Na co rodič nemá právo po dovršení plnoletosti dítěte

Anonymní
3.5.20 15:45

Na co rodič nemá právo po dovršení plnoletosti dítěte

Zdravím, obracím se na Vás s dotazem, na co již nemá rodič právo po dovršení plnoletosti dítěte?
Je mi 19 let, žijí s matkou a nevlastním otcem v byte, alimenty dostávám od svého otce na účet.
Má matka má stále potřebu mi zakazovat někam chodit, nebo mi přikazovat, že musím být do 9 doma jinak mi hrozí domácí vězení. Za mými zady mi prohledává mé osobní věci a jakmile najde napr. Flasku, jez jsme měly rozpitou s kamarádku a já ji doma nedopijela, vznikne hádka o tom, že jsem alkoholik a cituji “že mi dá přes hubu, že na to má právo”
Minuly rok, v době kdy mi již bylo 18, našla V MÝCH věcech balíček kondomů, poté na mě začala řvát s tím, ze jsem ku*va.
Chtěla bych se tedy na Vás obrátit s tím, na co rodič již nemá právo po dovršení plnoletosti dítěte.
 Děkuji

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
20926
3.5.20 15:48

No kdyz se odstehujete, tak vubec na nic :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25897
3.5.20 15:49

Předpokládám, že máš před maturitou. Odmaturovat, najít si práci, odstěhovat se. A budeš mít klid.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.5.20 15:52

@divine woman
Momentálně studuji maturitní obor, tudíž mám ored sebou ještě několik let, jednu skolu(učňák) mám již dokončen.
Momentálně nejsem v situaci, kdy by bylo možné se odstěhovat, či se studiem zvládat práci.

• Citovat
  • Upravit
20926
3.5.20 15:53

Zamykat si pokoj?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25024
3.5.20 15:53

Staré známé pořekadlo : „dokud tě živím..“
teoreticky nemá právo už ti zasahovat do tvých rozhodnutí a už vůbec zakazovat sex či alkohol,
ALE její dům - její pravidla..
já to v 17 po matuře vyřešila přestěhováním do patra k babičce, nastoupením do práce..
a v 18 svatbou :mrgreen:
což ale neber jako ten úplně nejlepší vzorec :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.5.20 15:54

@Cenarius nemám vlastní pokoj, mám pokoj s 2 nevlastnímo bratry.

• Citovat
  • Upravit
25897
3.5.20 15:56
@Anonymní píše:
@divine woman
Momentálně studuji maturitní obor, tudíž mám ored sebou ještě několik let, jednu skolu(učňák) mám již dokončen.
Momentálně nejsem v situaci, kdy by bylo možné se odstěhovat, či se studiem zvládat práci.

Tak to ti nezbývá nic jiného než se s matkou nějak snést. Halt tě živí. Třeba už chtěla abys vydělávala, když máš jeden obor hotový.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101950
3.5.20 15:57
@Anonymní píše:
@divine woman
Momentálně nejsem v situaci, kdy by bylo možné se odstěhovat, či se studiem zvládat práci.

No, tak se holt budes muset podridit domacim pravidlum. Nebo se dohodnout s tatou a bydlet u nej.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.5.20 15:57

@divine woman zivim se sama z alimentů od otce. Mám zakázané jim jist “jejich jídlo” a měsíčně přispívám na vodu a energie.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
3.5.20 15:58

@j.a.n.i1 můj otec bydlí na druhé straně republiky, bohužel.

• Citovat
  • Upravit
25024
3.5.20 15:58
@Anonymní píše:
@divine woman

tak máš právo na to, držet hubu a krok
protože bydlíš jako dospělá u matky
a nikdo tě nenutil jít na další školu, když už jednu máš
pokud je to tak nesnesitelné, tak si najdi práci, podnájem a udělej si ve škole individuální studijní plán, stará na to, aby ses starala sama o sebe a nemusela schovávat kondomy, jsi dost..
navíc bydlet v 19 se 2 malými nevlastními bratry v jednom pokoji je dost psycho…
myslím, že vidíš chybu jen u matky, ale zamysli se nad tím, jestli není chyba i na tvé straně…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
3.5.20 15:59
@Anonymní píše:
Zdravím, obracím se na Vás s dotazem, na co již nemá rodič právo po dovršení plnoletosti dítěte?
Je mi 19 let, žijí s matkou a nevlastním otcem v byte, alimenty dostávám od svého otce na účet.
Má matka má stále potřebu mi zakazovat někam chodit, nebo mi přikazovat, že musím být do 9 doma jinak mi hrozí domácí vězení. Za mými zady mi prohledává mé osobní věci a jakmile najde napr. Flasku, jez jsme měly rozpitou s kamarádku a já ji doma nedopijela, vznikne hádka o tom, že jsem alkoholik a cituji “že mi dá přes hubu, že na to má právo”
Minuly rok, v době kdy mi již bylo 18, našla V MÝCH věcech balíček kondomů, poté na mě začala řvát s tím, ze jsem ku*va.
Chtěla bych se tedy na Vás obrátit s tím, na co rodič již nemá právo po dovršení plnoletosti dítěte.
Děkuji

No, teoreticky na to právo nemá. Ale co naděláš.
Ovšem ani ty její zákazy nejsou nijak vymahatelné. :nevim:

Kup si zamykací skříňku

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
3.5.20 16:01
@Anonymní píše:
@divine woman zivim se sama z alimentů od otce. Mám zakázané jim jist “jejich jídlo” a měsíčně přispívám na vodu a energie.

Máti se tě snaží vyštípat, co… Řekni jí, že pokud se odstěhuješ, bude ti muset platit alimenty než dostuduješ. To by mohla trochu prozřít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101950
3.5.20 16:01
@Anonymní píše:

No, asi se tak sama nezivis, kdyz se nemuzes odstehovat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí