Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, syn má už několikátý den teploty. Ze čtvrtka na pátek měl 39 (už po odečtu). dala jsem nurofen a teplota klesla. ráno i celý den byl úplně v pořádku, hrál si.Dnes v noci měl teplotu znovu. dala jsem mu opět nurofen, te´d je opět bez teploty. rodiče se mi snaží namluvit, že bych mu měla nurofen teď dávat i preventivně, aby teplotu nedostal zpátky, ale to se mi nezdá. Myslím si, že by se měli léky dávat až opravdu při horečce, že? Rýmu ani kašel nemáme, myslíte, že to může bát angína? neteř ji teď má, také měla pouze horečky. Je angína nakažlivá?
děkuji
Ahoj, taky jsme to s maminka ze vsi diskutovali a shodli se na tom, že se má Nurofen apod. dávat, jen akutně. On zabere třeba na 4 hodiny, takže kdyby teplotu měl mít před den, tka ji prostě má. Uvidíš dál. Já bych asi po řekněme druhé noci s teplotou už navštívila doktora.
@romčaZ Teplota by se měla srážet až od 38° a vyšší, je to obranná reakce organismu a tělo se tak vlastně zbavuje bacilů, proto by se nižší teplota neměla srážet. Jinak Nurofen se může po šesti hodinách, lze střídat s paralenem (panadolem) po čtyřech hodinách. Nevím, jestli to víš, ale u nurofenu se dává polovina váhy dítěte ![]()
Angina je bakterialni (tedy nejcasteji). Je to vlastne zanet krcnich mandli. Zkus se podívat do krčku, pokud ma mandle zarudlé, bude to pravděpodobně angína. Měla by se projevit cca do tří dnů od kontaktu s nakaženým. Já osobně si myslím, že pokud je celý den bez teplot a teploty vylezou až večer, že to nejspíš angína nebude a prcek je zřejmě jen nastydlý. Obecně teplota stoupá během dne postupně nahoru a večer bývá právě nejvyšší. Srážela bych teplotu jen při teplotě, rozhodně bych nedávala nurofen preventivně.
Preventivně? To se mi nezdá ani náhodou.
No zítra bych jela k mudr. Malý měl taky teploty, a na třetí den jsme už jeli do špitálu, už nic nezanedbávám, pokud by dítko mělo víc jak 2 dny vysoké teploty, tak bych šla klidně na pohotovost.
Hmm, tak to by se mi tady asi vysmály kdybych tam šla jen s teplotama, ale tady ten špitál stojí za prd.
Angina nakažlivá samozřejmě je, ale nemyslím, že by u ní takhle kolísaly teploty. Náš prcek měl už párkrát stavy, kdy měl během 3-4 dnů teploty, taky ne trvale, žádné další příznaky, přešlo to, aniž bychom přišli na původ (zřejmě nějaká viroza), ani jsme nestihli jít k dr. Teplotu srážím jen když je, preventivně bych Nurofen nedávala, na co? Maximálně jsem někdy na noc dala, i když třeba nebyla tak vysoká, jako bych léčila přes den (třeba už při 37,5°C), prostě proto, aby ráno nehořel, ale při normální teplotě nikdy.
Já nesrážím teplotu vůbec, pokud se dítě chová normálně - přes den si hraje nebo polehává, v noci spí. Pokud pláče, kroutí se, tak Nurofen dám. Jinak ne, myslím si, že teplota je pro tělo dobrá - boj s nepřítelem.
Min. týden jsme to taky měli, od neděle v noci teplota, pak v pondělí a v noci. V úterý už asi neměl, byly jsme u dr., nic nenašla (v krku, CRP…), říkala, že teploty mohou být až tři dny, mohla by to být třeba 6. nemoc. Ale neosypal se a teploty přestaly.
Mám zkušenost, že když nechám teplotu proběhnout, tak nemoc rychleji odezní, případně vůbec nezačne. I teď, od úterka už teplota nebyla a nic mu není. Pokud se pořád sráží, tak se to všechno jen zbytečně prodlužuje.
Podle toho kolik malému je.. Psala že po odečtu měl 39, to zase teplota už není.. nás si v půl roce v nemocnici nechaly, kvůli křečím a že byla ještě malinká.
Jinak do 38,5 by se teplota srážet neměla..
Pak malá měla ještě horečky, ale to skoro 40 kvůli posledním stoličkám, to ji vyletělo taky jen večer..
@romčaZ píše:
Ahoj, syn má už několikátý den teploty. Ze čtvrtka na pátek měl 39 (už po odečtu). dala jsem nurofen a teplota klesla. ráno i celý den byl úplně v pořádku, hrál si.Dnes v noci měl teplotu znovu. dala jsem mu opět nurofen, te´d je opět bez teploty. rodiče se mi snaží namluvit, že bych mu měla nurofen teď dávat i preventivně, aby teplotu nedostal zpátky, ale to se mi nezdá. Myslím si, že by se měli léky dávat až opravdu při horečce, že? Rýmu ani kašel nemáme, myslíte, že to může bát angína? neteř ji teď má, také měla pouze horečky. Je angína nakažlivá?
děkuji
takže teplota 36- 36,9 je norma 37,0 - 38,9 zvýšená teplota, 38- 39,9 horečka, 40 a víc hyperpyrexie- nebezpečná horečka.
Od 38st by se měla teplota srážet, není ničím prospěšná na rozdíl od zvýšené teploty, která stimuluje imunitní systém. Střídat Nurofen a Panadol, dle váhy a věku a doporučení lékaře.
Při měření v konečníku odečítáme 0,5 st a orientujeme se dle odečtené teploty.
Brát jakékoliv antipyretikum - lék na srážení horečky- preventivně je nesmysl a k ničemu.
A ano angína je nakažlivá a poměrně značně, je to bakteriální onemocnění a patří mezi nákazy přenášené vzduchem.
@AnastazieB píše:
Já nesrážím teplotu vůbec, pokud se dítě chová normálně - přes den si hraje nebo polehává, v noci spí. Pokud pláče, kroutí se, tak Nurofen dám. Jinak ne, myslím si, že teplota je pro tělo dobrá - boj s nepřítelem.
Min. týden jsme to taky měli, od neděle v noci teplota, pak v pondělí a v noci. V úterý už asi neměl, byly jsme u dr., nic nenašla (v krku, CRP…), říkala, že teploty mohou být až tři dny, mohla by to být třeba 6. nemoc. Ale neosypal se a teploty přestaly.Mám zkušenost, že když nechám teplotu proběhnout, tak nemoc rychleji odezní, případně vůbec nezačne. I teď, od úterka už teplota nebyla a nic mu není. Pokud se pořád sráží, tak se to všechno jen zbytečně prodlužuje.
Mám to podobně. Na horečku nic nedávám, jen když stoupne víc jak na 39,5 lehce zchlazuji obkladem. A myslím si, že i horečka je prospěšná. Tělo se přirozeně zahřívá, když potřebuje zničit bacily. (viz článek.. http://www.azrodina.cz/…sile-horecky )
Něco jiného je, pokud dítě trápí ještě i bolest, kterou nejsme schopni jinak zmírnit. Příp. pokud trpí na febrilní křeče.
A rozhodně bych žádné léky typu Panadol, Nurofen… nedávala preventivně. Zbytečně zatěžují organismus.
Ahoj. chtěl bych se přidat do diskuze, ale my máme jen zvýšené teplotky. ale zase už docela dlouho. je to už 2 měsíce a všechny testy jsou v pohodě. prosím poraďte..díky
hlavně bych se chtěl zeptat, jestli náhodou nemáte někdo podobnou zkušenost, protože už jsem z toho dost nervózní a hlavně je mi líto toho našeho prcka.
začalo to po posledním 4. očkování(3. synflorix). prcek měl den horečky a pak byl v pohodě. po pár dnech se mi zdálo, že má trochu skleněný čička, tak jsme ho změřili a měl 37,5. Mysleli jsem si že to je viróza, byli jsme nachlazení. Rada MUDr. zněla – počkejte, buď se to rozjede nebo přejde. No jenže po týdnu stav stejný, nic mu nebylo, jen zvýšená teplota. Po spinkání 36,5, ale odpoledne a večer 37,2 – 37,5. Rada doktorky – to budou zuby. Jenže stav nezměněn, zuby žádné, jeden den bez teploty, druhý den teplota. Nikdy víc než 37,5. Byli jsme na vyšetření krve, jestli nemá v těle zánět. Nemá, vše v pořádku. Doktorka kroutí hlavou, připadám si jak hysterka, prý jestli nám funguje teploměr. půjčila nám svůj a teplotky měl stejné. minulý týden mu vzala stěry z krku, tak uvidíme..
jestli to nemá nějakou spojitost s tím posr.. (pardon
očkováním.
všichni víme jaké vedlejší účinky měla vakcína proti chřipce pro dospělé. tak mám jen strach co můžou ty farmac. firmy cpát do vakcín pro miminka?!?
Je mi Domíka hrozně líto, nic mu jakoby není, je veselý, papá, spinká…ale teplota pořád.
Nemáte s tím někdo zkušenost?
Děkuju!!!
Tatínek