Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dnes se mi dítě (2 a půl roku) zapletlo mezi školkové děti na vycházce. Ze srandy jsem učitelce řekla, že jim ho tam rovnou nechám a ona mi na to řekla, že budou mít volné místo tak ať si odpoledne přijdu vyplnit přihlášku. Jen bych si musela teda platit do tří let školkovné, aby mi místo podrželi, ale co by člověk v dnešní době pro místo ve školce neudělal že..
Jenže jsem nad tím cestou domů přemýšlela a radost ze mě opadla. Syn má na spaní po obědě i večer plenu, neumí se sám napít z normálního hrnku, prakticky nemluví (řekne cca 30 slov i se všema citoslovcema), chodí jen na nočník (na normální záchod se bojí), když se mu chce čůrat, většinou si řekne až když má učůrnutý ve spoďárech, neumí se oblíknout, ať ho to učím jak chci.
A moje otázka zní - dá se tohle dohnat za půl roku?
Abych pak toho půl roku školku neplatila úplně zbytečně..
@mersii dohnat se dá všechno
nenápadně, pomalu trénovat. Můžeš ho motivovat tím, že pak může mezi děti do školky.. záleží, co chceš Ty, jestli ho tam dávat.. Možná lepší tak, než pak marně shánět školku, až ji budeš potřebovat. Těžko říct ![]()
Možná se budeš divit, ale dá a hodně rychle
Malej se sám neoblíkne (2 3/4 roku), ale už je ve školce a plíny jsem mu na spaní přestala dávat v okamžiku kdy jsem věděla že do školky půjde a úplně v pohodě. Snad jen jedna menší nehoda:)Nebála bych se toho a zkusila to:)
Ale zeptej se ve školce s čím vším dětem pomáhají ![]()
Da se dohnat.!
Ten muj nemluvi, oblekani dohnal az ve skolce a zbytek /hygiena/ v pohode stihnete, ver mu!
Ahojky, za půl roku může být vše jinak, nebála by jsem se tolik. naše šla už loni. měla nastupovat v zaří. v červnu měla ještě plenu na spaní. a měla problém se zácpou od 2let takže panickou hrůzou kadila z brekem do kalhotek
,vše se do zaří srovnalo tak nějak samo.doma na záchod vůůbec nechtěla jen nočník, ale ve školce jak zázrakem dělala vše jak se má, dokonce i usnula po O. což doma nehrozilo od 2let. takže zazrak během chvíle. neboj
jestli víš že půjdeš do práce klidně by jsem tu školku platila, než se pak stresovala kam s dítkem a nebo hledala soukromou školku za x peněz. a ve školce se mluvit naučí. pochytá to od dětí.
Ahoj. A ty máš mateřskou na jak dlouho? Máš práci, kam se můžeš vrátit? Pokud stejně budeš v jeho 3 letech shánět školku, tak bych do toho šla. Lepší mít školku jistou než pak lítat a muset odříct práci kvůli tomu, že nemáš školku pro dítě.
Příspěvek upraven 18.09.13 v 13:53
Jestli se chystáš od práce (což bys ale měla mít už školku dávno vyřešenou), tak bych to přijala. Půl roku, je pro tak malý dítě hodně dlouhá doba a může se toho spoustu naučit, vidím to na synovi, je znát každej měsíc.
Dohnat se to dá… jáj co já bych dala za to, abych ho tam mohla taky dát.. je z dětí uplně hyn..
ale máme smolíka, možná až příští rok..
Úplně přesně jako ten náš a ten teď do školky nastoupil. Já mám nervy v kýblu, ale jemu se tam moc líbí. Taky jsem se snažila, co to šlo, ale prostě to nešlo
Učitelku jsem na vše upozornila a prý se to do půl roku všechno naučí od ostatních dětí. Mmch z hrnku ve školce „pije“ lžičkou. Ale strašně ho třeba chválí za jídlo, jak krásně sám jí (nevěřila jsem, že ho nekrmí, protože chodí skoro úplně čistý) a jak vůbec není vybíravý (doma teda vybíravý je a někdy jí jak malé čuňátko).
Myslím, že u takto malých dětí je půl roku hrozně dlouhá doba. Nacvičit se to určitě dá, jen abys mu některé věci z přemíry snahy nezprotivila, takže spíš hrou. Pokud by do školky (mezi děti) chtěl, tak použít i tohle jako motivaci, u dcery to docela dobře fungovalo, protože ta chtěla do školky moc.
Jinak se omlouvám zakladatelce za OT - ale dá se dítě zapsat do více školek? U nás jsou na okolí dvě, jedna má zápis v únoru, druhá u nás v březnu. V té naší by mělo mít dítě přednost, když tu bydlíme, ale mají pouze dvě třídy a když se sejde víc starších dětí, tak mají přednost starší děti. Takže pokud ho nezapíšu do první a u nás mi pak dítě nevezmou, budu nahraná. Jde tedy zapsat dítě do obou školek a pak se rozhodnou dle toho, kde se nám to bude zdát lepší??
Otázka spíš zní jestli ve třeh letech budeš muset do práce nebo ne?
Jinak za pul roku bude takovej prcek uplne někde jinde… Takze dohnat se to určitě dá..
@Jemys jo da, kamaradka letos hlasila do 3 akorat se ji v te jedne zeptali, jestli nejakou skolku uprednostnuje.
Dohnat se to dá v pohodě, ale co tak koukám, tak největší problém by byla ta plena na spaní a to ho klidně můžeš brát po obědě domů, já tak malého také beru
Zbytek rychle odkouká i od ostatních, náš za dva a půl týdne zvládá takové věci, že zírám, sám se také neoblékl a teď to jen lítá, neuvěřitelně se mu obohatila slovní zásoba a zlepšila výslovnost, první tři dny tam odmítal čůrat, tak jsem řekla učitelce, ta ho ohlídala a už chodí naprosto v pohodě, tam mají takové pidi záchodky
Neboj se toho a tady už tedy chodí i mladší děti ![]()
@mersii dá. ve 2,5 letech byl můj naprosto nesamostatné dítě které mělo dudlík, do plen čůralo i přes den. o 3 m později je všechno jinak. čůrat se naučil ze dne na den. teda jen to mluvení mu nejde.
@Jemys to záleží na pravidlech daného obce jako zřizovatele. někde můžeš podat tolik přihlášek, kolik stihneš oběhat zápisů a jinde třeba jen jednu nebo dvě a oni ti pak nabídnou třeba jinou školku pokud tam zbyde místo.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.