Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky,mám skoro 4 letého kluka,který chodí do školky.Školka se u nás na vesnici zavře 10.července a znovu budou v provozu až 1.září.Takže už nyná přemýšlím,jak zařídit hlídání.Chodím do práce (na plný úvazek),manžel taky.Budu si brát v kuse 2 týdny dovolenou (v srpnu) no a ten zbytek zůstane na tchyni a na mojí mamce(obě jsou v důchodu). Budu to muset rozdělit sptravedlivě,aby se ani jedna necítila dotčeně,že třeba hlídala míň…S mojí mamkou problém nebude,vím,že se na ni můžu spolehnout-bude hlídat malýho u nich doma (14 km od nás) a každý den ho přiveze(nebo můj muž).Problém vidím ve tchyni-mám uřž dopředu hrůzu,že třeba bude chtít hlídat u nás doma a tudíž,že ji tam budu mít vařenou pečenou(bydlí cca 4 km od nás).je ovšem nesamostatná,co se týče dojíždění,takže by ji musel buď k nám vozit tchán nebo můj muž.nejlépe by mi vyhovovalo,aby jsme syna každý den ráno vozili k nim domů a odpoledne,že by ho manžel vyzvedával.Takto by to bylo nejlepší,ale nevím,jak to šikovně navlíknout,říct,aby se třeba necítila dotčená,že nebude ho hlídat u nás.ach jo,mám z toho noční můru už teď,protože tchyni zrovna nemusím a představa,že by u nás byla každý den,když my nejsme doma.....poraďte.dík.L.
Ahoj Leuško,
nejdřív ti musím napsat, že ti závidím hlídací babičky v důchodu. Ani nevíš, co já bych za to dala, už teď se děsím návratu do práce a to je ještě daleko…
A k tvému dotazu: já bych to navlíkla nějak šikovně, aby to vypadalo, že se snažíte tchýni ulehčit. Něco jako: „Ale babičko, přece se nebudeš každý den v tom vedru vláčet k nám a večer zase zpátky, manžel bude malého vozit, ať je to pro tebe pohodlnější.“ Nebo nemá tchýně větší byt, zahradu, lepší hřiště nebo park v dosahu? Že bys mohla říct, že u ní bude malému líp.
Ať ti to dobře dopadne.
Romana
taky zavidim hlidaci babicky
tchyni se divim, mama jednoznacne preferuje mit dite u sebe doma
osobne si myslim, ze by bylo nejlepsi, kdyby dite domu ani nejezdilo a bylo u babicky, tak si to taky nejvic uzije
neuvazujes pro odlehceni o detskem tabore? Teda leze to do penez, jasne
Pudloslavo, pro skoro čtyřleťáka moc táborů bez rodičů neexistuje. Když jsou přes prázdniny školky zavřené, každá hlídačka je dobrá.
Pudlo, promiň, nechci do tebe rejpat, ale tábor pro 4 leté dítě? To se mi moc nezdá a ani netuším, jestli někdo organizuje tábory pro takhle malé děti.
Babičky hlídací nemám a naštěstí je nepotřebuji, ale asi bych ji to řekla něco jako u vás babi bude mnohem míň zlobit než doma a vy budete ve svým. A stejně to máme po cestě do práce, …
Možná má strach že ji ho tam dáš na jídlo, tak jí řekni že mu tam nakoupíš, nebo nevím proč by jí to mělo vadit???
Romik docela by ses divila, ale existujou pobyty pro takhle malý děti, ale je to jen na týden. U nás to pořádá Dům dětí a mládeže. Pak se u nás ještě pořádají příměstský tábory, kam dítě ráno odvezeš a odpoledne vyzvedneš.
Markéta
Já bych asi volila kompromis. Někdy by byli u nás a někdy u nich. Moje mamča třeba radši hlídá u nás, protože máme zahradu a mají tu spoustu hraček a knížek, tak abychom to nemuseli všechno stěhovat.
Halka
Úplně jednoduše !
Pokud je ti proti srsti, aby tvoje tchýně byla u Vás v bytě, tak tam prostě nebude. Řekni ji coko-li, ty jí znáš nejlíp. Ale hlavně musíš být přesvědčena ty sama o tom, že to hlídání bude probíhat u ní doma.
A takto k tcýni jít.
Pokud budeš pochybovat o tom, jak to nakonec dopadne, věz že to dopadne tak, jak chce tchýně. (tchýmě mají poruce vždy pádné a nenapadnutelné argumenty).
Držím palečky.
Holky,moc vám všem děkuju za názory.Jasně budu tvrdá a nekompromisní-pro:,–(ím si za každou cenu,aby hlídání bylo u nich! L. Jen nevím,jestli ho tedy vozit každý den k nim nebo jestli nezkusit ho nechat u nich přespat?? Bude mít sice už 4 roky,přesto ještě nikde jinde než doma přes noc nebyl.tak nevím,nevím… L.
Já bych ho možná nechala přespat, já jsem z toho měla taky docela strach, ale zkoušeli jsme to mnohem dřív už ve dvou letech, protože jsme se měli stěhovat a potřebovali jsme, aby Lucka byla u babičky a zvládla to docela v pohodě a byla tam asi pět dní. Stejně si to musí vyzkoušet, protože se školkou se jezdí na školky v přírodě a tam taky nebudeš.
Markéta
Ahoj,
tchánovci taky jednou hlídali. 2 hodiny, než jsem oběhla dr. A že prý příště pojedou k nám, že tam je ve svým atd. Tak jsem jim prostě jen řekla, že když u babičky, tak u babičky, když na dýl vezmem příslušenství s sebou a že doma to zná a že to pro něj nebude žádná změna. Téma, že mu nic nepůjčí, nic ho nenechají prozkoumat atd rozebírat nebudu, to není není na příspěvek, ale rovnou na román…
(ukázala jsem jim, jaká je zábava jen ho naučit vylézt na válendu a dolů…) Je mu rok a to ho chtěj na chalupu na týden. To jsem zvědavá jak ho zabaví. (Druhým jejich vnoučatům je už 16 a 19 tak to asi už zapomněli, navíc já můžu říkat co chci, oni už to přeci znají, ne? Ale nevzdávám to, nejde o mě)
Prostě, když prázdniny, tak i se změnou prostředí.
Jeeee, ja chci taky hlidani!!!! za celou dobu co je mala na svete jsme byli bez ni tak deset minut, uz je to dost sileny…co ja bych dala za vecer ve dvou!!! a klidne at se mi tchyne hrabe ve spodarech, je mi to fuk.
Ale oni hlidat proste nechteji…ach jo. ![]()
A klucka bych tam u nich nechala klido prespat, to zvladne a bude to pro nej dobrodruzstvi, si pamatuji sebe, jak jsem to milovala, spat u babicky na matraci na zemi…
Kamaradka ma rocni holcicku a uz byla dvakrat na 14 dni na Filipinach a v lete jedou do Krugerova parku a taky nechava malou u babi…a v pohode, ale to bych asi nezvladla.