak už faráři psali jak děsně a dochované záznamy i přes digitalizaci jsou nečitelné, ale nemusí být. Taky jsem si na rok zaplatila myheritage a jak jsem doplňovala předky, tak mi to vyhledávalo shody a různě se to propojovalo. Prosím o anonym z rodinných důvodů.

tak tatínek zakladatelky měl těžko víc než 100 let, to jí nebude k ničemu
oprava - tak už jsem to pochopila, jak to myslíš, nemá hledat tatínka, ale jeho předky :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3
20.9.23 21:23
@Anonymní píše:

Příjmení bohužel neznám, nevíme nic. Jeho adoptivní rodina s ním nezacházela hezky, sice jsem byla malá holka, ale pamatuji si večer, kdy mamka s tatkou byli večer u adoptivních rodičů a celkem hodně se hádali, právě o původu. Řekli nám jen jaké povolání bio matka měla a ze nepřišla k soudu… s tím asi nic moc nevykouzlim :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3
20.9.23 22:40
@tulipán píše:
Nebo si to u firmy zaplatit, aby hledal za tebe.

Nějaký tip? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16438
21.9.23 07:33
@Zave píše:
Nějaký tip? :think:

To nemam, ale cetla jsem o tom clanek, ze jsou firmy, ktere to delaji. Za kazdy zjisteny zaznam si vezmou castku a tak postupne muzes doplnovat rodinny strom. Zkus zadat genealogie, hledani predku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.9.23 09:36

@stinga V pohodě, já to asi blbě napsala :) Pokud zajede na matriku, kde mu byl vydán rodný list, tak jí nechají nahlédnout, to že on byl adoptovaný, myslím nehraje roli, je jeho dcera, tak může. Jen tyhle záznamy jsou zatím pouze v neditalizovaných matričních knihách přímo na matrikách jednotlivých obcí a jestli to má z ruky, tak je to na úvaze, jestli se jí do toho bude chtít. ****O nahlédnutí do matriční knihy mohou požádat
fyzická osoba, které se zápis týká, nebo členové její rodiny (manžel, rodiče, děti, prarodiče a vnuci), její sourozenci a zplnomocnění zástupci**

Pokud ale neví ani jak se jmenoval před adopcí, tak to bude dost oříšek.

• Citovat
  • Upravit
2519
21.9.23 10:07
@Zave píše:
Ahoj :mavam:, prohledala jsem snad všechny diskuze, nicméně žádná neodpovídala mému dotazu. Zemřel mi tatínek, byl adoptovaný, nikdy své biologické rodiče nevyhledal, byť si přál zjistit, komu se narodil. Ale neměl odvahu, jednou chtěl, pak nechtěl…jeste než zemřel, požádal mě, ať pátrám. Mám potřebu mu to splnit. Ale nevím, zdali jsem pro matriku dostatečně " kompetentní" - jako dcera adoptovaného. Matriku, kde byl vydán jeho nový RL mám celkem z ruky, nechci tam jezdit „zbytečně“. Má někdo stejnou zkušenost s hledáním bio prarodicu, resp. Bio rodičů zesnulého otce?

Já bych na tu matriku nejdřív napsala mail, přesně popsala situaci, napsala údaje otce a požádala o pomoc. Já už dvakrát takhle něco s matrikou řešila, oni jsou zvyklí, že řeší situace nejdřív na dálku.
Pokud víš, o jaký adopční soud se jednalo, tak bych se obrátila i na ně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9757
23.9.23 12:36
@Zave píše:
Příjmení bohužel neznám, nevíme nic. Jeho adoptivní rodina s ním nezacházela hezky, sice jsem byla malá holka, ale pamatuji si večer, kdy mamka s tatkou byli večer u adoptivních rodičů a celkem hodně se hádali, právě o původu. Řekli nám jen jaké povolání bio matka měla a ze nepřišla k soudu… s tím asi nic moc nevykouzlim :?

Zkusit požádat matriku o opis původního/originálního rodného listu tvého táty. To by mělo jít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová