Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky naše malá (2.měsíce a týden) si strká všechno do pusy. Vezme oběma ručičkama a už je to v puse, nejradši má medvídka s kolečkem na kterým jsou pověšený kroužky. Dala jsem ji lehký kroužek a dokonce se zdálo, že do něho kousla, taky dost slintá… Přemýšlím jestli se jí třeba už nepřipravuje dáseň na zoubky, ale to je asi brzy že?
To je velmi různé, některé miminka můžou mít zoubky i velmi brzo, ale jen tím, že kouše do hraček a slintá se to poznat nedá. Moje dcera slintala intenzivně a první zub měla až v 9 měsících ![]()
Děti do hraček koušou, je to jejich způsob poznávání světa. Potřeba ulevit dásním to být může, ale samozřejmě nemusí.
Edit: Děti hryžou do všeho, nejen do hraček. ![]()
Deti se maji nechat strkat vse do pusy. Na jazyku maji mnohem citlivejsi hmatove bunky nez na briakach prstu. Takze kdyz strkaji veci do pusy, tak sinje tim ohnatavaji a poznavaji je tak. Uci se tak. Videka jsem o tom dokument. Takze nechat strkat. A neboj. Ona pak sama prestane. Moje holcika ma rok a uz si veci do pusy nestrka. Prestala sama.
Toto primo se zuby spolecne neni. Jako nekdy byt muze, ale primarne je to tak, ze tak poznavaji. Dite muze intenzivne slintat uz velice brzy. Zuby se chystaji, i kdyz pak treba nakonec vylezou az docela pozde.
Jojo tak ne že by mi to vadilo, je to roztomilý, ale to kousání, z toho jsem byla zaskočená…navíc se mě ptala kamarádka, té taky slintá. Tak uvidím co se z toho vyklube.
Když já jsem prvorodička a jsem vykolejená z kdejaký blbosti.
Tak samo muzou. ale nebrala bych to jako priznak zubu. proste vyvojova faze, do pusy ted bude davat vsechno at zuby porostou nebo ne.
Můžou to být klidně zuby už takhle brzo.. Nicméně je úplně normální, že kojenci si všechno cpou do pusiny:)
A taky je normální, ze takhle slinta. Naše slintala od 2m fakt fest, dávali jsme ji „slintaky“. První zuby v 6m. Stejne tak ted synovec. Slinta jak blázen a jsou mu čerstvě 3m.