Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Není! To vím už asi 12 let, ale toto je fakt síla (aspoň já to tak cítím). Máme 8 měs. dceru - po 1,5 roku snažení - nikdy se o ni moc nezajímala, tak jako o své další dvě vnučky, vidí se jen ve vnukovi, kterého nějakou dobu vychovávala. Nezeptá se jak se má, když je teď malá nemocná, nezajímá se o její stav, nekoupí ji ani přesnídávku za 10 korun atd. ALE. Má kamarádku v Praze, znají se dlouhá léta, jejich rodiny byly za totáče v Německu, kamarádka je mladší, má barák, má chatu, prostě podle tchýně všechno, závidí ji, ale teď se naskytla příležitost jak mít konečně navrch. Paní má totiž dceru asi ve věku mého muže - 37 let, je svobodná a nemá zatím děti - a to je jádro pudla. Tchýně se při naší minulé návštěvě vrhla na malou a že ji má manža okamžitě vyfotit, že to musí poslat XY do Prahy - to jí nedochází, že jí to raní, nebo je vážně tak zlá a dělá to schválně? Tu dceru neznám, ale není mi lhostejné, že by se kvůli tomuto měla cítit nějak méněcenná. Je to přece její věc, jak nakládá se svým životem. Třeba se taky trápí. Zlobím se na sebe, že jsem to nezatrhla, ale byla jsem z toho tak paf, že jsem hned nereagovala.
Musela jsem se vypsat, je to dlouhé a možná i zmatené, ale muselo to jít ven.
treba ji o to XY pozadala … pokud ne, tak mas pravdu, tchyne neni normalni
Pudli, nevím jestli ji požádála, jestli ano, tak nechápu ani ji. Ta holka to přece nemá lehký, tak aspoň vlastní rodina jí má dát pokoj.
Já mám taky nenormální tchýni.O malýho nemá zájem,nic mu nedá a všude vykládá co mu koupila.Zájem má,jen když se chce chlubit a potom ho odloží.To švagrový děti,to je něco jinýho…všechno umí nejlíp a mnohem dřív atd…
Pochopila jsem, že to chce poslat té postarší paní a ne její bezdětné dceři. Ono bohužel lidé se neustále nějak hierarchizují a v tom důchodovém věku to dělají často na základě počtu vnoučat
.
Já ve svých 26 letech mám dvě děti (plus má sestra má dvě už dospělé děti), takže když moje mamka potká nějakou matku mojí někdejší spolužačky, tak je pro ni prostě king, protože dámy už by taky chtěly prapotomky, ale moje vrstevnice ty děti prostě nemají. Jejich matky potom sledují na ulici maminy s malými dětmi s výrazem „a ta naše furt nic“.
Tchán podobně - dvě vnoučata od nás, dvě vnoučata od manželova bratra (tj. za posledního dva a půl roku čtyři prapotomci!) a místy mám dojem, že to vnímá skoro jako svoji zásluhu - plody správné výchovy asi… Potom ozřejmí návštěvě, která vnoučata ještě nemá, že brát se a mít děti mají lidi zamlada (ženil se ve 33
).
Prostě vidím na každém kroku, že je to pro ně otázka společenské prestiže.
Tchýně je fakt na hlavu - to se přece nedělá, hojit se a stavět na neštěstí jiných!
Vím jaké to je se snažit dlouho o mimčo a ještě když ti někdo pořád vykládá a víš o tom, že ta a ta a ta otěhotněly atd. - no vzal by mě čert!!!
Holky, můžu se přidat do klubu??? Já mám taky nenormální tchýni!!!
Malý bude mít teď 4 a tchýně ho UŽ viděla 5krát!!! Jo a nedávno jsem se stavovala za tchánem (jsou už 18 let rozvedení, ale dělají u stejné firmy) a náhodou jsem potkala tchýni a ta se chtěla před nějakou kolegyní předvést a byla jako med na malého: „Ahoooooj Kubíčku“ (mě nic, my jsme na sebe alergické) a malý ji pěkně setřel - malý si ji nepamatuje a tak jí slušně říká „Dobrý den“ a odkráčel - my jsme se s tcháněm mohli potrhat smíchy!!!
![]()
Vidím to stejně jako lentilkah.. Taky trpím, když mojí bezdětné kamarádce maminka říká: Podívej ta Iva, už má dvě děti a ty nic!!! To bych se pak v pr… viděla, a je mi kámošky fakt líto… tak se pak snažím to nějak obrátit v humor
.
Někteří lidé holt postrádají takt
.
Druhá kamarádka má maminku, která jí děti hlídá tak dvakrát do roka, nicméně v zaměstnání (kde mám shodou okolností známou) líčí, jak pořád má u sebe vnuky (a ještě s dovětkem, že by to dcera bez její pomoci všechno sama nezvládala!)!!! Tak to mi moc hlava nebere, že dokáže až takhle lhát…
. Copak si ti lidi neuvědomují, že je to časem někde dožene???? ![]()
Já hlavně moc nechápu, proč to řešíš…
Jednou je to její vnučka, tak si ji může vyfotit, ne? A co s fotkou pak udělá… (pokud za ni nekasíruje statisíce jako za opuštěného postiženého sirotečka) To je mezi ní a tou kamarádkou. I jestli se jí o to XY neprosila, tak je to prostě jejich věc, tak to neřeš, chce se prostě pochlubit
Jestli to posílá dceři, tak je to divné, ale stejně to není vaše věc, ať jí pošle třeba celou školku, když jí to udělá dobře - na druhé straně pak bude, jak na to zareaguje a jestli ji pošle do patřičných míst nebo budou rádi, že se pochlubila vnučkou…
Je fakt, že nejblbější věta, kterou jsem kdy slyšela je „vemte si mustr“ (když někdo přiveze ukázat mimino). Zajímavé je, že v každé společnosti se najde nějaká dobrá duše, která tohle pronese
By mě zajímalo, kdo takovou trapnou hlášku vymyslel…
Anguo řeším to ze dvou důvodů: 1) protože mi vadí, že hodlá záměrně ublížit někomu, kdo si to nezaslouží (možná ze mne mluví bývalá „neplodka“ i když snažení nebylo ve srovnání s některými jinými páry tak dlouhé, ale i tak nás to zasáhlo a možná to vnímáme empatičtěji) a za 2) protože jinak si tchýně na malou ani nevzpomene - nebyla ani jednou vozit, ale volá manžovi, že Partyšová jede s dítětem na dovolenou.
Asi mi pořád ještě v uších zní, jak mi řekla, na Štedrý den, že mi přeje kluka, aby mi ho taky nějaká ženská odvedla ![]()
Neumím to hodit jen tak za hlavu - toť můj problém ![]()
Jako jasně, je to vůči té dceři bezohledné, ne-li zlomyslné, zvlášť jestli tchýně normálně na malou dlabe, tak je to i dost trapné, jenom jsem tím chtěla říct, že jsem se už před časem naučila věci, se kterýma nic neudělám a neovlivním je, prostě neřešit. Jinak bych se musela zbláznit
Tak si vždycky jen řeknu „dobře jí tak“.
Nevím teda, jak dlouho se snaží ta dcera, ale jestli už dýl, tak ji beztak žerou už všecky děti a jedna vnučka matčiny kamarádky to už nevytrhne. A jestli jsem to pochopila dobře, tak posílá fotku kamarádce a je pouze na ní, jestli ji ukáže svojí dceři - a to už je „ode mě“ (jako od vás) tak na míle vzdálený problém, že nemá smysl se tím vůbec zabývat.
Tchýni to beztak nerozmluvíte a tím, že to budete furt řešit, akorát přijdete o pár měsíců života
![]()
Foltexka píše:Asi mi pořád ještě v uších zní, jak mi řekla, na Štedrý den, že mi přeje kluka, aby mi ho taky nějaká ženská odvedla
Neumím to hodit jen tak za hlavu - toť můj problém
Hoď to za hlavu, protože jestli ti tohle nějaká ženská řekne-ať je to tchýně nebo ne-je to kráva. A taky mi vadí, když se moje máma chlubí vnučkama a pak je třeba měsíc nevidí, protože má raději flašku a svoje sebestředné ego..Ale jinak je to moc hodná ženská ![]()
Tak držím palce, aby perlila co nejméně ![]()
A mě zase vadí, když máme v rodině 4 holky (dvě bratr a dvě já), že každej mele o klukovi. Můj starší bratr to bral jako povinnost splodit kluka, oni vlastně s holkou nepočítali a kuk, Verča je na světě (nechávali se překvapit)
To já jsem ráda, že mám holky, já jsem vůbec ráda, že mám děti a že jsou zdravý..Když pak vidím maminky, co mají postižené děti, co děti mít nemohou nebo nedej bože jim zemřou, děkuju všemu, co nad námi drží ochranou ruku, že je mám..
Foltexka píše:
Asi mi pořád ještě v uších zní, jak mi řekla, na Štedrý den, že mi přeje kluka, aby mi ho taky nějaká ženská odvedla
Je pravda, že jsem si na své tetě ověřila, že nejenom neplodky, ale i NE-babičky jsou společností „pronásledovány“
a teta kvůli tomu ani nechodí na třídní srazy. Děti si pořídila brzo, ale bratranci ženský ignorují a do plození se vůbec neženou. Tetě je přes 60 a opravdu to bere asi jako já svou neplodnost. Na sraz nešla, že by si tam s nima neměla o čem povídat a že na ní budou koukat blbě a budou mít kecy, všichni plný alba fotek a ona nic.
A k tvé otázce - NENÍ. Je to hnus a takovej hezky českej hnus, jak si zvýšit sebevědomí na úkor někoho jiného. Moc bych se nedivila, že to vzniklo tak, že se s kamarádkou viděla a ta si povzdychla, že ta její pořád nic, tak tchýně vzala příležitost za pačesy ![]()
Holky jak to děláte, že takovéhle tchýně vůbec přežijete? Já na své pořád hledám mouchy, teda ne že by neměla, ale proti těm vašim do zlata za:,–(it. Hlídá, nekecá mi do ničeho, já si vůbec nedokážu představit, že by mi vytkla, že manžela peskuju, nebo cokoliv, asi by tekla krev ![]()
Foltexka - kašli na ni je to krááááva!!!!
Moje tchýně zase řekla při svatební hostině na plnou hubu, že ona si nepřála aby jsme se vzali a že s tím nesouhlasí a podobné inteligentní pojevy
![]()
Jsme s manželem skoro 5 let svoji, 9 let spolu chodíme a známe se cca od roku 1991
- narozdíl od ní jsme schopní si pořídit bez žebrání po příbuzných co chceme, staráme se sami o sebe (bydlíme sami v domečku co jsme si koupili na hypo. a NIKDY mi nikdo s ničím nepomáhal, od praní až po hlídaní malého)
Ona má 52, je 2krát rozvedená, má 5 děcek (každé pomalu s jiným chlapem) a teď si vzala „kluka“ co je stejně starý jako její nejstarší syn (manžel) a ten už od ní taky utekl!
To jen pro vysvětlení, proč mě točí, že někdo takový na mojí svatbě vykřikuje, že s tím v životě nesouhlasila a že toho bude manžel sakra litovat atd.!
Manžel si nikdy nestěžoval a nestěžuje a až zjistil co je to spořádaný rodinný život tak se pro jistotu přestal stýkat s matkou
![]()
Anonymní: ano paní XY si povzdechla, že její dcera nic a ta naše „zlatá babička“ vycítila najednou možnost jak být „něco víc“.
Veru ty naše by se mohly kamarádit - moje tchýně řekla před obřadem mojim kolegyním, že se s tím ještě nevyrovnala
Naštěstí ony vědí jaká je ona a jaká jsem já.
Taky nás hřeje u srdce, že nikomu nemusíme být za nic vděční, že jsme si na vše našetřili sami, i tu svatbu jsme si cálovali.
Jen doufám, že jednou nebudu taky taková ![]()