Hlídání - jsem přehnaně přecitlivělá?

171
2.9.14 09:41

Hlídání - jsem přehnaně přecitlivělá?

Ahoj holky, ve svém okolí se nemám moc s kým poradit a popravdě, chtěla bych slyšet nezaujatý názor někoho, kdo mě nezná. :srdce: Jedná se mi hlavně o to, jestli " to přeháním" anebo jsou moje pocity normální.
Mám 4-letého syna a za měsíc se mi narodí holčička /tzn možná pracují i těhotenské hormony/. Syn je chytrý, živý, akční, dominantní, rozmazlený, hodně se prosazuje, je to cholerik /všemi tolerovaný/. Někdy nedovede odhadnout své možnosti /postaví si židli na postel a jde si otevřít okno atd…/. Vše chce vyzkoušet, dělat věci jako dospělí, co vidí, opakuje.
Moji rodiče ho absolutně nehlídají, otec se k němu sice chová hezky, když ho vidí, ale není to typ člověka, co by stál o větší kontakt, bohužel, s mojí mamkou jsou rozvedení a vnuka vídá sem tam, když se při nějaké příležitosti vidíme. Moje mamka pracuje, je špička ve svém oboru a chodí domů hodně unavená, navíc pracuje s dětmi, takže chápu, že po práci potřebuje vypnout. Bydlí v horním patře, my s přítelem v dolním /RD/, malému chodí občas říct pohádku před spaním, kupuje mu všechno možné, když má náladu, jde s námi někam posedět /dětské centrum atd, ale musím u toho být já, nechce mít malého na starosti sama/.
Partnerovi rodiče jsou stále spolu, mají hezký vztah, jeho mamka je dlouhodobě na invalidním důchodě, ale vážnější zdravotní potíže nemá, má hodně energie, otec je po operaci břicha, nyní zcela v pořádku, taky aktivní, končí mu nemocenská. No a tady je můj " kámen úrazu". Všechny si asi dovedete představit, že nastanou situace, když člověk nějaké to hlídání potřebuje. Jenže já jim dokážu syna svěřit pouze, přijdou-li k nám domů a jsou s ním tady. Jinak prostě nedokážu fungovat bez pocitu nervozity, co se se synem děje a jestli není ohrožen na životě. :,( :,( :,(
Rozepíšu to trošku víc - oni by si ho rádi občas vzali k sobě " domů". Jenže se před dvěma lety přestěhovali z bytu /kam jsem neměla problém malého dát třeba i na noc/ na chatu vysoko do hor, se špatnou příjezdovou cestou /v zimě se tam dostanete pouze pěšky/, kde trvale bydlí a pořád nemovitost opravují. Je to taková menší chalupa, vhodná vážně jako chata, ale k bydlení moc ne, je tam kamenná dlažba bez koberců, strmé železné schodiště dolů uprostřed obýváku bez dětské zábrany, okna asi 50 cm nad zemí, vyklápěcí, stačí otevřít, pod tím je asi 4 metry a dole beton… na balkoně jako zábradlí jedna tyč… Tchán hlídá stylem - zapne si tv a kouká se na bednu. Když přijde k nám na návštěvu, malý je z něj hotový, skočí mu na klín a prosí, dědo, pojď si hrát, ukážu ti mašinky… děda kouká na tv, sedí a pokaždé mu řekne, že je unavený nebo že se mu nechce a že prostě nejde. Nedomýšlí věci. Mají ještě jednoho vnuka, partnerova sestra /jejich dcera/ má 1,5 letého syna, toho mívají na hlídání celkem často /na té chatě/, zatím se nic nestalo, ale před vchod třeba vysypou jed na krysy a nikomu nic neřeknou a ten malý si mezi tím hrál… Nebo když jednou přišli k nám, bylo mi zrovna zle a byla jsem doma, ale něco mi pořád říkalo, běž na zahradu, podívat se, co se tam děje /venku byl malý, přítel a oba rodiče a na stole položená minerálka, malý u ní, že se napije, já koukám, minerálky tam při práci venku běžně máme, ale tuto značku nekupuji, ptám se, čí to je a tchán, že tam má benzín do křovinořezu…/. Přiznám se, hodně jsem se rozčílila… :evil:

Takhle bych mohla pokračovat donekonečna… tchán a tchyně chodí všude spolu, tchyně je fajn, nemáme špatný vztah, ale další věc, co mi vadí je, že oba dost často lžou :roll: :roll:, o maličkostech.. úplně zbytečně. Např, když jim volá jejich dcera, kde zrovna s malým jsou / když jsou na procházce a hlídají ho/, tchán jí klidně řekne sousední město, že tam jeli vlakem atd /malý se vlaku bojí/…

Teď jsem pozvaná na " zapíjení svobody od švagrové„. Mám ji ráda, těším se tam, docela ráda bych " vypadla a přišla na jiné myšlenky“. Je to ta přítelova sestra. Jenže její malý je už na ten den " objednaný na hlídání na chatu". Bude tam se svým otcem a s tchány. Tzn tchán bude koukat na tv a tchyně se bude věnovat tomu malému, který přes den už moc nespí. Můj přítel je v práci odpolední-noční, mamka má celodenní službu pohotovost. Pokud na rozlučku nepůjdu, švagrová se urazí a mě to bude líto. Pokud půjdu, budu muset dát malého " na chatu", kde si třeba bude hrát mezi jedem na krysy, vypadne z okna… ze schodů já nevím… celý den budu kvůli tomu nervozní a nic si neužiju… Přítel se na mě zlobí, že jeho rodičům nevěřím, že by se o malého postarali / lova jeho otce - a co by se mu tu asi tak stalo/, moje rodina jeho rodičům nevěří taky a mamka mi vyloženě " zakázala tam malého dát pokud mám zdravý rozum".

Tak a teď babo raď… :,( :,( :,(… moc se omlouvám za dlouhý příspěvek…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
12262
2.9.14 09:48

Jo pro mě jsi hysterka…sorry:-)) tak si pozvi na to zapíjení chůvu a nebo buď doma, řešit každý prd tak se nehnu z baráku, já dala malou chůvě v 5 týdnech…a přežila to. zapíjení svobody počítám stejně bude až večer a to už bude v pelechu a spát. ve 4 letech už zřejmě tvé dítě chodí i do školky…tam to zvládáš psychicky jak?:-))))))))

Příspěvek upraven 02.09.14 v 09:49

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5795
2.9.14 09:48

A nemohla by třeba tchyně hlídat u Vás doma?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2.9.14 09:51

No upřímně, podle toho jak to popisuješ bych se bála taky a nemyslím si, že jsem hysterka :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1567
2.9.14 09:51

Podle mého názoru jsi přecitlivělá.
Syn už je velký, má 4 roky. Určitě to tchyně zvládne.
Nebo si zaplatit chůvu, která by hlídala u vás doma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2.9.14 09:53
@martulkasloník píše:
Jo pro mě jsi hysterka…sorry:-)) tak si pozvi na to zapíjení chůvu a nebo buď doma, řešit každý prd tak se nehnu z baráku, já dala malou chůvě v 5 týdnech…a přežila to. zapíjení svobody počítám stejně bude až večer a to už bude v pelechu a spát. ve 4 letech už zřejmě tvé dítě chodí i do školky…tam to zvládáš psychicky jak?:-))))))))Příspěvek upraven 02.09.14 v 09:49

A ve školce nechávají volně přístupný jed na krysy a ve flašce od minerálky benzín :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
171
2.9.14 09:54

Do školky nechodí, pracuji z domu… je to " noční pták", i když bych ho dala spát v osm, usne v 11 a budí se ne dřív, jak v devět. Tzn v pelechu nebude, zapíjení začíná odpoledne a pro mě, když jsem ve 36 tt stejně končí dřív a pít nebudu". Takže dojet do desíti a uspat bych ho ještě stihla :-). Spí s námi v posteli…
Tchyně bohužel nepřijde, což by byla ta nej varianta. Dva chlapi na chatě malého pohlídat nedokážou. A taky chce být asi s nimi, což chápu. Ono, popravdě, je to můj problém, že tam nezvládám malého dát, když mi tu možnost hlídání u nich na chatě nabídla…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
2.9.14 09:55

Těžko si udělat obrázek. Popisuješ to jako nebezpečné místo plné jedu a nehlídaných balkonů, ale objektivně řečeno, jestli „celkem často“ hlídají ročáka a nic se nestalo, čtyřleťák to zvládne.

A přístup tvojí mámy se mi taky nezdá. Sama nikdy nehlídá, protože je unavená, ale nasazuje na druhou babičku a snaží se tě znejistit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101710
2.9.14 09:59

Asi takhle, objektivně se nedá určit, jak moc to je či není to pro bezpečné, protože může to být pravda, ale taky můžeš přehánět… ale pokud máš strach, tak ho tam nedávej a zaplať si chůvu, která pohlídá u vás doma nebo na zapíjení nejezdi, jiné řešení není.

Příspěvek upraven 02.09.14 v 10:00

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
171
2.9.14 09:59

Ještě bych chtěla dodat, že ten jed na krysy, nasypaný před vchodem do chaty volně mezi kameny, mě dorazil… :,(. Jako malá jsem se totiž otrávila u babičky jedem na mravence, taky ve 4 letech, taky byl nasypaný volně, na chodníku, vypadalo to jako cukr.. babička s dědou prali doma prádlo a mě nechali prostě venku na zahradě si hrát samotnou, jak to bývá… Od té doby mám z jedů panický strach, fobii.. :nevim:, která mi dost komplikuje život… :( /PS jinak jsem normální člověk, nejsem nějaká troska na antidepresivech apod/.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
103
2.9.14 10:00

Své obavy znáš pouze ty sama, ale pokud chceš mít chvilku pro sebe, tak doporučuji najít chůvu/hlídačku i z dlouhodobějšího výhledu - až se narodí druhé dítě. Pro tyto případy (i pro nezbláznění se) používám hodinové jesle (je možné využít I přes noc) nebo hlídačku a jsem maximálně spokojená.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2.9.14 10:01

@Pink Bird No jestli sypou ven volně jed na potkany, tak jsou to dementi a to mi stačí :evil:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
171
2.9.14 10:03

Já si uvědomuji, že je ta moje obava už asi přes míru, proto se právě ptám a vůbec se neurazím, když mi na rovinu napíšete, že jsem hysterka apod…

Ročák je zatím v pohodě, protože ho berou jako mimino, které se stejně dožaduje držení za ručičku a musí mít nutně non stop pozornost, což je normální. Je to veselý chlapeček, šikovný… Ale zatím samozřejmě závislý na lidech do té míry, že z něj asi " nespustí oko", maximálně, když sedí na zemi a hraje si, protože jinak je jeho krok zatím nejistý atd.. Ale můj 4letý je už hodně samostatný a takovou pozornost nepotřebuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
977
2.9.14 10:05

Je rozdíl mezi hysterií a strachem, aby si moje dítě hrálo mezi jedem na krysy? Nebo pilo benzín?! Mám čtyřměsíčního syna a na hlídání chodí k babičkám už od šestého týdne-protože nemají na zemi jed na krysy. Řekla bych tchýni co se ti nelíbí-okno, atd…buďto si to uvědomí a napraví to, nebo k ní prostě nebude malej chodit. Vím, že hlídat potřebujeme každá (tedy naše děti :mrgreen: ) ale než tohle, tak radši nic. Pokud tvůj muž nechápe tvoje obavy, tak to je trochu problém, když nemáš podporu…Tak pokud si přecitlivělá, nebo hysterka tak neboj, jsme asi obě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1034
2.9.14 10:06

Tak pro mě teda taky nejsi hysterka, jako pochopím, že každé místo není prostě ideální pro dítě, ale taky se tak podle toho musím chovat, ty balkony a schody řeším u nás doma taky a s tím jedem a benzínem v láhvi mě to dorazilo 8o, to snad není ani normální, když vím, že mám hlídat děti, jinak na tu akci bych asi nejraději zvolila tu chůvu nebo třeba kamarádku nemáš?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová