Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
K potvrzení ovulace je ještě třeba doplnit hormonální profil odběrem progesteronu cca týden po ovulaci (nebo cca týden před koncem cyklu). „Správné“ hodnoty 3.DC vypovídají jen o tom, že se tam všecko správně chystá a nic nevybočuje, ale jak to bude probíhat dál…
Ahoj, měla bych jít také na hormonální profil, ale teď nemá dr. volno a tak musím čekat zase až nejdříve za měsíc - dneska jsem 2.DC - chtěla bych se zeptat, na co vám brali krev - klidně bych si to teď zaplatila. http://www.synlab.cz/…y_082012.pdf
Ahoj, taky bych potrebovala udelat hormonalni profil. snazime se o mimco uz 2roky. doktorka mi dala clostik ale hormonalni profil neudelala.Taky bych jsi to i zaplatila. Chtělo by to zjistit prolaktin, testosteron, protilatky proti spermiim atd. Kamaradka mela vysoký prolaktin a nemohla skrz to otehotnet.
No na kontrolu - tedy spíš popovídání jdu 27.12. tak uvidím, na co my vypíše žádanku. Nebo se třeba zadaří na dovče nebo o vánoce
my se snažíme cca půl roku, ale vlastně jen 4 cykly, protože jsem byla vždy na vyvolávačce a DC byla klidně 40 a více dní. Kdybych to věděla, tak bych vysadila prášky dříve
Trošku mě tlačí rodičák - mám ho do konce srpna a nechtěla bych se vracet do práce. Tak snad se do té doby zadaří - Alexa33 - moc držím palce, ať se koncečně také zadaří ![]()
Martinaj23:Tak to jo. mě netlačí nic já žádné děti ještě nemám. mě po vysazeni antikoncepce menstruace chodi jako hodinky po 28dnech. jednou sice po 23dnech ale jinak furt stalice 28dni.Ale mimčo nikde
@ugluk píše:
K potvrzení ovulace je ještě třeba doplnit hormonální profil odběrem progesteronu cca týden po ovulaci (nebo cca týden před koncem cyklu). „Správné“ hodnoty 3.DC vypovídají jen o tom, že se tam všecko správně chystá a nic nevybočuje, ale jak to bude probíhat dál…
Ahoj, ráda bych se zeptala co následuje pak za další kontroly či vyšetření u gynekologa. Jdu na odběry krve na horm. profil 18-22 DC. Takže jestli to dobře chápu, tento odběr bude na zjištění ovulace. Další co jen vím je, že dostaneme také žádanku do GENNETu na spermiogram.
Obvykle se ta kontola hormonu provadi 2.-5. den cyklu, tehdy se kontroluje LH, FSH, estrogen, mozno taky pridat prolaktin a hormony stitne zlazy (u tech ale nezalezi na dni cyklu), no a pak prave v druhe puli cyklu progesteron na potvrzeni ovulace. Melo by tohle byt zkontrolovano vsechno, konkretne tu stitnou zlazu bych si urcite overila, nekde ji bezne nedelaji a pritom je hodne dulezita a problemy s ni caste. Take je dobre u obou partneru nabrat krev na protilatky vsemoznym, nejen pohlavnim chorobam. U partnera spermiogram, pokud by ten nevysel OK, mel by se s odstupem 1-3 mesice znovu zopakovat. To jsou ta nejzakladnejsi a nejjednodussi vysetreni.
Nekde provadi postkoitalni test - PCT - par hodin po styku odeberou hlen z delozniho cipku a pod mikroskopem kontroluji, zda jsou pritomny zive spermie a zena je nezabiji.
U zeny pak folikulometrie - ultrazvukova kontrola rustu folikulu a odsledovani ovulace. Kontrola pruchodnosti vejcovodu, to uz je slozitejsi. Nekde ji delaji kymoinsuflaci - profouknuti plynem, to je nejjednodussi a orientacni, vetsinou ale pouzivaji metodu HSG - kontrola pruchodnosti pomoci kontrastni tekutiny, popripade rovnou laparoskopii, coz uz je regulerni operace pod narkozou. Ta se da kombinovat s hysteroskopii (HSK) - to je vnitrni kontrola delohy, zda ma spravny tvar, velikost a nejsou v ni jine problemy typu myom, hysteroskopii lze provest i bez narkozy samostatne ambulantne, to nic neni.
No a pokud problem stale neni odhalen a nedari se otehotnet, muze lekar doporucit i specializovana vysetreni typu imunologie, genetika nebo hematologie, k tem se ale vzhledem k financni narocnosti a malemu procentu odhalenych problemu pristupuje vetsinou az zcela na konec.
Vetsinou nektere z techto mnoha vysetreni problem odhali, takze ho lekari adekvatnimi postupy resi. Ale muze se stat, ze navzdory tomu vsemu je par zcela zdravy a problem se nikdy nenajde.
Ahoj, ve čtvrtek jedu na hormonální profil a doktorky jsem se zapomněla zeptat zda mám užít tabletu Letroxu 75 před odběrem a nebo až po odběru? ![]()
Nevim, aby to s ním či bez nějak nezkreslilo výsledek.
Děkuji za příspěvěk a zkušenosti ![]()
@LKK S tvým dotazem ti asi neporadím protože nevím, ale chci se tě zeptat, co se dá z hormonálního profilu zjistit. Já už ho mám za sebou ale dozvěděla jsem se jen že je to celkem dobré, ale nevím co. Dokonce mi doktorka odmítla ukázat i výsledky na papíře. Děkuju
@Zupa hormonální profil zjišťuje hladinu pohlavních hormonů v krvi. Aby byl směrodatný, měl by se dělat během menstruace - hladina estrogenů, prolaktinu a v druhé polovině cyklu hladina progesteronu. Když si tak říkám, výsledky jsem taky nikdy neviděla, ale když jsem se zeptala, normálně mi řekla hodnoty výsledku a jaká je norma
. Odpověď „celkem dobré“ by mě teda neuspokojila ![]()
@eli196 moc děkuju za odpověd, mě ho dělala asi týden před menstruací, koncem února měním gynekologa tak snad se od něj dozvím víc. Když se zeptám tady kouká na mě jak na zjevení že se zajímám o svoje zdraví ![]()
Ahoj, píšu sem, nechtěla jsem zakládat novou diskuzi.
Mám jít 2.-3.den cyklu na hormonální profil. Potíž je, že po vysazení ha (před 7 měsíci) mám nepravidelnou a slabší ms (rozmezí 28-36 dní). Např. naposledy jsem měla 5 dní spíše špinění, pak postupně 2 dny slabé krvácení a následně 2 dny špinění. Nevím tedy, jak si počítat první den ms.
Tento cyklus jsem měla navíc 17.-27. den brát poprvé Utrogestan, který jsem ale po týdnu vysadila, protože mně dělal hodně zle.
Dnes se objevilo větší špinění (je to druhý den od vysazení Utrogestanu a zároveň teprve 25. den cyklu).
Nevím tedy, jestli mám dnešek počítat jako první den cyklu a zítra jít na krev nebo ještě pár dní počkat? ![]()
Krásný den, potřebovala bych radu. V uterý skončilo něco jako MS po4 měsících. DR mi dneska dělala hormonální profil, co mi tam bude po skončení MS kontrolovat? a Dá se z toho zjistit těhotenství? Děkuji za pomoc
![]()
@folii Přečti si poměrně vyčerpávající příspěvek @ugluk o pár příspěvků výš.
Pokud Ti teď skončila menstruace (navíc „čtyřměsíční“, jestli to chápu správně), asi těžko budeš těhotná. ![]()
Obnovuji diskuzi.
Byla jsem 3tí den MS na odběru krve na hormonální profil. Výsledky byli v pořádku. Ani jedna hodnota nevyskočila mimo meze
Znamená to tedy, že jsem pořádku a mohu normálně otěhotnět? nebo se z toho nic moc nepozná? Například já si mysím, že neovuluji. Vždy je OVU test negativní a to zkouším už 4 měsíce a poslední 2 měsíce od 9-18DC 2× denně........
Chtěla bych se zeptat zkušenějších