Hosté na svatbě

Napsat příspěvek
Velikost písma:
75807
31.5.26 10:13
@Anonymní píše: Více

Sociální hra, dítě, sociální hra. ☝️
Manželka mého syna si SVOJI svatbu také pojednala po svém, protože JEJÍ den a do trapných pocitečků nějaké nastávajícího rodiny jí nic.
Nastávající tchýni se neposlalo ani oznámení, natož byť i formální pozvání na obřad, nastávající švagrové bylo striktně řečeno, že pokud už tedy chce přijít :roll:, pak rozhodně bez dětí - takže ženich měl na svatbě jen otce s jeho novou manželkou, protože pro svůj klid nechal nevěstu, ať si svatbu komplet zrežíruje dle svých představ.
Dobře mu tak. ;)
Vztahy jsou i v důsledku téhle „herní chyby“ na bodu mrazu, pokud nevěstě šlo o nastavení pravidel až odříznutí manželovy části rodiny z jejich života, kouzlo se dokonale podařilo, ovšem se všemi důsledky.
Jaxe do lesa, taxe z lesa, žádná pomoc s ničím, žádný penězovod, žádné hlídání.
Samozřejmě si můžeš dělat naprosto co chceš, ale je dobré myslet na neselhávající zákon příčiny a důsledku.
Takže až si tu budeš jednou stěžovat, že švagrovou Marii tchánovci naprosto preferují před tebou, utěš se, že ale těch deset vyžírek, co ses na ně ve svůj slavný den nemusela dívat, ti za vztahové ochlazení rozhodně stálo. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10876
31.5.26 10:19
@sirikit píše: Více

No to dost prehanis. Ona nechce pozvat bratrance a sestrenice, se kterymi se nestykaji a nikdy nevideli.
U vas slo o rodice, ale rozvedene, tam je to vzdy tenky led, koho pozvat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
45716
31.5.26 10:22

@sirikit To je strasny, co bylo u vas, ale prece jen trochu jina situace..,.. je rozdil nepozvat rodice a sestru a nepozvat nejakou vzdalenou tetu od otce…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65279
31.5.26 10:26
@Ploskutáček píše: Více

vždyť tchán je normálně zvany

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11643
31.5.26 10:30
Úžasně napsáno. Já bych jen doplnil, a zdaleka se to netýká jen téhle svatby, ale v podstatě všeho zásadního v životě, že život jsou často volby mezi tím, koho naštveme, zklameme, ztratíme. Neexistují jen správná rozhodnutí dobrá pro všechny. Co je dobré pro mě, nemusí být vždy dobré pro mé okolí a obráceně.

Tvůj příběh je smutnej a je mi to líto. Myslím, že občas v něčem ustoupit není slabost. Ale dnešní média, včetně Emimina, vychovávají k těžkému individualismu, že na prvním místě má být naše štěstí, a to, co je důležité pro nás. A že nás všichni musí chápat a respektovat.

Kdo moc tlačí na pilu, neumí kompromisy, nemá moc empatii, riskuje, že si kompletně rozjebe mezilidský vztahy. A pak záleží na každým, jestli mu taková výhra za to stojí. Protože nemůžeme vyhrávat pořád a ve všem. Lidi prostě neumí občas ustupovat a hlavně domýšlet následky.

Příspěvek upraven 31.05.26 v 10:31

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
75807
31.5.26 10:31
@Tarena píše: Více

O nějaké bratrance a tetičky vůbec nejde, ti jsou v téhle partii naprosto marginální.
Tahle nevěsta hraje o svůj budoucí vztah s tchánem/tchánovci.
Samozřejmě má právo si striktně dupnout s tím, že „moje svatba, moje pravidla“, a tchánovi nezbude nic jiného, než i s tetičkami zacouvat.
Nebo může mávnout rukou, mít radost, že tchán bude mít radost, a mít holt svatbu se 40 místo 30 lidmi.
A nebo si může u nedělního kafe a bábovky sednout s nastávajícím a tchánovci a zjistit, jak moc je pro něj účast vzdálené příbuzenské větve důležitá a podle toho se zařídit.
Nechávat si boostovat bojovnost na diskusním fóru je ta nejmíň efektivní cesta, protože nikdo z těch, kdo radí v rodinných vztazích ráznost a nekompromisnost, nevěstě v následujícich letech nepřijede pomoct s překladem střechy, co já vím stěhováním a milionem dalších věcí, pro které je široká funkční rodina vážně praktická.

Pořád se potvrzuje tisíckrát ověřené „svoje problémy si každej dělá sám.“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10876
31.5.26 10:34

A neprijde ti divne, ze ve vasem pripade tam byl otec, pozvali i sestru, ale tebe ne?
A tedy zvat bratrance jen proto, aby mi za 10 let mel kdo pomahat se strechou mi taky prijde chore.

Příspěvek upraven 31.05.26 v 10:37

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27700
31.5.26 10:37

kolik máš hostů ty a kolik ženich? píšeš mých blízkých takže malou veselku pro tvojí stranu :think: no pokud tchán ví že tvoji rodiče platí a pozvali si víc lidí tak proč by nemohl platit on a pozvat víc lidí z jejich strany

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
334

@sirikit

To chce mokrej hadr na hlavu a nohy nahoru…

Prosim te, proc si to beres takhle osobně? Vždyť ona zve nejbližší rodinu…

Jinak se pise „jak se do lesa volá“, je jaxe. Co to je za slovo…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21424

Vztahy s vyvdanou rodinou jsou o diplomacii. Hledani balancu mezi nenechat si diktovat, ale take nepostvat si nikoho zbytecne. Protože hadej, na koho to svedou? Na zenicha ne.

Zaplatit si „sve hosty“ mi prijde od tchana jako fer nabidka. Zenich a nevesta jsou sice hlavni osoby, ale tchan v ten den take zeni syna.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní

Celá blízka rodina od přitele bude pozvána, jde nám jen o tetu tchána a o sestřenice a jejich rodiny, které já ani partner neznáme :think:

A jak říkám, kdyby je tam přítel chtěl, nemám problém, jenže ten je tam taky nechce, když za 7 let se neprojevil z žádné strany zájem jen tak o obyčejnou návštěvu.

A samozřejmě, že to vše vyřešime osobně mezi sebou, ale zajímal mě pohled i ostatníchy co to třeba také řešili, od toho tady diskuze přece jsou ;)

• Citovat
  • Upravit
75807
31.5.26 10:39
@Ploskutáček píše: Více

Přesně tak.
Já se trápila rok a pak jsem pokrčila rameny a celou tu kauzu sama pro sebe uzavřela.
S dcerou a její rodinou mám skvělé vztahy, se širokou „vymacešenou“ rodinou svého současného muže taky, ale vztahy je prostě potřeba budovat z obou stran, a dupání a prosazování svého ega na sílu málokdy něčemu pomůže.
Akorát si pak docela dobře dokážu představit hypotetické zdejší vlákno synovy manželky, kterou za součást své rodiny nikdy považovat nebudu - je to prostě synova soukromá záležitost, kterak si hořce stěžuje, že ji rodina manžela nepřijala, fňuk fňuk. :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.5.26 10:40
@Krákora997 píše: Více

Děkuji a přesně tak. Tetičky, babičky, rodiče, sourozence všechny zveme. Jedná se pouze o to, že tchán přišel s tím, že tam musíme pozvat i rodinu z druhého kince republiky, které jsem nikdy neviděla a přítel je neviděl 7 let. S tím, že je tam přitel také nechce. A nejedná se ani o babičky či dědečky, ale o tetu od tchána a sestřenice s jejich rodinami, které přítel také nikdy nevidel.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
31.5.26 10:45
@ka2ka píše: Více

Máme to cca přesně na půl. Mých blízkých písu, protože tím myslím všechny hosty. Jeho rodina mi je po 7 letech také přece blízká. A moji rodiče nikoho nepozvali, nemluví mi do toho, jsme malá rodina a pozváni jsou všichni, protože se navštěvujeme i několikrát do měsíce. Ze strany přitele, jsou také pozváni všichni. Jde nám o to, že tchán chce abychom pozvali jeho tetu a sestřenice, které já ani přítel neznáme.

• Citovat
  • Upravit
75807
31.5.26 10:46

Já ti názor napsala.
Hraješ o tchánovy sympatie, ale nikde není psáno, že by ho nepozvání téhle části vzdálené rodiny nějak těžce zasáhlo
Ale to nezjistíš, dokud se ho nezeptáš.
Víš co, kdy se vlastně má širší rodina sejít jindy, než při takovýchto velkých rodinných stmelovacích příležitostech?
Na grilovačkách pro 50-70 lidí? :nevim:
My se takhle scházíme i při kulatých narozeninách, teď měl tchán 90 a zúčastnilo se cca 60 lidí. :mrgreen:
A víš co, přišlo mi to super. Tchán se se všemi viděl a pokecali spolu vzdálené tetičky a sestřenice, které se v běžném životě vůbec nevídají, protože by při košatosti té rodiny nedělaly nic jiného.
Někoho jsem neznala doteďka, potykali jsme si, chvíli poklábosili a prostě o sobě víme.
Sounáležitost. :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný