Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, potřebuji radu jsem nějak bezradná… malá 15. měsíců se v pondělí probudila s teplotou 39, ty trvaly až do středy kdy v úterý měla 41 a ve středu večer 39, takže se teploty stále držely hodně vysoko. Rýmu neměla, pouze slabý kašel a úplně rudé zaslzené oči. Srážela jsem čípkama a Nurofenem (sirup) + chladila končetiny octovou vodou. Dnes to je čtvrtý den se ráno osypala na hrudníku a zádech. Dopoledne měla stále zvýšenou teplotu 37,5 a teď večer teplota stejná 37,5 a navíc se jí ta vyrážka rozlezla do obličeje, vlasů, za uši na ruce i nohy… tak já nevím
u doktorky jsme nebyli a myslela jsem, že je to opravdu ta 6. nemoc, protože se tady celkem rozšířila… jenže teď večer jsem celkem zděšená… Omlouvám se jestli je to nesrozumitelné
případně dovysvětlím ![]()
Malá měla šestou nemoc a tam se pupínky objevují až po horečkách, tak to mi příjde, že má asi něco jiného
Hlavně se jí objevilo pár pupínku, už jí bylo dobře, doktorka jí zkontrolovala a další den už to začalo mizet.. No asi nic nevymyslíš, zítra je svátek, takžte tak jako tak je jediná možnost pohotovost..
Šestá nemoc by to být neměla. Vyrážka se objeví po opadnutí teplot. Neměla by být zároveň s teplotami. Upalovala bych k doktoru.
Takže u 6. nemoci by neměla být ani malinko zvýšená teplota? Já jsem si to myslela… a na zádech se jí ta vyrážka začíná spojovat do červených flíčků… jinak ta vyrážka vypadá jak potničky ve velkým…
Bývají tři dny teploty, pak teplota zmizí, dítě se osype a je po nemoci, ted když už se osypala, tak teploty už by mět neměla.
U šesté nemoci při vyrážce není žádná teplota. A jsou to jako větší potničky. A hlavně s vyrážkou přijde velká úleva pro dítě. Malý to tak měl.
A u šesté nemoci není vyrážka na obličeji, jen na bříšku a zádech, jsou to nesvědivé červené tečky. Myslím, že to bude něco jiného. Jela bych k doktorce.
Ještě dodám, že si normálně hraje, chodí, baví se podle svého gusta jak je zvyklá a přijde mi úplně v pohodě… až na tu vyrážku a tu zvýšenou teplotu…
Očkování jste předpokládám ještě neprodělali.
Já si myslím, že ta zvýšená teplota nemusí znamenat, že nejde o šestou nemoc, může špatně snášet ty horečky, může se jí nezávisle na tom třeba chystat nějaký zub…
Koukám na příznaky, do pusy jsi se jí koukala? Měli by tam být nějaké bílé skvrny při spalničkách. Pokud by zítra ta vyrážka nemizela, ale spíš se šířila dál, tak bych sjela na pohotovost (a asi jim to šla předem bez dítěte nahlásit, že máte případně podezření na spalničky), spalničky mohou podle všeho proběhnout v klidu, ale taky můžou mít různé závažné komplikace, radši být za dementa na pohotovosti než něco zanedbat.
@Laaja píše:
A u šesté nemoci není vyrážka na obličeji, jen na bříšku a zádech, jsou to nesvědivé červené tečky. Myslím, že to bude něco jiného. Jela bych k doktorce.
Malý měl 6.nemoc ted v létě a vyrážka mu začla právě na obličeji, na čelíčku a vzadu na krčku. A teploty taky neměl 3 dny, ale skoro 5, no čtyři a půl a pak během půl dne zmizely úplně.
Pokud má malá horečku od pondělka a dneska jí tak klesla, vydrž do rána a uvidíš, pokud už bude úplně bez, je to nejspíš ono. Zkus pohledat na googlu obrázky k šesté nemoci, vyrážka může vypadat různě…
Gladys: máš recht.. očkování zatím ještě neměla tak proto se celkem bojím… do pusy jsem se jí nekoukla, dočetla jsem se to až když jsem ji dala spát, takže to chci udělat hned ráno. Nechám ji vyspat a hned ráno mažeme na pohotovost, doufám že budu za dementa
než aby to bylo nějak vážné…
@Luli84 Ta teplota je po odečtu? (Jestli teda měříš v zadečku) U spalniček vypadá vyrážka spíš jako bouličky, začíná na obličeji a postupuje směrem dolů po těle. Každopádně zavolej na dětské odd., tam ti poradí i po telefonu nebo ti řeknou, ať dojedeš malou ukázat
Matně si vzpomínám, že když se malej osypal, tak měl taky ještě zvýšenou teplotu asi jeden den a vyrážku měl i trochu na čelíčku
Tak snad to bude vše OK ![]()
Měřím teplotu v zadečku a vyskočila na 37,5… nic jsem neodečítala, ale i tak je 37 zvýšená, ne?
Teda nevím jak u dětí ![]()