Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Podle normálních propočtů by měla tvá dcera nastoupit do školy v září 2015.
Ale to je samozřejmé, protože kdyby byla teď v předškolácích, tak by v září nastoupila jako pětiletá do školy…Ještě máte čas ![]()
Ale je možné, aby nastoupila do školy i v necelých 6 letech..Pokud něco takového zamýšlíte, už teď byste měli informovat školku, aby s ní zacházeli jako s předškolákem a pedagogicko-psychologickou poradnu, aby vydali posudek(je nutný nejlépe už k zápisu).
My máme dceru narozenou podobně, taky jsem s tím koketovala, ale dva odborníci nezávisle na sobě mě přesvědčili, ať to nedělám. A dost dobře to zdůvodnili. Toto není pár dní v září, o které by se dítě narodilo dřív před začátkem školního roku. Poznamená to celý život a problémy se nemusí objevit hned(většinou gradují až kolem Vánoc a přelomu roku). A představa, že bych ji ani ne pětiletou místo hraní venku tahala do pedagogicko-psychologické poradny a sháněla posudky, mi moc nepřidá. Raději, ať je spokojená ve školce.
My máme ještě jednu specialitku, pro kterou nám to teda nedoporučili - má nevyhraněnou lateralitu, není „čistým“ pravákem..Bude sice psát pravou, ale spoustu věcí dělá naopak. A nechci, aby ji při pracovním vyučování nutili dělat věci jako pravák, které ona sama zvolila dělat nalevo.Jako starší se bude líp bránit a líp se s takovými situacemi vyrovnávat.
Můj kluk je 25.prosince 2008, a ve školce bude ještě tento roka příští.. Dřív bych ho nedala,
V září půjde v 6 letech a v prosinci mu bude 7
No dítě má mít k nějakému datu 6 let, aby mohlo v září nastoupit do 1.třídy. Pokud to je technicky možné, tak proč vlastně uvažujete, že ji tam dáte jako ještě ne 6ti letou?
@kvaček Tak to máme děti narozené ve stejný den ![]()
Můj syn je teď sice v předškolní třídě, ale předškolák není, ani by mě nenapadlo ho dávat do školy příští rok. Teď má trochu problémy si zvyknout na školku, je v nové, ale snad se to usadí.
@nikitomi píše:
No dítě má mít k nějakému datu 6 let, aby mohlo v září nastoupit do 1.třídy. Pokud to je technicky možné, tak proč vlastně uvažujete, že ji tam dáte jako ještě ne 6ti letou?
Včerejší anonymní
Moje důvody byly třeba ty, že bude přezrálá, prostě jedno září, kdy nebude mít ještě 6 let, bude brzy a září, kdy bude mít skoro 7 let, bude pozdě. Dnes se klade velký důraz na všelijaké dovzdělávání - maturita, která je čím dál těžší, je základ, potom výška, nějaká praxe, kdy jako bude mít děti ![]()
Sama jsem šla s odkladem, tak vím, že to může být peklíčko - nastupovat na střední školu v 16 a končit ji ve 20. Člověk má mnohdy jiné představy, touhy a plány než ještě další 4 roky studovat.
Chtěla jsem zvolit tu variantu, kdy bude mladší, že ten rok bude mít prostě „k dobru“, prvňáka už mám za sebou, je prázdninový a šel do školy v čerstvých 6 letech. Už si nedovedu představit, co by dělal ve školce.
Děti potřebují správné úkoly ve správný čas, jinak se učí hodně rychle a mohou se brzy nudit. Bohužel pro podzimní děti, často by bylo ideální, kdyby mohly nastoupit do školy na přelomu roku, v šesti a kousek..Ale náš systém to bohužel neumožňuje(jsou země, kde to možné je, ale převedeno na české podmínky, jeden učitel ve třídě i 30 dětí, si to nedovedu představit).
Kdyby byla narozená v září, šla bych do toho, možná ještě začátek října, ale konec listopadu(a ještě narozená cca o 14 dní dřív),to je už velký skok. Navíc dcera není vyloženě „studijní“ typ, je šikovná, chytrá, ale je spíš umělecky zaměřená, ráda maluje, tvoří(pravou i levou), nechci, aby měla zbytečné „peklíčko“ dřív, než to bude nezbytně nutné.
Utěšuju se tím, že bude víc sociálně vyzrálá a samostatnější, než dítě, které nastupují čerstvě v šesti. Vše má své pro a proti.
Syn je listopad 2008, nastoupí za dva roky. Nastupují ty děti, kterým je před začátkem školního roku, tedy do 31.8., 6 let.
Já když jsem nastupovala do školy, tak mi bylo 7 na začátku října. A přijde mi to normální. Prostě do 1. třídy nastupují děti, kterým bude ve školním roce 7, to je od 1.9. do 31.8.
Až bude mít 6, tzn nastoupí do školy, v prosinci jí bude 7. Dřív Ti ji nevezmou, ledaže by to měla schválené od ppp
jinak dřívější nástup (třeba pro mě), je zbytečný, dětem akorát zkrátí ten bezstarostný čas. My ve třídě měli holku, co byla o rok mladší, ale přesně tak to bylo - nejmenší, zakřiknutá, dost děcek si z ní dělalo srandu, že je prtě ![]()
@Anonymní píše:
Včerejší anonymníMoje důvody byly třeba ty, že bude přezrálá, prostě jedno září, kdy nebude mít ještě 6 let, bude brzy a září, kdy bude mít skoro 7 let, bude pozdě. Dnes se klade velký důraz na všelijaké dovzdělávání - maturita, která je čím dál těžší, je základ, potom výška, nějaká praxe, kdy jako bude mít děti
Sama jsem šla s odkladem, tak vím, že to může být peklíčko - nastupovat na střední školu v 16 a končit ji ve 20. Člověk má mnohdy jiné představy, touhy a plány než ještě další 4 roky studovat.
Chtěla jsem zvolit tu variantu, kdy bude mladší, že ten rok bude mít prostě „k dobru“, prvňáka už mám za sebou, je prázdninový a šel do školy v čerstvých 6 letech. Už si nedovedu představit, co by dělal ve školce.
Děti potřebují správné úkoly ve správný čas, jinak se učí hodně rychle a mohou se brzy nudit. Bohužel pro podzimní děti, často by bylo ideální, kdyby mohly nastoupit do školy na přelomu roku, v šesti a kousek..Ale náš systém to bohužel neumožňuje(jsou země, kde to možné je, ale převedeno na české podmínky, jeden učitel ve třídě i 30 dětí, si to nedovedu představit).Kdyby byla narozená v září, šla bych do toho, možná ještě začátek října, ale konec listopadu(a ještě narozená cca o 14 dní dřív),to je už velký skok. Navíc dcera není vyloženě „studijní“ typ, je šikovná, chytrá, ale je spíš umělecky zaměřená, ráda maluje, tvoří(pravou i levou), nechci, aby měla zbytečné „peklíčko“ dřív, než to bude nezbytně nutné.
Utěšuju se tím, že bude víc sociálně vyzrálá a samostatnější, než dítě, které nastupují čerstvě v šesti. Vše má své pro a proti.
Názor učitelky, podzimního dítěte (narozena v září) a teď už i matky školáka (nikoliv podzimního):
Takže jako rodič bych dřívější nástup do školy hodně zvážila a určitě to probrala s učitelkami ve školce nebo někým dalším, kdo moje dítě zná skoro jako já.
Třeba mě osobně přijde, že ani nejde o to, jeslti je dítě přezrálé nebo ne, ale spíš jak je teď to učení náročné..
Docela jsem včera hleděla, jak jsme byli u švagrové co třeba ve 3 tířdě už musí počítat- no za nás toto určitě nebylo, jazyk, prý v 5 mají další..
Už z toho důvodu bych dřív nedala.
A takových maminek jsem slyšela víc mluvit, že je to náročnější..Ale otázka byla jasná, záleží na každém, ale myslím si, že třeba když teď dítě třeba v 5 letech umínapočítat třebas do 50,že to nic neznamená…
A třeba kdy si vybavím narozeniny spolužáku, tak všichni vždycky ten rok měli stejně- jakože nikdy tam nebyl skok rok
.
Třeba vezmu věk 10 let.. a to kamrádka jedna měla v září, druhá v říjnu, já v prosinci takže jsem patřila do středu a pak se to sunulo třeba do června, takže mi ani nepřijde divné, že se nastupuje v 6 do školy a pak za tři měsíce má někdo 7..
@Monysek8 mimo téma.. jak řešíte narozeniny??
U nás se 25. prosince jede k týchni bylo to teď tak, že dostal víc dárků pod stromeček, takže s narozenim měl tak celkově prd, my jsme mu popřály jsme přijeli. 26. jedeme zase k máme..
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.
Maminky máte dítko narozené v prosinci 2008?a kdy jej budete dávat do školy? dcera bude mít ted 5let, a ještě není v předškolácích. já se vtom nijak neorientuji, díky za radu