Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
To jo, ale rozsah té rekonstrukce bude mnohem větší, když se budou muset zasekávat trubky do zdí, přemisťovat topení a umyvadlo na opačné strany, vytrhnout železná futra, uříznout kus stěny a posunout je vedle a pak zase dozdívat… než když se to rozložení nechá stejné, jen vymění starší vybavení za nové.
Jako chlap tohle všechno umí, v tom není problém, ale času máme se 2 malými dětmi zoufale málo.
Ta koupelna je tak mrňavá, že kdyby tam byla vana i sprcháč, tak už by se tam zase nevešla žádná volná podlaha
Ale zase ty koupelny mámě 2, tak klidně můžeme mít v jedné vanu, v druhé sprcháč. Ale já vyrostla v domě, kde byla jen vana, a tak je pro mě uplně přirozené se sprchovat ve vaně se zástěnou. Naopak je mi to nevím proč příjemnější než sprchové kouty.
A walk in nesnáším uplně. Největší peklo je, pokud si někdo ještě dá na podlahu mozaiku, takového experta taky znám. Mám trošku fobii z dlaždiček, teda hlavně ze spár. Mně se totiž strašně eklujou. Takže pro mě je ideální bílá hladká vana/vanička a velkoformátové dlaždice na zdech.
@Callista já mám ten sprcháč s hlubokou vaničkou - dvě děti se tam nevejdou, dcera to tada jako malá docela milovala, než zjistila, že babička o patro výš, má malou klasickou vanu - od té doby se chodí koupat k babičce, a přesně v té vaně můžeš umýt velkou mísu nebo velký plech, což ve sprcháči je dost divné, i když by to teda asi také šlo, navíc nad vanou se líp umývají vlasy, což už tu někdo zmiňoval
Díky. Jak veliký rozměr té vaničky máte? Mně se teď nacpali i do té Ikea vaničky, a to je 71 na 43, ale jasně, že větší je lepší.
Vlasy si v předklonu nikdy nemyju, je mi to hrozně nepříjemné. Ale svatební šaty bych si ráda někde vyprala
Jen nevím, jestli si kvuli tomu překopávat koupelnu ![]()
@Callista píše: Více
ten sprcháč je čtvrtkruh 80 cm, vnitřní rozměr je teda 71, a je uvnitř toho čtvrtkruhu takové jakoby „sedátko“, vyvýšenina,
babička má vanu malou jen 120 cm, ale je to daleko lepší pro dceru jak ten sprcháč, je jí 8 a pořád se ráda ve vaně hraje
@Callista tak pokud máte dvě koupelny, chceš vanu, tak do jedné dej vanu a do druhé prostorný sprcháč. Ano pokud máš sprcháč, kde se sotva vejdeš, tak je jedno zda se sprchujes ve vaně. My vanu zrušili, máme sprcháč 80×120 a je to super.
Nikde na nic nenarazis, dobře se myje.
Syn se od teď tři let sprchuje sám, máme termostatickou baterii, tak vím, že se neopari
Ve sprcháči taky umyjete velké věci. Nevidím rozdíl proti vaně. Když člověk není vodník, aby cákal všude kolem. Máme možnost teda obojeho. Do sprchy jdu napouštět kýbl na mytí podlahy. I mýt cokoli většího.
My máme velkoformátové dlaždice na podlaze, ve sprcháči i obložení. Mozaiku máme na vaně. Tu mozaiku přejedu hadrou tak jednou za půl roku, když si vzpomenu. Sprchový kout s vaničkou jsme nechtěli.
Pokud máte 2 koupelny, tak co řešíš? ![]()
Já jsem vanová a vždycky jsem měla vanu. Bohužel, když jsme kupovali byt, tak tam byla nově zrekonstruovaná koupelna se sprchovým koutem. Bylo by zbytečně ji celou znovu předělávat kvůli vaně. Děti jsme vyřešili skládacím bazénkem z Decathlonu: https://www.decathlon.cz/…m/_/R-p-3817?… . Vyhrají si tam oba a to už mají 9 a 6 let. A ano mám minimálně půl hodiny klid
. Já tiše trpím a jásám vždycky když máme ubytování s vanou.
Hm, ten ten bazének je z PVC, takže do té vody se asi uvolňuje pěkný sajrajt. Obávám se, že všechny tyhle bazénky na tom asi budou podobně.
@Bytsamsebou
Náročnost rekonstrukce. Prach, unavený manžel, který po dni na stavbě ještě staví doma. 3 letý kluk, který to pochopitelně chce dělat vše s ním a „pomáhat“… tak jestli to za to stojí, aby tam místo vaničky 90×90 (rozměr vaničky uvnitř 78×78) byla vana 70×160, kde ale rozměr spodku je jen 39× 115cm.
Já teda nechápu, proč chceš řešit vanu, když se vymlouváš proč to nejde
. Máte dvě koupelny, v obou máte jako co? Sprchový kout? To Vám dělal kdo, že v obou je jen sprchový kout a žádný prostor na vanu?
Neříkám, že to nejde. Jen že je to náročnější a nejsem si jistá, že to za to stojí.
Můj byt vznikl propojením 2+kk a garsonky. Každé z toho mělo svoji malou koupelnu.
podlaha jde udělat bezespará a protiskluzná, epoxidová stěrka, jednobarevná nebo melírovaná, nebo mramorovaná, možností spousta, jde to i na stěny.
U walk in je fajn ten prostor a méně náročná údržba.
K základnímu dotazu - ve vašem případě bych volila vanu se zástěnou, hlubší prostor s možností napustit vodu je v domácnosti užitečná věc. Hluboká vanička ve sprše se mi vůbec nelíbí.
Jinak i do walk in sprcháče se dá postavit větší dětská vanička, nebo bazének a děti se tam můžou vycachtat. Ono to dlouho trvat nebude, co o to budou stát
Doma máme tři koupelny, v každé vanu i sprcháč, všechny bez vaničky. Vana jedna rohová, na přání syna, jedna klasická podélná 180 a jedna podélná obří, 200×100, kterou jsem chtěla do naší koupelny a vůbec ji nepotřebujeme
naložila jsem se asi třikrát, manžel možná desetkrát. Nojo, to jsou ty zkreslené představy po dvaceti letech v panelákovém umakartovém jádru ![]()
Na koupání psa, sprchování vánočního stromu, napouštění kýblů, mytí bot a jinou špinavou práci máme obyč plechovou 120 cm vanu v prádelně, vedle pračky a sušičky.
A my máme právě tu hlubokou sprchovou vaničku 90×100. Vzhled je za mě v pohodě. Je tam dost místa na sprchování, ale můžu si i sednout na dno se zkříženýma nohama. Děcka se tam i vykoupou - samy teda, už jsou větší. Dvě malé by se tam možná taky vešly a pro malé děti je ta hloubka úplně dostačující. Takže za nás velká spokojenost.
Tedy až na dveře. K této šířce vaničky vyrábějí jen posuvné dveře a ty jsou teda úplně de:ilní. Vstup do sprcháče je široký jen cca 40 cm, což je někdy trochu o hubu se dostat ven při té výšce.