Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den dítě 8 měsíců zítra to bude 3 den co má horečky hodně to lítá většinou 37.8 někdy az 39. Ruce a nohy jsou studené takže nechceme moc vlažnou koupel je mu zima. Dáváme čípky a sirup střídáme nurofen a paralen. Čípek sem tam ok někdy ho neudrží ma totiž průjem a sirup posledně hned celí vyzvracel. Máme se obrátit hned na pohotovost nebo ještě vyčkat mockrát děkuji Michal
Počkala bych do zítřka. Ty číselné nemoci jsou většinou tři dny teplota a pak nějaká vyrážka, bez teploty už.
Pokud do něj dostanete léky na teplotu a ta na ně reaguje, tak bych ještě vyčkala do zítřka. Je důležité, aby dítě pilo. Kor jestli má průjem. Pokud by bylo apatické, tak je pohotovost na místě.
Na pohotovost bych nejezdila. Určitě ne dnes. Pokud se stav dítěte výrazně nezhorší nebo se neukáže, že je lékař potřeba, tak bych šla případně v úterý. Ale spíš si myslím, že se do úterý zlepší.
Jinak takový poznatek. Když m studené ruce a nohy, teplota roste. Jakmile zteplají tak zabírá prášek. Jak často mu leze nahoru horečka? Nemění se interval? U nás běžně je tak 1,5 dne klidně co 3-4 hodiny zase zpět a pak se pomalu začne prodlužovat interval. Treba 6, další až 8 hodin a to je jasné, ze už bude dobre. Taky když má jít spát a má treba 37,5 tak dat prášek, protože jinak budeš nejpozději za 2 hodiny řešit nesmyslnou horečku. Zbytečně se pak tělo vyčerpává.
Na pohotovost bych jela v pripade podezreni na dehydrataci, kdyz zvraci a ma prujem, jenom teplota 2.den do 39 neni duvod k navsteve pohotovosti, pokud dite pije. Je potreba posuzovat celkovy stav. Dcera byla v 17m neprobuditelna, uplne jak hadrova panenka, ale bez teploty. Zvracela tez, prujem nemela. Nakonec z toho byl zanet ledvin.
@Hobitka píše: Více
Přesně tak. Pokud je dítě „špatné“ - neprobuditelné, apatické, dehydrované, dušné, s velkými otoky, křičící bolestí i po analgetiku nebo… (spousta dalších příznaků, že je něco fakt blbě), tak jet. Ale jen samotná horečka a průjem pár dní za mě důvodem k návštěvě lékaře není.
Pokud by to trvalo i do zítřka, tak bych jela, zkontrolovat především moč.
@hospodki píše: Více
Už je delší interval večer před spaním měl sice 38 ale smál se a tak tak na nic dostal čípek a snad zítra už bude dobře diky ![]()
@Michal615 tak super. Ještě si dítko zkontroluj okolo 1 v noci. Mezi 1-2 běžne kulminuje horečka. Stejně asi přebaluješ, tak bych klidně dala čípek pokud by měl zvýšenou at se vyspi a nebudíš ho za hodinu znova. Ja jsem teda team radši jeden prášek navíc než pak řešit a hasit horečky. Moje děti i já máme imunitu dobrou. Holka skoro 3 roky byla nemocná v říhnu zápal plic (jako mimino trpěla na průdušky tak žádný div), pak týden v únoru rýmu a teď horší průběh neštovic. Jako dítě první rok ve skupince kam se dávají i s rymickama za mě super. Prvňák chyběl kvůli nemoci 2 týdny - neštovice. Jinak jsem omlouvala kvůli dovolené a bolestivosti s růstem zubu. Za mě imunitu dítěte nebuduješ tím, že mu dáš za dětství o 5 prášků míň.