Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Neustále mi moje švagrová předhazuje, že syna hlídám až moc..
Můj syn má 2 roky a 8 měsíců. Nechám ho samotného si hrát v pokojíku, nestojím u pořád u zadku, ale venku ho samotného nenechám, a to švagrová vidí, že mu stojím pořád za zadkem.
Před týdnem jsme byli u ní na návštěvě mají rodinný domek a její děti si hrají sami venku. Neteři je 6, synovec měl teď v červenci 3. Jejich děti sami běželi ven a ona se divila, že nenechám syna, aby šel sám s nimi ven
Bydlí v malé vesnici, takže klasické vesnické dvorky s nástrahami bez dohledu.Řekla mi, že děti nejstarší pohlídá..
Jak to máte holky vy? Pustily byste tak starého syna ven s neteří a synovcem a nebo ne?
Mám synovce 7 a neteř 5 a Kubu s nima na zahradu pustím.Nemají si tam kde ublížit a je pravda, že oba mi na něj opravdu dohlíží.Takže, když jsou tvému malému skoro 3 roky tak bych klidně pustila.A pokud Kuba zaleze do garáže tak ho buď samy odnesou nebo mi to beží říct, myslím, že děti mají v tomhle věku rozum a ví co se smí a co ne.A hlavně mají potešení, že můžou chodit bonzovat ![]()
Příspěvek upraven 25.08.11 v 09:22
Nevím jak bych reagovala na tvém místě, ale mám to podobně jako švagrová. Vesnice, dvorek a děti měly snad 3 a 4 roky když už chodili sami ven. Akorát jsem je chodila kontrolovat po chvilkách. Ale nebylo to tak, že už jste velcí jděte sami ven… Postupně jsem je to učila. Vždycky bylo všechno bez problému. ![]()
To hodně záleží na tom, jaký by to byl dvorek a jakou povahu by mělo to starší dítě.
Ale za určitých podmínek bych bez problémů pustila.
Tchyně pouští ven šestiletáka, pětiletačk a tříletáka.
Když jsem to slyšela, mám obavu tam syna nechávat.
Na zahradě bazén (její odpoved, dyt oni k nemu nepujdou), blázní tam na motorkách.
Ona na ně prej vidí z okna…hm kdyby se něco stalo,než vyběhne z domu a vyběhne třeba nahoru k tomu bazenu, muže byt pozdě.
Za mě opatrnosti není nikdy dost.
Pokud nevím jak to tam vypadá, tak nejspíš ne.
Ale doma je to něco jiného. Mám doma děti 7 a 3 roky a 17 měsíců a klidně bez obav všechny vypustím na zahradu u RD, která je pro ně uzpůsobená
a doma vařím, uklízím a samozřejmě každou chvíli vykouknu ven, abych věděla kde kdo je a co dělá a samozřejmě je stále slyším ![]()
No právě mám okolo sebe kamarádky, co nenechají i daleko starší dítě bez dohledu, tak právě nevím ![]()
Každá návštěva je s ksichtem a převracenýma očima. Nejvíc mě štve jejich po pás otevřený bazen, v zemi
, nízký plotek s klíčem. Její děti vědí , že nesmí, mům syn je takový, že ještě tak zas neposlechne, hned za brankou je hlavní..
Nepustila bych ho ani teď, vím co umí vymyslet jen když je vedle sám v pokoji…Radši ho budu mít pod dohledem než ,aby se mu něco stalo…
Neříkám,že bych za ním neustále běhala,ale byla bych na zahradě taky ,tak abych na něj viděla:)
Za mě ne. Moje cácora má sice 2 a 2 měsíce, ale nenechala. Od bratrance malá bude mít ted 3 v listopadu a tu bych zřejmě měla na vodítku protože to je vibijokno jako blázen, takže podle mě 3 leté dítko není dost velké být venku samo, co se týče se starším sourozencem nevím, ted byl ten případ kdy se 2 letý kluk utopil v jezírku a rodiče na to řekli, starší ho měl hlídat.
Jestli tvuj syn neposlechne, tak bych ho nenechala. Jestli ti vsude vleze a hrozi, ze na nej spadne zebrik nebo se poreze o cirkularku, nenechala bych.
Na svagrovou se vykasli, proste bych ji rekla, ze holt nemas tak hodne deti jako ona, ze je jeste musis hlidat. ![]()
U otevreneho bazenu jsem nenechavala Jenika jeste loni (mel 3,5) a to umel plavat. Letos uz je na nem zabrana a kluci jsou na dvorku chvilkama bez dozoru, ale spis je hlidam. (ale zase spis kvuli mladsimu, pokud je venku Jenda sam, nechavam ho-a vidim na nej z okna).
Pokud je dvur prizpusobeny detem, neni kam spadnout ani kam vylezt, je to jine, nez kdyz jsi na dvore, kde se vali mraky harampadi a ja nevim ceho vseho. ![]()
Pokud je tam nechráněný bazén, tak bych nepustila.
My teda časem o bazénu uvažujeme, ale v každém případě se zastřešením
Oni bydlí v patře a dole tchánovci, a starší řekla, že děda hlídá všechny..
Nedalo mě to a šla jsem s kávou ven dolů a kouknu a děda je pryč, šel na pivo do hospody.. takže jsem zjistila, že neteř pěkně kecala ![]()
Ne, vážně zajímal mě názor vás, protože opravdu pokaždé to je na nějaké připomínky a já prostě zas tak neteři nevěřím, že by v 6 letech uhlídala dva kluky, divočáky čerstvě 3 a necelé 3 ![]()
Opatrnosti není nikdy dost a člověk nemůže předpokládat co děti všechno vymyslí. Hlavně stačí chvilka. Taky se o dceru bojím a hlídám ji.
Myslím, že to není přehnané.
Mám to obdobně, vevnitř je nechám hrát v pokojíku, jsem třeba v kuchyni nebo na terase a slyšíme je, sem tam na sebe jukneme.
Ale venku na zahradě na ně dohlížím, když např, vařím, tak na ně vidím z okna apod.
Ale za branku nesmí ![]()
Opatrnosti není nikdy nazbyt, kor když člověk čte téměř denně, co se děje za často zbytečně úrazy aj.zaviněné nepozorností rodičů.
já mám 2 roky (nar. v červenci)starou dceru a spousta lidí na mě kouká taky jako na blázna, když stojím a vybíhám, když vidím, že se někam „řítí“ u známých je otevřená branka na silnici..takže tady vybíhám nebo na zahrádce u místní hospůdky, kde je dětské hřiště( ale ja tam opřený kotouč, díry v zemi, žebříkové prolejzačky a prudké schody)tak jsem taky v pozoru, většina na mě kouká jak na blázna,ale většinou chytám i jejich děti, které vylezou nahoru po žebříku a neumí slézt… u nás v rodině se dětem stalo dost neštěstí, takže mám oči na stopkách. Jednu 2-3letou srazil náklaďák, když přebíhala silnici od autobusu, já si opařila ve 13měsících celou nohu vroucí vodou a spoustu dalších pikantností… takže radši budu za blázna,ale se zdravým dítětem..