Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@tamata píše:
Mě tak napadlo, že někteří chlapi jsou i v dospělosti ignoranti na barvy, jména a další věci
no však - meruňková je marmeláda a vanilkový je pudink a nikdy jinak
![]()
Nemusí být nutně „hloupý“. Můj syn má nezměřitelné IQ v pásmu vysoko nad průměrem (v pěti letech dělal testy pro sedmi až devítileté, protože ty vhodné pro něj odmítl dělat s tím, že jsou příliš jednoduché). Teď je mu sedm, je v první třídě, nepamatuje si jména spolužáků, plete si denní doby (neví, kdy se snídá, kdy večeří, dopoledne se ptá, jestli už bude noc), vůbec se neorientuje ve dnech v týdnu, natož roční období. Občas mám pocit, že se sám ani neoblékne ![]()
Doporučila bych návštěvu dětského psychologa. Vyšetří, poví, jak na tom syn je a jak je možné s ním pracovat, aby se využil veškerý jeho potenciál (ať už je v pásmu nad, průměru nebo podprůměru). Podle toho bych pak řešila, jak ho vzdělávat a hlavně kde. ![]()
Též přidám zkušenost, je to z rodiny, tak raději anonymně.
Něco podobného měli u ségry se synem, v první třídě vůbec nezvládal, napamatoval si písmena, které jiné děti už dávno uměly číst i psát, jména dětí nevěděl vůbec, s barvama měl taky dlouho problém.
Též s ním chodili po odbornících, bylo mu naměřeno IQ 79.
Dnes je mu 13 let, s učením má problémy velké, ale je to hodný a slušný kluk, ve třídě oblíbený.
Jak bylo řečeno přede mnou, každý nemůže být génius, ale i tito lidé můžou prožít hezký a spokojený život ![]()
@aleba Doktorka rekla, ze ho ty věci proste asi nezajimaji
Ja si nemyslim, ze by byl uplne hloupej. Kratkou basnicku nebo pisnicku si pamatuje. O vse se zajima, ale konkretne tyhle dulezity věci si proste nezapamatuje ![]()
@Anonymní píše:
Dobry vecer, mam syna, kterymu bude za chvilku 5let. A stále neumi barvy. Procvicujeme si je každý den, mame ruzne hry, ukazujeme si co ma jakou barvu atd..Třeba dneska nam padla na kostce 10× modra barva, pokazdy jsme si ukazali ruzne modre predmety a když padla modra po 11ty, rekl, ze je to cervena![]()
Nebo po 2 letech ve skolce nevi, jak se jmenuje jeho spoluzak. Zasadne oslovuje deti chlapecku nebo holcicko, protoze si jmena nepamatuje. Vcera jedl hroznove vino a když si pro něco odbehl, rika nam,,nesnezte mi tu malinu''.Ja uz občas nemuzu. Vsichni kolem mají genialni deti a to nase nic neumi. Neumi napočítat ani do deseti, nepamatuje si dny v tydnu ani rocni obdobi jak jdou za sebou..proste nic
![]()
Co mam delat proto, aby mel lepsi pamet? Poradte, prosim.
určitě to není běžné chování pětiletého.. nemusí být hned hloupý ale minimálně bych do nějaké poradny s ním zašla.. at řeknou co a jak
@Anonymní píše:
@aleba Doktorka rekla, ze ho ty věci proste asi nezajimajiJa si nemyslim, ze by byl uplne hloupej. Kratkou basnicku nebo pisnicku si pamatuje. O vse se zajima, ale konkretne tyhle dulezity věci si proste nezapamatuje
Trvala bych na nejakem vysetreni a zacala bych tím ocnim a usnim.
@blumen Ocni vys měli ve skolce a vse v poradku.Vidi lip nez ja
. Slysi taky dobře, na orl chodíme. Mluvit zacal brzo, v kolektivu je rad.Je az moc kamaradskej.Asi zkusim teda nejakou tu poradnu ![]()
@Anonymní píše:
@aleba Doktorka rekla, ze ho ty věci proste asi nezajimajiJa si nemyslim, ze by byl uplne hloupej. Kratkou basnicku nebo pisnicku si pamatuje. O vse se zajima, ale konkretne tyhle dulezity věci si proste nezapamatuje
Taky si myslim ze ho ty dane veci nezajimaji a proto to takhle rika.Dela to i moje dcera kdyz uz danou chvili delame to same zacne rikat jine barvy ackoliv to vi. Vysetreni oci jim delaji ve skolce nebo se pletu? U nas delaji vysetreni 2× rocne a pak davaji papir jestli je to ok ci nikoliv..
Těžko říct jestli hloupý, kluci mají takový jiný přístup k věcem které je nezajímají, znám kluka 5let, barvy si plete, ale značky aut zná bezchybně. Nevlastní syn 12let se nedávno naučil zavázat boty, neumí pořádně hodiny
dám mu na talíř rajskou, když dojí tak řekne, že ta svíčková byla výborná, v zimě nás překvapil tím, že nevěděl co to je sněhová koule, ani jak ji ze sněhu udělat
Znám ho od 7let a to neuměl snad nic, sám se neobul, jedl jak čuňátko, nic nenakreslil, nepostavil z lega
Ve škole nemá žádné problémy, na vysvědčení v nejhorším pár dvojek a je to moc hodný, empatický prostě fajn kluk, trochu mimoň, ale bezvadnej
![]()
@Kakika to znám, syn také barvy ignoroval, vlevo vpravo mu nic neříkalo, ráno večer, včera dnes a zítra - prostě ignorace ale počítá sčítá odčítá od 3let, IQ vysoké, jen má dyslexii a k tomu to patří… paměť má jako slon. Hrát s ním slovní fotbal je horor, zná taková slova, co já lovím na googlu… Znáte Vesničko má středisková - pane doktore vy jste se zase kochal… to je on, na kole v příkopě, protože sekačka na trávu…
miluju ho
Já bych z toho žádné závěry nedělala. Hlavně ho nedeprimuj a zkus třeba PPP. Můj syn má nadprůměrné studují předpoklady a ve třetí dítě bych se vsadila, že by všechny spolužáky nevyjmenoval, nebo neřekl, kdo s kým sedí.
Naopak dítě s těmito potížemi může být nadprůměrně inteligentní, ale zkrátka nepoužitelné pro běžný život. Jinak i kdyby měl lehce snížení IQ od těch 85, tak si myslím, že může normálně fungovat. Ve 5 letech bych to asi nedramatizovala.
@Anonymní píše:
@blumen Ocni vys měli ve skolce a vse v poradku.Vidi lip nez ja. Slysi taky dobře, na orl chodíme. Mluvit zacal brzo, v kolektivu je rad.Je az moc kamaradskej.Asi zkusim teda nejakou tu poradnu
Tak na tohle vysetreni moc nespolehej, synovi ho ve skolce delali 2× vzdy mi rekl ze oci ma naprosto v poradku.pak ho furt bolela hlava, sli jsme i na ocni a tam zjistili ze ma tupozrakost a 2 dioptrie ![]()
Ano, moje dcera nosí také od 2 let brýle a má 2 dioptrie… a nechala jsem jí schválně udělat vyšetření ve školce, kde jsem jí ty brýle nedala… a donesla potvrzení, že má oči vpořádku… ![]()
A kamarádky dcera, až ve škole když začala mít děsný problémy - tak jí v 7mi letech zjistili, že má asi 7dioptrií
a prej vpohodě prošla u pediatra tří i pětiletou prohlídkou…
Toto asi opravdu nepodcenit, stejně se to vylučuje jako první.
Tak zrovna vpravo, vlevo pozna. Rano- vecer, vcera -dnes -zítra taky vi. Puzzle posklada rychle i hodne dilku. Proste něco si pamatuje dobře. Co nejaky tipy jak trénovat pamet? Nebo nejaky potravinovy doplňky?
@IlkaV ja nevim no, upozornuje mne na věci v dalce, ktery ja nevidim. Myslim, ze očima to není ![]()