Hlučný a neposedný syn - ADHD?

561
7.5.20 21:11

hlučný a neposedný

Môj syn má 4 a pol roka a je veľmi akčný.
Po byte nechodí, ale behá, odbieha od jedla,
keď s ním chcem niečo robiť, pri čom treba
sedieť - napríklad dnes opakoval po mne
slová a vety z kartičiek - tak stále odbiehal
a potrebovala som iba päť minút na túto hru, keď sa má prezliekať namiesto toho skáče po posteli a
podobne. V škôlke vraj tiež skáče do reči a
sáče do iných detí. V tieto dni je asi nevybúrený
kvôli korone, ale on je divoký aj vtedy, keď sa
predtým vybláznil vonku. A pokiaľ nebehá po byte,
tak sa aspoň prechádza a veľmi nahlas spieva.
Takže nevydrží ani desať minút vkuse v kľude.
Iba ak pozerá napríklad jim jam, ale nie som
zástankyňou dlhodobého vysedávania pred telkou.
Pritom sa mu venujeme,
v momentálnej sitácii takmer od rána do večera,
vymýšľam pre neho všelijaké aktivity, sám sa vie
zahrať len krátko. Okrem toho s ním diskutujem,
dávam mu napríklad na výber z viacerých činností,
pýtam sa ho, či chce na večeru vajíčko alebo syr,
keď ideme preč z ihriska, upozorním ho niekoľko
minút predtým, atď…Tak mám byť prísnejšia a
nediskutovať a vyžadovať disciplínu, alebo má
podľa Vás ADHD, alebo z toho vyrastie?
Ja som bola kľudné dieťa, manžel tiež.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
22569
7.5.20 21:52

Nevymyslela bych porad aktivity. Dite se ma i nudit. Jestli ma ADHD vam zodpovedne nikdo z par radku popisu nerekne. Dle me zkusenosti byste meli mnohem vetsi problemy, kdyby mel nejakou diagnozu. Mam stejne stare dite s ADHD a od jidla neodbiha, u her sedi, po posteli se snazi skakat, ale odeslu ho na trampolinu. Naopak na deti s ADHD musi byt clovek prisnejsi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5708
7.5.20 23:06

@autorka44 Možné je, že má ADHD. A věř mi, že to dítě nevnímá, že něco dělá špatně, i když je to na mrtvici mít doma torpédo. Tyto děti mají sníženou funkci určité části mozku a tím hyperaktivním běhání, poskakováním a kýváním se si to podvědomě nahazují. Vím o čem mluvím, mám takové děti dvě. To není dvakrát jeden ale jak když je jich deset, ono se to zřejmě ve spojení s dalším takto postiženým dítětem má tendenci potencovat. S medikací to jde. Bez pozornosti by stagnovali, nic by se pořádně nenaučili, takto jdou rychle dopředu. Drž se, má to řešení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5708
7.5.20 23:09
@Oriseka píše:
Nevymyslela bych porad aktivity. Dite se ma i nudit. Jestli ma ADHD vam zodpovedne nikdo z par radku popisu nerekne. Dle me zkusenosti byste meli mnohem vetsi problemy, kdyby mel nejakou diagnozu. Mam stejne stare dite s ADHD a od jidla neodbiha, u her sedi, po posteli se snazi skakat, ale odeslu ho na trampolinu. Naopak na deti s ADHD musi byt clovek prisnejsi.

Vím, jak to myslíš, ale zní to hrozně. Spíš bych řekla, že jsou nutné hranice. Nicméně mé děti s ADHD nechápou, že dělají něco špatně a tak když jsem „přísná“, tak buď to přejdou, nebo se rozbrečí nebo rozzlobí. Je to trénink mé trpělivosti. :mrgreen: Ale s medikací jsou to zlatíčka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
484
7.5.20 23:11

@autorka44 Mam uplne stejnou 4 letou dceru a asi to nejaka porucha pozornosti bude, ale nijak to neresim…taky jen beha, skace, zpiva, odbiha od jidla, obleka se pul hodiny a k tomu dela milion jinych veci, obcas neco reknu a kdyz chci aby to zopakovala, tak zjistim, ze me vubec nevnimala…ale pri pohadkach na youtube kids zamrzne a cuci :D My to s ni berem jako vyzvu! ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22569
7.5.20 23:32
@Enmamma píše:
Vím, jak to myslíš, ale zní to hrozně. Spíš bych řekla, že jsou nutné hranice. Nicméně mé děti s ADHD nechápou, že dělají něco špatně a tak když jsem „přísná“, tak buď to přejdou, nebo se rozbrečí nebo rozzlobí. Je to trénink mé trpělivosti. :mrgreen: Ale s medikací jsou to zlatíčka.

Tak tim prisnejsi jsem treba myslela, ze jine deti treba na dovolene jdou spat pozdeji, kdyz jdou hodne, ale to u nas nejde. Chodi spat v cca v urcitou hodinu. Jine deti se treba z legrace postuchuji, ale to nejde a syna odseparuji, protoze se rozjede a pak nezna miru. Ma horsi jemnou motoriku a celkove nedava pozor (je ve svem svete), takze ho casto koriguji, aby do nekoho nevrazil nebo treba nezaslapl jine dite, protoze si ho nevsimne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5708
7.5.20 23:42
@Oriseka píše:
Tak tim prisnejsi jsem treba myslela, ze jine deti treba na dovolene jdou spat pozdeji, kdyz jdou hodne, ale to u nas nejde. Chodi spat v cca v urcitou hodinu. Jine deti se treba z legrace postuchuji, ale to nejde a syna odseparuji, protoze se rozjede a pak nezna miru. Ma horsi jemnou motoriku a celkove nedava pozor (je ve svem svete), takze ho casto koriguji, aby do nekoho nevrazil nebo treba nezaslapl jine dite, protoze si ho nevsimne.

Tak to mě pobavilo. :mrgreen: A máš kluka na medikaci? My je měli několik let bez medikace, ale to se nedalo, to bylo, jak když máme doma dvě rozdivočelé opičky a jet s nimi na dovolenou byl mazec, lítali na všechny strany, jak střelený, houpali se držákách na kufry ve vlaku, váleli se mezi sedačkami a křičeli jako šílení. Když nám ve Štětíně skočili do kolejiště a začali se rytmicky kutálet mezi kelejemi, tak jsme koukli, jestli je tam nemůže něco přejet a když jsme viděli, že se válí v místě, kde to teoreticky nevadí (váleli se mezi nárazníky konce koleje a vlakem, který měl odjet až asi za 40 minut), tak jsme se zaradovali, že z toho koridoru jen tak rychle nevylezou a máme je tam „na hlídání“ a já si mohu chvilku odpočinout, místo abych je honila po nádraží a dát si cigárko.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21593
7.5.20 23:59
@Oriseka píše:

a bude ti to na dve veci, protoze dite s ADHD by ti i rado vyhovelo a poslechlo, ale zoufale mu to nejde. Mluvim ze zkusenosti, mela jsem jako dive ADHD jako remen a bohuzel jsem z toho nikdy poradne nevyrostla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21593
8.5.20 00:04
@Rebísek píše:
@autorka44 Mam uplne stejnou 4 letou dceru a asi to nejaka porucha pozornosti bude, ale nijak to neresim…taky jen beha, skace, zpiva, odbiha od jidla, obleka se pul hodiny a k tomu dela milion jinych veci, obcas neco reknu a kdyz chci aby to zopakovala, tak zjistim, ze me vubec nevnimala…ale pri pohadkach na youtube kids zamrzne a cuci :D My to s ni berem jako vyzvu! ;)

jo, to stejne v blede ruzovem mam doma.

Tuhle jsem s dcerou byla na hristi, je ji skoro 3,5 a dcera si tam vyhlidla nejakou maminku s malym chlapeckem. Vlitla na ne jako uragan, maleho dirigovala, mluvila jako vodopad, stale pani neco vysvetlovala, ukazovala, hrrrr sem hrrrr tam. Ja tak rezignovane sedela na lavicce a pozorovalo to. Nezdalo se, ze to pani vadi, ale tak jsem se pro jistotu zeptala, zda ji dcera neobtezuje a pani na to: „Neee, vubec. Alespon si zvykam na to, co me teprve ceka“. Pak na mne hodila soucitny pohled a povida: „no a vy si alespon trochu odpocinete“. NO, asi musi na mne ta unavana byt hodne videt.

Edit: moje nezamrzne ani u pohadky. Maminko maminko, vidis to? Co to dela? Proc to rika? Maminko, koukej, krtecek uklizi. Maminko, on bude opravovat auto. Maminko, proc strkaji ty burty do vyfuku? Maminkooooooooo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31019
8.5.20 00:10

Mam takove tri deti. ADHD to pocitam neni ani u jednoho, jsou zive, temperamentni a plne napadu (ztrestenych :zed: ), je to obcas vycerpavajici, ale aspon je s nima legrace. Pokud si odmyslime, jak tuhle rikal muz, kdyz hlidal cizi deti - bylo to v pohode, zato kdyz hlidam vlastni, tak me trikrat do hodiny obchazi hruza, me bohuzel taky, na jejich sebevrazednost jsem stale neuvykla :mrgreen:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22569
8.5.20 00:58

@Enmamma Ne, neni na medikaci. Uz jsme se o tom jednou bavili. Psychiatr zasadne nedoporucil. Ty rozdily mezi detmi ADHD jsou obrovske a kazdemu pomuze neco jineho. Jinak pekny pribeh. Syn teda zdaleka neni tak divoky. Do kolejiste by urcite nevlezl. Jsme na nadrazi casto.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22569
8.5.20 01:20
@warita píše:
a bude ti to na dve veci, protoze dite s ADHD by ti i rado vyhovelo a poslechlo, ale zoufale mu to nejde. Mluvim ze zkusenosti, mela jsem jako dive ADHD jako remen a bohuzel jsem z toho nikdy poradne nevyrostla.

Tak zalezi cemu clovek rika prisnejsi. Jestli vam to slovo vadi, tak mohu pouzit jine: dodrzovat rezim, predchazet konfliktum a oblibene nastavovani hranic. Ano, nekdy mam pocit, ze moje snaha je na dve veci. Urcite bych mela byt trpelivejsi. Diagnoza pro me neni univerzalni omluva pro spatne chovani. A ze by mi vzdy rado vyhovelo a poslechlo, to tedy nevim :think:. Chtela bych vedet, co se mu deje v hlave.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.5.20 08:09

@Oriseka doby den, a mohu se zeptat v cem se tedy u vaseho syna ADHD projevuje? Jak jste an to prisli? Dekuji

• Citovat
  • Upravit
5708
8.5.20 08:14
@warita píše:

A když máš sama ADHD, tak si určitě vzpomínáš, co jsi prožívala a jak jsi vnímala reakce rodičů, takže asi tušíš, co ti ubližovalo, co tě podporovalo nebo, co šlo kolem tebe bez povšimnutí. Většinou je okolí z dítěte s ADHD na mrtvici a zkouší to po dobrém, po zlém, bez výčitek, s výčitkami, přísně, laskavě a nic na něj neplatí. Jak jsi to ale prožívala ty jako dítě? Zajímá mě to, abych pochopila své děti a jaký zaujmout postoj. Tak proto se tě ptám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21593
8.5.20 08:52
@Enmamma píše:
A když máš sama ADHD, tak si určitě vzpomínáš, co jsi prožívala a jak jsi vnímala reakce rodičů, takže asi tušíš, co ti ubližovalo, co tě podporovalo nebo, co šlo kolem tebe bez povšimnutí. Většinou je okolí z dítěte s ADHD na mrtvici a zkouší to po dobrém, po zlém, bez výčitek, s výčitkami, přísně, laskavě a nic na něj neplatí. Jak jsi to ale prožívala ty jako dítě? Zajímá mě to, abych pochopila své děti a jaký zaujmout postoj. Tak proto se tě ptám.

popsala si to moc pekne, presne tak to je.

Jak asi vis z jinych diskuzi, moji rodice byli hodne prisni, autoritativni a trestalo se formou fyzickych trestu. Ze bys trestala deti fyzicky, toho se nebojim, vim ze s timhle silne nesouhlasis a i kdyby si to zkusila, tak rychle zjistis, ze poslusnost u ditete s ADHD si nevynutis.

Z toho, co rikala moje mama, tak mela ze me casto pocit, ze to delam naschval a je mi to jedno. Nebylo tomu tak. Ja strasne strasne moc chtela vyhovet. Chtela jsem byt poslusna, mimo jine i proto, aby ustali ty fyzicke tresty ale i tak vseobecne, aby mama nebo pani ucitelka mely radost. To proste neslo, At jsem se snazila sebevic. ADHD si zije svuj vlastni zivot a ja se ovladnout nedokazala. U mne se to projevovalo mimo jine silnou zaspanosti, stale jsem myslenkach litala nekde v oblacich, takze zatim co trida na prochazce sla zpusobne v dvojrade, ja 50m pozadu zkoumala nejaky drat trcici ze zeme a ucitelka na mne uz po 100× rvala. V zakovce kazdy den poznamky o tom, ze jsem zapomela domaci ukol, ze neposloucham instrukce, ze jsme zalezla pod lavici a neco tam delam a ze misto cteni z citanky si maluju.

Zkratka a dobre, citila jsme se hodne frustrovana. Stale po mne nekdo neco chctel, co jsem nedokazala dat, stale ve strachu, ze neco zapomenu, ze se na mne nekdo bude zlobit a zabranit se tomu neda.

Co ti poradit, to nevim. Chce to hoooooodne hooooodne trpelivosti a uvedomit si, ze s velkou pravdepodobnosti ti to dite nedela naschval. A poradit se samozrejme s psycholgem, jak na ne. Odbornik bude urcite mit nejaky typy co s tim. Moji rodice to s odbornikem neresili, v te dobe se to moc nenosilo chodit k psychologovi, takze se to resilo krikem a vyprasky, coz jak asi spravne tusis cituaci jenom zhorsovalo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí