Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@mersii, půl roku je dlouhá doba, bude zase úplně někde jinde. Ve 23 měsících byl malý plně na plínách, nemluvil, jen znakoval. 4 měsíce na to byl bez plíny na den i noc, mluvil krásně čistě, včetně skloňování, časování.. Plína byl trochu boj a trenink, mluvení přišlo ze dne na den, jak kdyš spustíš stavidla
Takže aby sis pak spíš nenadávala, žes prošvihla jisté místo ve školce ![]()
Do práce bych ráda, ale otázka jestli nějaká bude. Současný zaměstnavatel se mnou nepočítá. Ale i kdybych měla práci a školku ne, nebyl by to problém. Může chodit s manželem do práce (pracuje u rodičů ve firmě). Takže není to pro nás nic, co by nás spasilo. Spíš syn má rád dětské kolektivy a snažili bychom se všechno dohnat jen kvůli tomu. A právě jsem si říkala, jestli bych toho po něm za tak krátkou dobu nechtěla nějak moc..
Příspěvek upraven 18.09.13 v 14:18
@terinka4444 píše:
Kde je ta školka s volným místem?
zatím neřeknu
![]()
@mersii Pokud má syn rád děti, pro tebe to není veliký zásah do rozpočtu, tak bych školku platila.
Jen je otázka-od kterého měsíce by do školky začal chodit? Aby nenastoupil třeba až v dubnu, v létě sis ho nenechala doma a on nechodil jen tři měsíce a ty jsi neplatila takovou dobu peníze zbytečně. To bych to potom asi nechala až na to další září.
Jinak dohnat se to dá, naopak v tomto věku děti dělají obrovské skoky.
Myslím, že půl roku je dost dlouhá doba na to, aby se spoustu věcí naučil. Spíš bych se ale zamyslela nad tím, co psala výše @lasička1 . Za půl roku, to je nástup v březnu, dubnu? Stojí ty tři měsíce za to platit od teď? Nevím, kolik máte školkovné, ale my 400,– měsíčně a za půl roku to je docela velká suma na to, abych ji obětovala kvůli pak třem měsícům navíc v kolektivu, který už je zajetý
Spíš bych asi šla normálně na zápis v řádném termínu a syna dala do školky od září, do nové třídy, s novými dětmi, s časem na poznávání a aklimatizaci…zvlášť, pokud tě netlačí návrat do práce
Dětské kolektivy bych se pokusila řešit cvičením, plaváním, mateřskými centry, v létě hřiště ![]()
@lasička1 píše:
@mersii Pokud má syn rád děti, pro tebe to není veliký zásah do rozpočtu, tak bych školku platila.
Jen je otázka-od kterého měsíce by do školky začal chodit? Aby nenastoupil třeba až v dubnu, v létě sis ho nenechala doma a on nechodil jen tři měsíce a ty jsi neplatila takovou dobu peníze zbytečně. To bych to potom asi nechala až na to další září.
Jinak dohnat se to dá, naopak v tomto věku děti dělají obrovské skoky.
No to je další věc. Tři mu budou v půlce března, takže bych platila pul roku kvůli třem měsícům. Příští rok by ho možná i vzali v nějaké školce blíž. No asi na to kašlu, s děckama si může hrát i na hřišti a my třeba aspoň některé věci v klidu doženeme ![]()
Děkuji za názory ![]()
Klasické nervy maminky, já dostala nabídku loni dát malou do soukromé školky, malá tam chtěla(měla 2,5 roku) ale když to fakt začalo být aktuální, přihláška podepsaná a vše tak jsem dostala strach. nakonec super a malá školku milovala, spaní si prostě zvykla, doma byla zvyklá na svůj klid a delší spánek, plínu na spaní taky měla ale ve školce to najednou začalo fungovat, viděla že děcka nemají přestala potřebovat taky, počůrala se tam jen jednou za celý rok. s řečí jsme byli podobně, malá sice už mluvila ale málo, do měsíce ve školce se rozkecala tak že jsme z ní měli hlavu jak balon. a to oblečení podle mě buď ho musíš rychle ty naučit, ale fakt naučit, ne že mu budeš furt pomáhat a dělat z něho" miminko" a nebo ho to donutí až uvidí děcka. a i kdyby tak co, zažila jsem děcka starší 3 let co šli do školky a neuměli nic protože maminka neměla zájem a hold to museli dohnat
jinak mateřskou neřeš, mě malá šla taky do školky když jsem byla ještě na rodičáku, lidi kolem měli kecy ale na ty kašlu ![]()
@mersii píše:
No to je další věc. Tři mu budou v půlce března, takže bych platila pul roku kvůli třem měsícům. Příští rok by ho možná i vzali v nějaké školce blíž. No asi na to kašlu, s děckama si může hrát i na hřišti a my třeba aspoň některé věci v klidu doženeme
Děkuji za názory
tak záleží co je pro tebe výhodnější, tady si některé maminy taky platili školku dopředu a furt je to vyšlo líp než jinou maminu která musela dát jarňáčka kvůli pár měsícům do soukromé.
@mersii a nemůže do té školky chodit tedy už teď, třeba na dopoledne?
@lenajs no u nás se platí 600 za školku a přesto bych radši zaplatila 6×600 kč než pak za 3 měs. v soukromé 15 protože u nás stojí měsíc v soukromé pět litrů!! státní u nás v průběhu roku nebere a nejde si platit ani místo dopředu! dvě kamarádky si místo platili ale ty nebyli z města, ale z vesnice, tam jim to tak povolili, tady bylo tolik dětí že se nedostal žádný jarňáček do školky takže všichni březňáčci dubňáčci kolem nás pak šli buď k babičkám a nebo do soukromé a vyšlo to pěkně dráž než si předplácet místo ve státní
@martulkasloník tak to je jasné, ale zakladatelka psala, že nutně syna do školky umístit nemusí, pravděpodobně by jí to stačilo až od září, takže varianta soukromé školky tady asi není ve hře
A s tím místem je to samozřejmě všude různé, u nás vzali dokonce děti narozené až v roce 2011, měli hodně volného místa. Je třeba se určitě poptat dopředu, kolik mají předškoláků a jaká je pravděpodobnost přijetí ![]()
@mersii no nevím ale skoro tříletý děcko je už dost velký na to aby jsi na něho mohla zatlačit, nemyslím tím kvůli školky, to je na tobě zda ho tam dáš nebo ne, já dala ve 2,5 a naprosto úžasný, naopak to mělo ohromný přínos a teď když přešla do státní školky učitelky jsou z ní nadšené že je poznat že je „dál“ než děti které právě nastoupili. ale je to na tobě, spíš bych řešila to jakto že 2,5 letý dítě neumí se oblíct a tobě přijde tvrdé na něho zatlačit aby se to naučil! moje neteř když šla do školky ve 3,5 letech tak se teprve těsně před nástupem učila sama najíst a oblíct, což moje malá zvládla ve 2,5, nebylo to o tom že neteř by to neuměla spíš její mamince přišlo stále že je na nějaké učení malá!!
@lenajs jasně to jsem pochopila ale otázka je zda jí pak nějaká školka opravdu dítě vezme i od září, mě totiž taky slibovali jak nebude problém a když přišlo na věc byl to horor, znám případy kdy se nedostalo do školky ani dítě starší 3 let a brali jen 4 leťáky, nám řekla ředitelka že nejde dopředu nikdy říct jaká bude situace při zápisu ten daný rok, některý rok je plno míst že děti shání a další rok je najednou při zápise tolik děcek že musí odmítat. třeba loni bylo nemyslitelné aby se dostali do školky děcka mladší 3 let, i tříleťáci měli problém a letos najednou se stal zázrak a ty děcka se dostali, ale jak to bude příští rok říkala ředitelka že netuší, ono prý záleží vždycky na plno faktorech, kolik dostanou dotace, kolik dětí dostane odklad školky apod. protože školka nesmí přesáhnout kapacitu, loni v místní školce brali 12 dětí do maláčků a letos najednou v pohodě 27 ![]()
Příspěvek upraven 18.09.13 v 14:49
@martulkasloník já tu školku nutně právě nepotřebuji. Může chodit s manželem do práce - pracuje u rodičů z domu. Mě jde čistě jen o kolektiv dětí.
@analoja píše:
@mersii a nemůže do té školky chodit tedy už teď, třeba na dopoledne?
No to bych se zeptat mohla, to je pravda ![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.