Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky. U nás v rodině řádí zřejmě chřipka, která ale bohužel nejvíc zasáhla prcka. Myslela jsem, že to hlavní má za sebou - horečky 38-39°C prodělal ve čtvrtek a v pátek, víkend zlepšení (37,2), ale dnes do rána zase 39. Šla jsem s ním k doktorovi, ten ho poslechl, prohlídl a konstatoval, že je to viróza a je jich teď všude plno. Prý se projevuje cca 5 dny horeček, takže teď už se to bude taky u nás určitě jenom zlepšovat. Jenže dneska má prcek pořád 38 - 38,5°C a ať se snažím sebevíc, dolů to nejde. Myslíte, že je to normální??
Ahoj, bohužel-vítej ve chřipkové epidemii. ![]()
My to měli taky tak, jen s vylepšením- celá rodina ,,jela" ve 40´C.
Vydrž a radím dopink ovocem a vitamíny.
Pokud by prcek začal kašlat, či nějaký jiný problém (moje děti hned po chřipce odpadly zánětem průdušek a pak zánětem středouší = prý oblíbené pokračování či komplikace chřipky), vyraž k lékaři znovu. ![]()
Vydrž! ![]()
Ale samozř.kdyby se to horšilo, nebo nějak podezřele měnilo- k lékaři! ![]()
Děkuju za podporu. Malý měl v létě zápal plic, který se projevoval jako úplně klasické nachlazení, a bez RTG bych nevěřila, že ho má. Takže mám už dopředu hrůzu z jakékoliv komplikace a všechno nad dva dny mi přijde nenormální…
To chápu, taky máme s dětmi podobné starosti a z každého zakašlání a nudle jsem brzo ne nervy.
Hlavně se trochu šetři a dopuj zdravými věcmi- my to fakt během 4.dnů chytili všichni. ![]()
Máme totéž u obou a teď to začíná u mne. ![]()
Vydrž ještě dva tři dny (pokud se to nezhorší). Opravdu je to teď všude.
A možná bych na Tvém místě zkusila se tolik nesnažit o to srážení teploty. 38 stupňů není v tomhle věku žádná tragédie, tělíčko bojuje a to je dobře. Zrovna dneska se nám to zase náramně osvědčilo - přes poledne měla dcerka 38,1, tak jsem vydržela a ejhle, vyspala se a je zatím bez teploty.
Taky to máme doma, oba kluci.
Říkala dnes dětská dr., že těhle případů, kdy se horečka vrací, je teď víc. U nás to bylo 1 den horečka, druhý den nic nebo jen zvýšená teplota, pak 3 dny horečka.
Starší už je dneska bez teploty, mladší měl ještě přes 38.
A k tomu příšerný, hnusný kašel. ![]()
Nám takhle začal zánět plic,ale jestli mudr.nic nenaposlouchal tak asi je to fakt jen viroza.
Doplním info - po 10 dnech se mi to ani přes doktorovo ujištění, že je to viróza, a negativní stěry z krku nezdálo, tak jsme jeli večer na pohotovost (horečka po odetu 38,9°C). Tam nás poslali na rtg, vzali mu stěry a krev a nechali nás tam. Podezření na zápal plic nebo zánět průdušek. Nasadili mu atb - do dvou dnů horečky klesly. Nakonec se doktorky nemohly shodnout, jestli zápal plic měl, nebo neměl, všechny výsledky byly v normě (až na „chlupatý snímek“ z rtg, ze kterého to moc poznat nebylo). Jsem ale ráda, že jsme nakonec skončili v nemocnici, protože byl konečně pod stálým dohledem doktora (po 14 dní různě vysokých horeček). A hlavně že to konečně kleslo… ![]()
Naše mudr.říkala že když horečka klesá a stoupá je to vždy znamení že se něco děje.Kačka taky měla horečku pak dva dny jako když utne a pak začala hustá rýma a suchý kašel který se stupňoval po dvou dnech jsme šly na poslech a měla začínající zánět plic.Nevím jaký je rozdíl mezi zápalem a zánětem.A po dvou dnech ATB byl pokoj,začalo to odeznívat.Hodně se píše že někdy i kašel být nemusí a na poslech se to nepozná.Ještě že jste jeli na pohotovost co doktor to názor.
Jj, přesně tak - náš dětský doktor se pak nestačil divit, že jsme skončili v nemocnici. Nejsem odborník a nerozumím tomu, ale v létě už malý prodělal jeden zápal a probíhalo to úplně stejně. Jenže jak jsem říkala, na poslech dr. nic nezjistil. Tyhle zápaly prý se právě těžko poznávají… Jsem ráda, že nakonec dostal atb, i když mi dr. pak stejně říkali, že na virózy atb nezabírají. Jenomže do té doby měl pořád horečky a pak jako zázrakem pohoda… Tak nevím, jestli konečně došlo samovolně ke zlepšení (po skoro 14 dnech), nebo spíš zabralo atb. Spíš se přikláním k tomu druhému. ![]()
To já taky.Malá měla teď 14dní kašel nakonec teda zabraly čínské bylinky,tak jsme to ustály bez ATB,ale abych pravdu řekla po té zkušenosti se zánětem pokaždé když zakašle utíkám k mudr.Ani se nepamatuji že bch byla takhle vystreslá s prvním dítkem.
Taky doplním pokračování od nás - starší syn už pak byl v pohodě, mladší dostal antibiotika. Oba měli to samé, jen mladšímu to sedlo na průdušky.
Ahoj. máme v rodině nějakou střevní potvoru.
Malá to chytla ode mě v sobotu, dostala horečky až 39 a 2× zvracela. V neděli také teplota, přidal se průjem (6×) a zmizlo zvracení. O půlnoci dostala poslední nurofen. V pondělí už teplota postupně sama klesla, celkově bylo malé líp, jen 4× průjem. Včera už to bylo zas lepší, ale radši jsme šly k pediatře na stěr. Průjem 2×, ale byla taková unavenější, plačtivější a v noci zas horečka, k ránu začla poplakávat a měla zas 38, tak jsem jí dala čípek.
Mám strach, je to normální?
Pediatra nám dala včera enterol a laktobacily. Výsledky stěru mají být snad ve čtvrtek.