Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Mám děti 8, 6 a 4 a pracuji z domova. Nejstarší má online výuku. Děti hodně koukají na pohádky, youtube, štve mě to. Někdy mají celý den bez obrazovky, takže si hrají, ale udělají u toho velký nepořádek a stále mě ruší např. u telefonování. Po práci mám pak další směnu - dát byt do pořádku. Uvítala bych praktické rady, jak to doma zvládáte vy, ideálně bez obrazovek a bez bordelu:-) Mám strach, že z mých dětí budou po covidu zvířata… Až bude tepleji, přestěhujeme se na chatu, budou venku. Ale teď jsme ve městě v bytě, samotné je ven nepustím.
Mám syna 3,5 a jsem na HO. Bez tabletu nebo pohádky by to cely den neslo, to bych neudělala nic. Ale pomáhá ráno před praci poradně vylítat venku, pak je klidnější. Jinak byt je v silenem stavu, proste se nudí tak všechno rozhazuje. Chvilkama si hraje sám, ale skolka mu chybí no. Snad to po Velikonocích otevřou.
Mám teda jen 2 kousky, ale s prací jsem už na podzim sekla, abych se něčemu podobnému vyhnula. Radu nemám vůbec žádnou, jen posílám trochu přebytečné podpory ![]()
@silona píše:
Mám děti 8, 6 a 4 a pracuji z domova. Nejstarší má online výuku. Děti hodně koukají na pohádky, youtube, štve mě to. Někdy mají celý den bez obrazovky, takže si hrají, ale udělají u toho velký nepořádek a stále mě ruší např. u telefonování. Po práci mám pak další směnu - dát byt do pořádku. Uvítala bych praktické rady, jak to doma zvládáte vy, ideálně bez obrazovek a bez bordelu:-)Mám strach, že z mých dětí budou po covidu zvířata… Až bude tepleji, přestěhujeme se na chatu, budou venku. Ale teď jsme ve městě v bytě, samotné je ven nepustím.
obávám se, že to není dlouhodobě úplně možné, takže taky ráda uslyším praktické rady. U nás je tablet a pohádky zatím povoleny, ale snažím se v nějaké rozumné míře + každý den k tomu procházka, abych měla trochu pocit, že se to trošku vyrovnává. Většinou se uklízí/vaří právě když koukají na Tv nebo jsou s druhým dospělým venku. Jak bude tepleji, mám v plánu je vyšoupávat ven častěji, teď jsme ještě dost limitovaní počasím…
Podle mě dlouhodobě je to na cvokárnu, takže pokud to jen trochu jde, šla bych na OČR. Jsou to nervy a nervy, pořád člověk něco musí „šulit“, někde ubrat a u toho se stresovat, že nedělá všechno pořádně. Třeba i střídat týden/týden, pokud to v zaměstnání jde. táhnout to dlouhodobě, je o nervy.
Jinak v tomhle režimu - vstávám dřív než oni, alespon 1/2 klidu na práci. Když má školák online, snažíme se, aby byly zabavený všichni najednou čímkoliv = čas v klidu pro mě na práci. Když je přestávka, tak i já přestávám pracovat a jdu za nimi, abychom si chvíli pokecali. Nastavili jsme režim, že po obědě je 1h her na pc/pohádka…další čas v klidu pro mě na práci. Pak jdeme ven…po návratu nastává neorganizovaný chaos, pak přichází muž z práce a já se zavírám na 1-2h práce. Pak pracuji v noci, až usnou…Je to dlouhodobě na bednu.
Taky to řeším.
Jsem učitelka a mám 2 děti. Na mladšího není čas. Celé dopoledne a kus odpoledne jsem na onlinu. Teď je to cca 10 minut, co jsem skončila. Od 8 doteď jela TV. Teď se vzteká, že ještě nechtěl vypínat.
Takto jedeme, co zavřeli školky a je to na něm znát. Je vzteklý, vzpurný, nic nechce, pořád v opozici.
A to mě čeká druhá směna - úkoly se starším. Má na zítra 4 ![]()
Nevím, jak dlouho to bude únosné.
Zkusím se s dotazem propíchnout i sem. Když pročítám co zažívate je to šílené. Končí mi v květnu RD. Měla bych jít do práce. Jaká bude situace nikdo samozřejmě neví. Co myslíte mám do práce nastoupit nebo raději zažádat o neplacené volno? Tříleté dítě 6-8hodin u TV je katastrofa.
@silona Nic extra než nechat je koukat na pohádky nevymyslíš.
To jsou alespoň zticha. U nás krom bordelu se ještě obvykle strhne hádka mezi dětmi, takže řev a kvikot, když nejsou zaparkovaní u televize.
Edit: My s mužem třeba nemáme možnost pracovat nějak mimo běžné hodny pracovní doby. A i kdyby bylo možné pracovat po večerech a po nocích, tak to dlouhodobě není únosné. Nehledě třeba na zvýšenou chybovost při práci mimo běžný biorytmus člověka apod.
Bez obrazovek a bez bordelu? Nemám tušení.
Učím online, naštěstí pouze 3 dny v týdnu. Doma 3 děti. Starší dva zvládají online výuku sami, nejmladší tříleťák mezitím buď kouká na pohádky nebo bordelí po baráku hračky.
Jakmile dětem skončí online výuka, neustále po mě něco chtějí a lezou mi do výuky, musím se zamykat. Manžel je sice doma, ale prostě je nezvládne ohlídat a obstarat. Sotva skončím nebo mám pauzu, tak chystám jídlo, vařím, vypínám pohádky nejmladšímu.
Co jiného dělat?
Souhlasím s příspěvky výše. Manžel má plný úvazek, já částečný, máme dvě školkové děti. Vzala jsem si OČR a cca 2× v týdnu se utrhnu do práce. Jiné řešení nevidím…
Pokud si děti hrají, taky bych nepořádek vůbec neřešila. Večer bych to s nimi uklidila a je to. Lepší než čučet celý den na TV.