Centrální hypotonický syndrom – zkušenosti

Anonymní
16.4.25 19:19

Centrální hypotonický syndrom -zkušenosti

Ahoj, je tu někdo, kdo má zkušenost s centrálním hypotonickým syndromem u svého dítěte? Zajímalo by mě, jaký byl vývoj, syn má tento syndrom, je slabý na levou stranu, leplazí se, neleze, nesedí, jídlo musí mít rozmixovaný do hladka atd. Je mu 9M.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
16.4.25 20:33

Mírný hypotonický syndrom mají obě moje děti. První dítě viselo v trakci ještě v 8 měsících. Ale v té době se plazil a stál, jen mu prostě špatně držela hlava. Cvičili jsme hodně drsnou vojtovku od narození do roka. Má hypotonii hlavně krk, hrudník, břicho.
1.dítě: otočení 4.5 měsíce, plaz 6.5 měsíce, stoj 8 měsíců, obcházení 9 měsíců. Ale lezení 11 měsíců, sed tak jako… spíš šikmý až v roce a chůze 16 měsíců. Dnes 3 roky, řekla bych, že hypotonii pozná málokdo. Skáče, běhá, jezdí na odrážedle, leze na hřišti… ale má slabší vypouklé bříško, spadlé kotníky.. trochu slabé tahy tužkou. A problém se stolicí- slabé břicho..

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
16.4.25 21:47

Syn ho má, chodit zacal až ve dvou a půl letech, dlouho se plazil. Vřele doporučuji facebookovou skupinu o hypotonii. Pomohly nám rehabilitace, dvakrát ročně lázně, hipoterapie, ergoterapie. Existuje i centrum rané péče, půjčují drahe pomůcky na cvičení a pomáhají radami. My jsme to tenkrát nevěděli. Clovek se musí zajímat sám, pediatři casto nic nevědí. Sledovali ho na neurologii, udělali mu genetické testy a magnetickou rezonanci. Příčina se nenašla. Postupně to dohnal, měl odklad do první třídy, chodil do Speciálního pedagogického centra, do přípravné třídy, na logopedii. Mel jednu dobu silene zachvaty place, asi mu dozraval mozek, po roce to postupne ustalo, ale je porad hypersenzitivni. Dnes se téměř vyrovná ostatním, jen má horší motoriku, jemnou a hrubou, a výslovnost ještě není úplně ok. V jídle vybiravost zůstala velka, jídla mu nesedí barvou, strukturou, chutí. Dlouho měl vše mixovane, také se davil.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
16.4.25 22:09

Já se toho hrozně děsím co nás čeká do budoucna
Cvičíme vojtovku, chodíme na ergoterapii
Ale strach mám z toho, jak na tom bude pohybově, jelikož mám rodičák jen do jeho dvou let a nevím co pak, jestli budu mít nárok na příspěvek na péči nebo jak..

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
16.4.25 22:29

Oni to může být různé. Záleží asi i na příčině hypotonie. Někteří dlouho nic a pak najednou třeba začnou rychle dělat všechno najednou během měsíce, jiní nabírají zpoždění.

Mojemu druhému dítěti pomohla osteodynamika :think: nevěřila jsem tomu vůbec, ale měl na 2 měsíce zakázanou vojtovku a tak jsem tam s ním šla. Udělal pak velký pokrok… už jsme se k vojtovce nevrátili.

Myslím, že rodičák si můžeš ještě na ty 3 roky prodloužit a poměrně se tedy pokrátí měsíční výplata.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
16.4.25 22:31

Malý má i nález na pravé straně mozku, bxl 5 minut bez kyslíku..
Právě že se pokrátí měsíční dávka, nám teď zvedli o 3tisíce nájem a s menší dávkou bychom to neutáhli..

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
16.4.25 22:39

Držím moc palce! Myslím by mohla s tím, jak pomoci a na co máte nárok, poradit raná péče :srdce:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí

Pure