Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Maminky,
od kdy se může dětem dávat med? třeba na chleba.. A jak je to s houbama? díky za odpovědi ![]()
oboje až od tří let. houby jsou moc těžké a med je silný alergen. klárka oboje nejedla ještě dodnes a nějka jí to nechybí. ani teda nechutná, protože jsem jí párkrát nabídla od sebe a ohrnula nad tím nos …
houby jsem ja slysela ze do roka
…a med mi teda mamka poradila at davam male kdyz nemuze usnout trochu na dudlik…takze ho dostava od 4. mesice (aji ji tim sladim) a vsechno ok
.
Já teda nevím, ale med na dudlík je údajně fakt nejhorší věc, co můžeš udělat - je po tom nejvíc zubních kazů, ty zuby pak můžou zčernat a rozpadnout se… Jako je to obecně problém sladkýho pití a sladkostí, ale ten med na dudlík , když ho dítě dudá třeba celou noc, tak to sladký má vlastně celou noc v puse… to mi nepřijde zrovna vhodný ![]()
Já teda dala občas nějakou přesnídávku, kde bylo psaný, že je s medem, ale to jen výjimečně. Houby jsem ještě nezkoušela. Asi je to obojí opravdu lepší nedávat dřív než ve třech letech, ale já jsem zase zastáncem toho, že všeho s mírou, takže čas od času to snad neublíží ani mladšímu dítěti. Ale na dudlík bych med fakt nedávala…
Ježiš, med na dudlík ne, zeptej se zubařky… Ta moje mě před tím varovala už na první zubní těhotenské prohlídce. Že ty žalostné černé hromádky místo zubů jsou pak k pláči. No ale nechci nějak tentononc, dřív se to fakt dělalo (a fakt s podobnými výsledky - potvrzuje i moje mamka, která to viděla u sousedovic dítka
)
Já už jsem med párkrát dala, ale tak nějak rozumně, něco trošku osladit nebo na chlebíku s máslem… Ale alergicky nereaguje na nic, tak mi nepřijde třeba to hrotit. Kdyby byl alergický, počkala bych.
Houby určitě od tří let, ne-li později, někde (no jistěže tu, zkus pohledat
) jsem četla, že jsou pro malé děti dokonce snad toxické i ty jedlé nebo co
Ale když je něco na houbách, tak to dám - akorát bez těch hub ![]()
Ahojky jen jsem se chtěla zeptat jak je to s kaší na dobrou noc od Sunarky konkrétně Krupicová s medem na krabici je psáno od ukončeného 6.měsíce a medu je tam psáno 5% .Říkala jsem si,že bych to potom malé koupila,myslíte,že ikdyž je tam jen 5% medu,tak bych to neměla dávat? Děkuji moc
Já bych koupila.Mlíčko s medem má malý hrozně rád(od Hami)Nehrotila bych to.Med na dudlík ne to v žádném případě,ale kaši s medem od sunarky klidně.
Tak já osobně med nedávám, ani ho neá rád.Ale výrobky s medem, na tom nevidím nic zlého - asi vědí, proč tam píši od 6.měsíce.
Houby jakotakové nedávám, že by například jedl smažnici plnou hub, ale maso na houbách, kde jsou tři kousky hub jako palec , tak nevidím nic zvlášního
zase všechno moc nedramatizovat.To by se nesmělo pomalu dávat nic.
Ale osobně houby jako takové bych mu nedala - smaženou bedlu a pod.
Kaši s medem asi jo, ono jak to projde těmi různými procesy, tak si nedělám iluze, že by tam z toho medu kromě chuti velice něco zůstalo ![]()
ale tak mně napadlo, malému bohužel trochu sladím čaj, protože by mi ho nepil, ale zase se snažím nedávát jiné sladké.
Dobrá duše mi poradila, že cukr neni zdravý, že med je zdravý, tak jsem mu jednou osladila medem a chudák se mi celý osypal, už asi vím z čeho
už bych mu takto nic nesladila a hlavně nikoho neposlouchala ![]()
kvaček píše:
ale tak mně napadlo, malému bohužel trochu sladím čaj, protože by mi ho nepil, ale zase se snažím nedávát jiné sladké.
Dobrá duše mi poradila, že cukr neni zdravý, že med je zdravý, tak jsem mu jednou osladila medem a chudák se mi celý osypal, už asi vím z čehouž bych mu takto nic nesladila a hlavně nikoho neposlouchala
Já když sladím, tak hnědým cukrem nebo glukopurem - teda většinou
Též musíme mít sladké nebo spíš ochucené pití ![]()
Med dávám od roka. V rodině nikdo na včelí produkty alergický není, tak jsem to prostě zkusila a bez problémů.
Houby nevím, to se taky nechám ráda poučit.
Ahoj, medem sladím tak od roka, taky nejsme alergici. Předtím jsem ho občas zkusila do čaje, ale on mi čaje stejně nepije dodnes. Na dudlík nevím, asi fakt to bude záhul pro zuby. Do kaší nevidím problém, pokud se poté zuby před spaním vyčistí, třeba tu Sunarku krupice + med měl malý nejoblíbenější.
Houby ještě neměl a ani mít v nejbližší době nebude ač je sama mám moc ráda, ale těch bych se bála.
Med na dudlík - ježiší marjá, taková předpotopní prehistorická rada…
Dyť to člověk slyší a čte všude, že toto NIKDY, protož ty zoubky potom…
Houby - matně si vybavuji, že nějaký dietolog (že by z pořadu Pod pokličkou) říkal, že dětem houby do 3 let ne. Že k tomu nevidí žádný důvod, jim je dávat, protože nemají žádnou výživovou ani jinou hodnotu.
Tak jen chci napsat, že já med dávám asi od roka bez problémů. Nejdřív jsem opatrně sladila ovocný čaj, pak i normálně trochu na chleba. Nikdo žádný alergie nemáme, takjže jsem to riskla. Přiznám se, že nijak nepanikařím z různých alergenů - to bych se asi zbláznila. A med považuju za zdravý - pokud ho teda nesním lahev za den ![]()
Takže tak u nás. Jo a ty houby se tvrdí od 3 let a ne moc často, právě že jsou těžko stravitelný.