Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Udělejte svatbu na úřadě jen se svědky a máte klid.
Ale jinak, vaše svatba, vy si pozvěte koho budete chtít. To bych si teda nenechala diktovat od nikoho, ať si jsou třeba naučení. Aby s takovou za chvíli neříkali co si máte uvařit v neděli k obědu. To bych Teda vyjasnila hned na začátku. Ideálně aby si je srovnal partner.
Ahoj, ty myslis tim vzdalene pribuzne jako tchana bratry, sestry, jejich deti?
Jako od tvyho nastavajiciho bratrance, sestrenice, teticky, stryckove?
To by si mel podle me rozhodnout tvuj snoubenec, jestli je tam chce nebo ne.Je to jeho strana. A kdyby nechtel, tak se s tim musi jeho tata smirit.
@Lenka0505 píše: Více
Když jsme plánovali hosty, vůbec je nezmínil, také nechce na svatbě někoho, koho 7 let neviděl. A například polovičky sestřenic a bratranců a jejich malé děti ani nezná. Samozřejme, kdyby je tam přítel chtěl, tak se o tom dá bavit, ale jde o to, že je tam chce jen budoucí tchán s tchýní
@Anonymní píše: Více
V tom případě bych doporučila si s nimi sednout a v klidu jim vaše představy sdělit. Pokud jsou tchán s tchyni rozumní, pochopí to. Je to totiž jen a pouze VAŠE svatba a máte právo rozhodnout, koho na ni pozvete a chcete aby tam byl. A není to špatné si hned ujasnit, protože podobně iniciativní můžou být i při jiných situacích a pak to vymezení bude horší, pokud si zvyknou, že bude po jejich.
@izabe píše: Více
no on problém bude asi v tom, že tchánovci zřejmě budou platit svatbu, nebo aspon více přispívat, aby zaplatili větší počet hostů. Když se vyjádřili, že nemají peníze řešit.
@vokishka píše: Více
To je právě to.. chceme 30 hostů s tím, že velkou částku dostanu od své rodiny. A když jsme oznamovali rodičům přitele, hned tam padla věta, že máme pozvat i tu vzdálenou rodinu, tam jsme řekli, že chceme malou svatbu a v tu chvili se do toho vtahli peníze, že finance vůbec nemusíme řešit. Jenže mi nejde o finance, mi jde o to, že na svatbě prostě nechcem ani jeden cizí lidi
a ke všemu já jsem introvert, takže mi bude bohatě stačit mých blízkých 30 lidí, neumím si představit mít tam 50 lidí a z toho tak 10-20lidí neznat (ani nevím, kolik jich vlastně je, neznám je ani z vyprávění)
@vokishka píše: Více
V tom případě by mě to mrzelo o to více pokud by nerespektovali měl přání, že tam ty lidi nechci - že prostě nejde o peníze, ale pocity. Současně pokud by mě tlačili, aby tam ti (pro mě) cizi lidi byli, protože to budou oni platit, tak to bych se na to vykašlala a nechala se oddat jen se svědky.
Kdo plati, ten porouci. Zaplatte si svatbu sami a sami si budete urcovat hosty.
A jinak z jeho pohledu- tchan chce ocividne oplatit pozvani na svatby, co jste dostali v minulosti. Je vas problém, ze jste nejeli. Tohle je z jeho pohledu slusnost vuci rodine. Nicmene posledni slovo budete mit stejne vy. Stejne jako on muze rict, ze v tom pripade vam svatbu nebude financovat.
Taky jsme chteli malou svatbu (rodice, prarodice, sourozenci a par kamaradu uz bylo 30 lidi). Tchyne chtela pozvat veskere pribuzenstvo, tety, sestrenice, bratrance, pratety. Nakonec jsme zjistili ze je pozvala za nasimi zady, kdyz nam zacaly chodit od tech lidi zpravy ze prijdou/neprijdou. No byla z toho velka hadka, vsechny ty lidi nakonec obvolala ze pozvani nejsou. Nakonec si tam bez naseho vedomi privedla kamaradku, asi aby mela ‚posledni slovo‘ protoze z obradni sine ji vyhazovat nebudeme.
Jo bylo to narocne obdobi, vztahy na nic v te dobe, ale ted (je tomu uz 12 let) mame vztahy celkem dobre, vse odpusteno ![]()
Dulezite je, aby partner stal pri tobe a byl pripraven se s rodici i rozhadat.
Příspěvek upraven 31.05.26 v 09:29
Já nemůžu, já něco mám. A budete mít buchtičky? Hele, já bych pozval všechny, s kterýma jste nějak příbuzní. Chápu, že chceš malou svatbu a má to být primárně vaše svatba, ale já bych je i tak pozval, spíš preventivně. Třeba polovina lidí nedorazí, víš, že se tady občas objeví diskuze, že někdo nepozval kamarádku na svatbu a ona se urazila? Předpokládám, že to nebude svatba pro 500 lidí a 10 se jich tam snad nacpe. Možná bude velký části příbuzenstva vaše svatba šumák, stejně tak existují lidi, s kterýma se 20 let nevídáte a nejste v kontaktu, ale jsou schopni se urazit, že nebyli pozváni. Záleží na nátuře.
Podle mě je to o tom, jak moc chceš mít dobrý vztahy s lidma. A neumím si představit, jak bys tchánovi řekla, že tam jeho rodinu nechceš. My to máme podobně jako ty - s kým se vídáme minimálně nebo vůbec, těm na svatbu nechodíme. Ale oznámení a pozvání samozřejmě dostáváme.
Neznám přesně svatební pravidla, takže nevím, jestli oznamení jen oznamuje vdavky, nebo je automaticky i pozváním na svatbu. Anebo pokud někoho na svatbě opravdu chceš, pozveš ho osobně tím, že za ním přijedeš.
Pokud tam někoho nechceš, oznámení bych neposílal ani nezval. Ale zase když vidím, jak se tchán těší a trochu vnucuje, stojí o to tam být, tak bych ho i s rodinou pozval. Je to o tom, jestli je pro tebe důležitější, aby byly věci podle tebe, anebo jestli chceš mít dobrý vztahy. Často nebývá správně ani jedna volba, spíš vybíráš menší zlo (upozadíš sebe, nebo naštveš příbuzenstvo - ani jedno není dobrý řešení).
Příspěvek upraven 31.05.26 v 09:32
@Ploskutáček Oznameni se posila vsem pratelum a dobrym znamym. A ke svatebnimu stolu chodi zvat snoubenci osobne. ![]()
@Anonymní píše: Více
bude ti stačit tvých blízkých 30 lidí - takže snoubenec tam nebude mít nikoho?
@PaníBovaryová píše: Více
Dík, už vím, proč za mnou jezdí kamarádky s buchtičkama domů
![]()
Jdu si tady postěžovat…
Plánujeme svatbu a budoucí tchán přišel s tím, že to bude jízda a že se těší až to oznámí své rodině (čekal, že pozveme i je) jsme s přítelem 7 let a já tu vzdálenou rodinu nikdy neviděla a za celých 7 let se nenavštívili ani s přítelem (bydlí na opačné straně ČR). Muj budouci tchan má s nimi velmi hezký vztah a jezdí tam často. Když byly z jejich strany svatby, taky tam jezdili (my s přítelem nikdy nejeli, přišlo nám blbé s někým se nevídat a pak se ukázat na svatbě).
Ale s rodiči od přítele máme moc pěkný vztah a řekl, ať finance na svatbu vůbec neřešíme… protože původně chceme s přítelem malou svatbu okoko 30 lidí a kdyby se pozvala i vzdálená rodina, bylo by to najednou cca 50 hostů. Jenže já nechci na své svatbě dalších více jak 10 lidí, které jsem nikdy neviděla, to se mám jako ve svuj velky den s nekym predstavit „dobry den ja jsem…“
Ale teď se bojím, aby nám to nijak nepoškodilo vztah s budoucím tchánem a tchýní…