Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Zajímalo by mě čím hnojíte bylinky v truhlíkách na balkoně nebo i doma. Mám petržel, kopr, bazalku, rozmarýn, mátu …prostě klasika a v tom vedru to neroste a chcípá to, vůbec to nevyroste ikdyž to dám do stínu atd a ty co už vyrostli sou prostě i po 2 měsích pidi midi. Nějaké hnojivo snadno dostupné v rozumné cenně na bylinky ( nerada bych se po bio hnojivu na uškáty otrávila, protože ty bylinky hodlám jíst)
bylinky se nehnojí. Naopak většině vyhovuje chudá půda. Většina bylinek musí mít velký prostor. Lepší jsou samostatné květináče než jeden truhlík.
a já je hnojim.Kupuju -hnojivo na bylinky
jmenuje se to přesně tak ![]()
Smíchat zahradnický substrát (buď ten univerzální nebo ten na zeleninu…) s hlínou v poměru 1:1 - a mají živin dostatek…
Ohledně máty a bazalky jedna poznámka: mají rády v běžném roce polostín až úplný stín. No a já jsem si trochu pomohl švindlem - nechal jsem z několika rostlin ostružiníku narůst „megakopuli“ o průměru asi šest metrů a do spodního patra jsem vrznul mátu a bazalku (pardon, ještě levanduli, ale ta mně naopak ze stínu „utekla“.) Kvůli tomu, že se o vodu a světlo musejí dělit s ostružinama, tak kvetou při výšce stonku tak 15 centimetrů, ale důležité jsou listy a květy, že…
No a hlavně je mám chráněné před slunečním úpalem (a letos to bude obzvlášť aktuální…)
@Kamča.dalmatinka píše:
a já je hnojim.Kupuju -hnojivo na bylinkyjmenuje se to přesně tak
a kde a od jaký firmy? já právě nic takovýho nemůžu najít
Já jsem si koupila substrát na bylinky (v OBI), takže hnojivo dle mého už potřeba není ![]()
Pažitka se může hnojit. Mám také na balkoně. Ze zkušenosti vím, že mladá pažitka se nesmí moc seřezávat, protože je moc řídká a slabá. Následující rok, se může pěstitel pustit do pořádného a častého seřezání.
Jinak hnojit se pažitka může. Je spoustu značek cererit (cena již od 48–Kč), já mám na balkoně i zeleninu (fazole, rajčara, papriky, hrášek, petržel, zkouším i ředkvičky) a vše hnojím Krystalonem je ho 0,5 kg, stál 89,–-Kč a udělá se z něj celkem 500l zálivky, takže nám vydrží hodně dlouho (prodává se i menší balení).
Je toho spoustu, nám v OBI vůbec neporadili, takže jsem pobrouzdali po internetu na diskuzích a dověděli jsme se vše, co jsme potřebovali.
@lucenka píše:
bylinky se nehnojí. Naopak většině vyhovuje chudá půda. Většina bylinek musí mít velký prostor. Lepší jsou samostatné květináče než jeden truhlík.
Taky dobrý. Bylinky se nehnojí? Ha ha ha. Na jak dlouho si myslíte, že vydrží živiny z půdy v jednom květináči? Co takhle zapojit selský rozum?
Na bylinky používat organická hnojiva, Google vám vychrlí spousty hnojiv, dokonce přímo i speciály na bylinky. Hnojit dle doporučení a návodu od výrobce, ať nemusíte sklízet bazalku srpem nebo kosou
.
@Yanez píše:
Taky dobrý. Bylinky se nehnojí? Ha ha ha. Na jak dlouho si myslíte, že vydrží živiny z půdy v jednom květináči? Co takhle zapojit selský rozum?Na bylinky používat organická hnojiva, Google vám vychrlí spousty hnojiv, dokonce přímo i speciály na bylinky. Hnojit dle doporučení a návodu od výrobce, ať nemusíte sklízet bazalku srpem nebo kosou.
co třeba každý rok bylinku přesadit a bude mít živin dost. Aspoň těm mým to bohatě stačí a úrody máme víc než stačím spotřebovat.