Hodnoty screening, krev a NT

Napsat příspěvek
Velikost písma:
703
23.2.18 13:09

@Dzejn111 Ono to jednání v ČB zarazilo i doktorku Frisovou. Nejdřív byla do telefonu trochu nepříjemná, a když jsem jí řekla toto, tak okamžitě začala hledat termín, kdy mohu přijet. Pak mi řekla, že tenhle postup je tzv. non lege artis - je proti pravidlům lékařské péče. Štěstí bylo, že to bylo naše čtvrté dítě a už jsme byli s manželem trochu ostřílení. Nevím, jestli bych si dovolila neposlechnout jako vyplašená prvorodička.
Kolik lidí takhle přišlo o zdravé dítě - na to radši nechci ani myslet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lolink
23.2.18 13:12

Holky, je mi cerstve 35. Na plodovku posilaji az tedy po spatnych vysledcich nebo automaticky? Ten harmony test, to je genetika? Kolik stoji? Dekuji

• Citovat
  • Upravit
21091
23.2.18 13:13
@lolink píše:
Holky, je mi cerstve 35. Na plodovku posilaji az tedy po spatnych vysledcich nebo automaticky? Ten harmony test, to je genetika? Kolik stoji? Dekuji

Kamarádce je 38 a na plodovku nešla. Měla dobré výsledky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
194
23.2.18 13:18

@lolink
Neposílají automaticky, jen když je vyšší pravděpodobnost vady z 1. screeningu nebo z triple testu. Harmony test patří do skupiny NIPT (neinvazivní genetické testy z krve), k tomu určité najdeš na netu hodně info, je to podobné jako Prenascan, cfDNA test v gennetu apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lolink
23.2.18 13:20

@Dzejn111 @P4ja dekuju holky :)

• Citovat
  • Upravit
194
23.2.18 13:23
@P4ja píše:
No na jednu stranu to člověka akorát děsí, protože je to vždycky počítačová kombinace věku a výsledků. Na stranu druhou, když to někomu ukáže to, že s dítětem může být něco v nepořádku, tak to asi tak od věci není.
Ale průšvih je, že to asi kolikrát doktoři ani vysvětlit neumí a nebo se s tím neobtěžujou a ženy jsou pak zbytečně vystresované a pod tlakem. :(

Jasné, já to tak beru, že každý záchyt je veliké plus, nedovolila bych si na testy nejít, a to nejen vzhledem k pokročilému věku… Na druhou stranu pak ale je dost případů, kdy jsou všechny testy (myslím screening) OK a narodí se postižené dítě :( Škoda že prostě neexistuje nějaký diagnostický nástroj, který lze udělat hned v prvním trimestru a na jeho základě hned říct, dítě je zdravé na 100% nebo má tu a tu vadu (taky na 100%). Třeba někdy v budoucnosti…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21091
23.2.18 13:29

@Dzejn111 To ano, to máš pravdu. Já třeba na tom prvním nebyla. Teď nám dělali integrovaný test. Z krve v prvním a ve druhém trimestru.
A jinak si myslím, že aspoň něco. Dřív člověk nevěděl vůbec. A určitě se to ještě bude vyvíjet a bude to lepší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15995
23.2.18 21:34

No ja si uz ted rikam, ze po 35 uz ten klasicky kombinovany screening ani nema cenu, ze je lepsi (pokud si to clovek muze dovolit) si zaplatit ten NIPT…pac ten klasicky se zda ze hazi zvysene riziko kvuli veku temer automaticky.
@lolink : je to test z krve, podobne jako u kombinovaneho, ale podstatne presnejsi, nez klasicky screening. Stoji v CR tusim kolem 11 000, ale presne nevim (jsem v zahranici).
@Dzejn111 : no tak klasicky screening neni diagnosticky nastroj, pouze pocita pravdepodobnost, takze ano, muze vyjit negativne a pritom dite treba toho Downa, nebo neco jineho, ma. NIPT uz kouka pry primo na geny, ale umi odhalit jenom neco, testuje se nekolik genetickych mutaci, rozhodne to neodhali vsechno (treba srdecni vadu nebo tak). Nez bude laborka za beznych podminek schopna precist v nejakem rozumnem case kompletni genetickou informaci, to asi jeste potrva…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.2.18 09:08

@beruska9
jojo, NIPT odhalí chromozomální chyby…A dívají se na vše, ne jen na ty běžné trisomie Down, Edwards, Pataus o kterých se dozvíte z NT screeningu…A bohužel vím, o čem mluvím, ve středu mi volali, že mi vyšel pozitivní na trisomii 9 :,( Rethoré syndrom. Kdybych si nechala dělat NT screening, tak stále o ničem nevím…Protože ty tři nejběžnější trisomie mi vyšly negativní…

• Citovat
  • Upravit
703
24.2.18 11:00

Harmony test stojí 18000,– a nedělají ho všude. Je přesnější než Prenascan.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26
24.2.18 19:27
@beruska9 píše:
Hodnoty nevim, zrovna resim neco podobneho, je mi 35 a vysel nam Down 1:60. NT byl 2.5, ale pry vic dela tak krev. Doktorka se tvari, ze si z toho nemam moc delat, ze je toto nejspis vekem…misto plodovky jsem si zaplatila Harmony test (neinvazivni z krve, jeden z tech NIPT), ktery ma pry presnost 99,9%. Na plodovku pujdu, jestli mi vyjde i ten pozitivni.Příspěvek upraven 23.02.18 v 12:30

Jak dlouho se čeká prosím na výsledky?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15995
24.2.18 22:38

@Rusty : ja nejsem v CR, tady pisou oficialne 7 pracovnich dni, ale nevim, kolik z toho je opravdu cas nutny na ten rozbor a kolik jsou nejake procesni veci…ted mi to zkusili poslat jako urgent, budu tam volat v pondeli, abych se zeptala, kdy je muzu dostat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15995
25.2.18 23:14

@Rusty : tak jsem mluvila s laborkou, pry minimalne 5 pracovnich dni od doruceni vzorku, pod to to udajne nejde zkratit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26
9.3.18 20:26
@beruska9 píše:
@Rusty : tak jsem mluvila s laborkou, pry minimalne 5 pracovnich dni od doruceni vzorku, pod to to udajne nejde zkratit.

Děkuji. Nakonec krev mi odmítli a musela jsem na plodovou vodu. Byla docela nepříjemná :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15995
10.3.18 10:32

@Rusty : proc odmitli? Jestli nevadi, ze se ptam

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie