Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Jinak barvoslepost je u chlapů relativně běžná, to chce fakt vyzkoušet. ale ne je pojmenovat, vytřídit.
@Anonymní píše:
@aleba Doktorka rekla, ze ho ty věci proste asi nezajimajiJa si nemyslim, ze by byl uplne hloupej. Kratkou basnicku nebo pisnicku si pamatuje. O vse se zajima, ale konkretne tyhle dulezity věci si proste nezapamatuje
A presne takhle to je! Ja mam doma to same, v peti letech naprosto stejne jako ty… Barvy jsme taky zacali pres slunickova atd, ale stejne mi prislo, ze se to naucil az se mu „chtelo“. Trochu jeste pomohlo ukazovat barvy na autech, ty ho zajimaji od mala. Chodime na logopedii, takze prosel vysetrenim usi i oci i poradnou a vse naprosto ok. V poradne rekli, ze se holt nektere deti zajimaji jen o to, co je bavi a ostatni se nauci pozdeji - Nekteri kluci to tak proste maji. Ted je mu sest a umi uz vsechno… Takze pokud ti doktorka rekla, ze si nemysli, ze je problem a ve skolce si nestezuji, tak mu dej proste jen cas a zkus se treba jen poradit ve skolce, jestli a pripadne jak neco zkusit rozvijet. A hlavne se vykasli na komentare - to rozhodne neni normalni!! Kazde dite je jine.. A ma jine tempo… Kamaradka ma holcicku straaasne na tohle vsechno sikovna - uz skoro i cte, ale od mala je zase oproti synovi naprosto neschopna kamkoli venku vylezt, trvalo ji nez se naucila na kole.
Právě jsem chtěla taky poradit to třídění, aby se vyloučila barvoslepost. Jinak může z toho mít legraci, že schválně říká ty barvy špatně nebo schválně pojmenovává špatně třeba ovoce, ale to si myslim, že bys poznala. Spíš ho to prostě nezajímá. A na pětiletý prohlídce už jste byli? To by snad doktorka poznala, kdyby bylo něco špatně? Každopádně pro klid duše bych asi zašla do PPP - buď tě uklidní, že je to úplně normální, nebo poradí, jak ty věci, co mu nejdou, rozvíjet (případně obojí).
@Matylda81 Tady totiž platí jedna velká pravda, že dítě, když se o danou věc začne spontánně zajímat samo, tak se jí naučí během velice krátké doby. Přirozený vývoj je i o tom, že dítě se naučí číst, psát, atd. ve chvíli, kdy na to je vše potřebné připraveno (mozek, oči, jemná motorika). Ve chvíli, kdy chceme po dítěti, aby se naučilo něco, na co není připraveno, tak vznikají právě ony dys… poruchy. O Einstainovi se třeba můžete dočíst, že měl zpomalený verbální vývoj a to mu umožnilo vnímat jiné věci, které ostatní děti v jeho věku nezajímaly. A také o prostor a čas se začal zajímat mnohem později. V podstatě sám říkal, že tím, že se o to začal zajímat až v dospělosti, tak do toho šel hlouběji a vymyslel teorii relativity. Kdyby se o to začal zajímat dříve, jako běžné děti, tak by ho to třeba tak neuchvátilo.
Tím nechci říct, že atypicky se vyvíjející děti budou automaticky géniové. Ale, že se nemusíme všichni vyvíjet stejně a nemusí to být hned špatně, nebo na škodu.
Jen dnes máme na děti univerzální nároky a všichni v první, druhé třídě.. musí umět všechno stejně. Ale je k tomu opravdu adekvátní důvod? Chyba není v naších dětech, ale v tom nastaveném systému.
@Matylda81 dekji,trochu mne to uklidnilo ![]()
Jinak on barvy rozlisi, kosticky roztridi.Kdyz mu reknu podej mi tu zlutou kostku-casto se trefi a poda mi ji.Ale spis nevedomky.Kdyz se soustredi tak proste nevi a hada
Spoustu veci mi i prijde, ze driv vedel a ted ne.Viz to pocitani-kdyz nastoupil do skolky napocital do 10.A ted kdyz pocita, tak zkonci u 6 a pak to plete.Nebo driv v aute volal-tati stuj, sviti cervena.Ale kdyz se ho ted clovek zepta, na kterou barvu se mu stat, nevi
Zkusim tu poradnu, treba mi tam poradi jak na nej.
Holky diky ![]()
Podle mě má teď prostě jiný zájmy. Zajímaj ho asi jiný věci než barvy a počítání. Je mu holt jedno, jak se ty barvy jmenujou. Já třeba mám dítě podle mě naprosto „standardní“, šikovný, ale kolikrát mě taky překvapí, že něco, co dřív uměla, najednou plete (třeba měsíce v roce). Zkrátka bylo období, kdy to pro ní bylo strašně zajímavý a nový, tak to uměla. No a pak přišlo něco zajmavějšího, tak tohle už vypouští. Třeba to období počítání - ono zase přijde a udělá nějakej další pokrok. A pak ho zas bude chvíli bavit třeba vyjmenovávat ty barvy a půjde stranou to počítání. Ale to je jen můj selskej rozum, do tý poradny bych asi zašla, abych měla jasno a nemusela se stresovat zbytečně ![]()
@Anonymní píše:
@Matylda81 dekji,trochu mne to uklidniloJinak on barvy rozlisi, kosticky roztridi.Kdyz mu reknu podej mi tu zlutou kostku-casto se trefi a poda mi ji.Ale spis nevedomky.Kdyz se soustredi tak proste nevi a hada
Spoustu veci mi i prijde, ze driv vedel a ted ne.Viz to pocitani-kdyz nastoupil do skolky napocital do 10.A ted kdyz pocita, tak zkonci u 6 a pak to plete.Nebo driv v aute volal-tati stuj, sviti cervena.Ale kdyz se ho ted clovek zepta, na kterou barvu se mu stat, nevi
Holky diky
Mne to pripadne jako uz moc „nahod“ najednou, ze plete vsechno. Treba je to nejaka faze, ale pak dej vedet, jak jste dopadli v te poradne.
Určitě bych to ale nenechávala bejt, i kdyby to byl jenom nezájem… právě už jenom kvůli tomu jak píšete „systému“ ve škole to nikoho zajímat nebude, jestli ho něco zajímá nebo ne a budou po něm požadavky a můžete z toho být pak nešťastní. Takže já bych ho určitě vzala do PPP a tam poradí co dělat nebo naopak nedělat, budou se snažit mu pomoci a pokud by byl problém, tak to budete vědět a nebudete se na ně nikterak zlobit, vezmete to tak jak to je.
Můj syn dělá přesně jak tady spousta zmiňuje, dělá si ze mě denně legraci, ale to prostě jako matka poznáte, jestli je to jenom legrace a utahování, nebo by to mohlo být i něco jiného. A určit jako matka poznáte víc jak doktor. Mám v rodině příklad, kdy lékařka nic neřešila a rodiče tudíž také ne… a dítě se dostalo až jako předškolák 2měsíce před nástupem do školy na logopedii - má těžkou dislálii, 1.třídu absolutně nezvládá (i když je jinak chytrej…), neumí vyslovit víc hodně písmenek. A největší problém - nikdo, krom matky mu nerozumí - nemá kamarády a učitelka po něm nemůže absolutně nic chtít, protože když po něm něco chce říct, tak ani nerozumí co jí říká…jestli to je dobře. Byla zde podceněna situace.
Přeji pevné nervy, hlavně stálou lásku k němu a určitě dejte vědět.
@Anonymní píše:
@Matylda81 dekji,trochu mne to uklidniloJinak on barvy rozlisi, kosticky roztridi.Kdyz mu reknu podej mi tu zlutou kostku-casto se trefi a poda mi ji.Ale spis nevedomky.Kdyz se soustredi tak proste nevi a hada
Holky diky
Omlouvám se, ale jinak reagovat jsem nedokázala, mám bohatou zkušenost s vlastním dítětem, které je už dospělé.
Přeji ti pevné nervy, čeká tě ještě hodně práce, ale výsledek za to stojí. ![]()
@Anonymní píše:
Tak zrovna vpravo, vlevo pozna. Rano- vecer, vcera -dnes -zítra taky vi. Puzzle posklada rychle i hodne dilku. Proste něco si pamatuje dobře. Co nejaky tipy jak trénovat pamet? Nebo nejaky potravinovy doplňky?
vidět může, ale oběma očima, spousta vad se pozná podle toho, že nevidí jedním okem, synovi naskočily dioptire během měsíce, a to ukazoval poštolku uprostřed pole, ale dioptrie má! Na školku nespoléhat prostě každý rok na oční, a každý půl rok k zubaři. Zuby ve školce taky nenecháváte kontrolovat. ![]()
Určitě bych zkusila nějakou tu poradnu za to nic nedáš poradí jak s ním pracovat. Oční vyšetření bych taky asi nechala udělat. Synovi taky měřili ve školce a nic a za půl roku šup 5 dioptrií a tupozrakost. A to viděl i letadlo v dálce atd.jak už tady bylo řečeno. Dokaží zaostřit na 5 dioptrií.
Syn si taky nepamatoval spolužáky ze školky, ale on celkově byl trošičku jiný a pozadu. Měl expresivní vývojovou dysfázii. Měli jsme problém z řečí. Teď je mu sedm a není to na něm poznat.Je hodně chytrý hlavně matematika. Horší je to se psaním a malováním.
Zakladatelko a další, prosím o informace jak jsou na tom teď vaše děti.. můj je totiž taky pomalejší, mám z toho strach 😔
@eNesiss syn je ted ve druhe tride a zvlada to v pohode. Barvy se naucil, pocitat taky, nakonec je v matematice jeden z nejlepsich. Jmena spoluzaku mu teda delaji problem do ted.Spis ty holcici.Ale jinak krasne cte, jen se psanim -upravou bojujem. Basnicku se nauci rychle a to i dlouhou. Takze za nas dobry. Nejak se to srovnalo, potreboval proste vic casu
![]()
@Anonymní píše:
@eNesiss syn je ted ve druhe tride a zvlada to v pohode. Barvy se naucil, pocitat taky, nakonec je v matematice jeden z nejlepsich. Jmena spoluzaku mu teda delaji problem do ted.Spis ty holcici.Ale jinak krasne cte, jen se psanim -upravou bojujem. Basnicku se nauci rychle a to i dlouhou. Takze za nas dobry. Nejak se to srovnalo, potreboval proste vic casu![]()
No tak to je paráda! Moc gratuluju k malému matematikovi, mám z toho upřímnou radost jak kvůli vám, tak i kvůli mému synovi, že to může být opravdu jen nějaký nezájem a né hloupost
Děkuji za odpověď, potěšila mě
![]()
@Anonymní píše:
Nechci strašit ale synovec byl to samé. V první třídě měl velké problémy, tak byli v poradně a verdikt je IQ90, vzdělatelný s obtížemi. Je ve speciální třídě s dětmi velkým počtem DIS a hrozně moc mu to pomohlo. Na vysokou nepůjde, ale bude samostatný. Holt každý bohužel génius být nemůže.
IQ 90 je normální proboha 90-110 má většina populace. na VŠ to není, ale je v podstatě průměrný