Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@Bubla_Bučková Však já říkám, že mi studenti nevadí. jen by mi vadilo, kdyby tam těch lidí bylo moc… A i kdyby přišli samí primáři, tak bych se styděla
Jinak studenty mám ráda, i když už zde v minulosti byla i diskuze na téma, jestli mít nebo nemít studenty u porodu a většina ženských to tam odmítla. Mě to třeba nevadí, ale ať je jich málo…
@Lenicka133 píše:
Hodně se nejen zde, ale i na jiných forech mluví o hromadných vizitách. Chodí prý několik lékařů, sester, mediků či studentek SZŠ… Dohromady někdy i 10 lidí. Prý to chodí tak, že každá musíme být nahá, když vizitka přijde. Pro mnohé z nás naprosté utrpení. Nevadí mi nikdo, ani studenti, kteří jsou často milejší než lékaři, ale nesmí přijít těch lidí moc. Ani nějak nerozumím tomu, proč mají být vizity takto hromadné, nějaký smysl to zřejmě má, ale i tak mám z toho strach.Zkuste, prosím, každá napsat své zkušenosti z jednotlivých nemocnic z Prahy a okolí. Díky moc všem.
U žádné vizity jsem nebyla nahá. Naposledy po porodu ani extra vizita nebyla, spíš se ptali, jak se cítím.
@Tichošlápek To je ale stejně dost divný, když jsou na pokoji třeba tři pacientky a jedna nesouhlasí, tak ti medici to jako ví a odejdou? ![]()
Zakladatelko, a kde v Praze jsi zaregistrovana k porodu? Souhlas se studenty podepisujes pri nastupu, ale i u konkretni prilezitosti muzes odmitnout. Velka vizita spocivala v temer letecke kontrole primar+ dr + 2× sestra, optani zda je vse v poradku, ani na mne nekoukli - nebylo na co, nemela jsem ani steh, stav delohy zreferovala dr. Co se mi osobne libilo, nafasovala jsem jiz na kontroly pred porodem modrou papirovou sukenku, aby clovek ani z kabinky ke koze nesel nahaty ![]()
Mám za sebou dva porody, jsem velmi stydliva, pred vizitou bych se nesvlekla, nevidim duvod. Behempobytu v porodnici, než jsem byla propustena, jsem podstoupila gyn. vyšetření. U obou porodu v různých nemocnicich vizity probihaly tak, že se doktor slovně ptal na vše, svlekat jsme se nemusely. U druheho porodu u vizity chodila jen jedma lékařka se sestrou a ta nakoukla na vlozku, to si tak matne pamatuju. Na hromadné svlikani 15 minut před příchodem vizity nehraju ani u dětí, natož u sebe. A klidně bych jim dala i písemně, že na sebe beru to riziko a neroztahnu nohy pred sedmihlavou vizitou.
@Lenicka133 píše:
@Tichošlápek To je ale stejně dost divný, když jsou na pokoji třeba tři pacientky a jedna nesouhlasí, tak ti medici to jako ví a odejdou?
z me. zkusenosti nevi. Jednou jsem mela podepsany nesouhlas s pritomnosti mediku, kdyz jsem prisla do ordinace, krome lekare tam byli tri. Musela jsem cilene rict, ze jsem nepodepsala souhlas a nechci, aby tam byli. Odesli, lekar se ke mne presto choval slusne. Ale kdybych nic nerekla, zustanou, navzdory podpisu nesouhlasu.
Porod 2015 jsem ukazovala mudr pri vizite spodek a u porodu 2018 uz se jen ptali
Nevim jak to chodi jinde
@Lenicka133 píše:
@mroe Pro mě ne… Ale spousta ženských se brání tomu, aby tam byli studenti a to i při porodu…
No jasně, ale porod je něco trochu jiného…
Já rodila ve fakultní nemocnici a jestli tam při vizitě přišel jeden, dva medici… U nás teda byly 2 vizity. Jedná kvůli dítěti - tam chodila dětská doktorka a sestra, a druhá kvůli matce, tam chodil gynekolog (nebo porodník, už nevím) a normální sestra (případně jeden dva medici) a jednou týdně velká vizita. U velké vizity byl krom doktora i primář.
Mmch když přijdou medici, tak tam nenalezli do pokojů všichni. Kdepak - šli tak po dvou a každý viděl maminy v nějakém pokoji.
Mmch bylo mi to fuk, co kdo viděl. Když jsem přežila to konzilium u porodu (najednou 6 doktorů a primář, nepostupovalo to dobře a všichni mi čuměli mezi nohy a pohmatem zjišťovali, jestli doporodím nebo co se mnou), tak tohle bylo v pohodě.
A v neposlední řadě - ode všech, jak lékařů, tak sester i mediků byla cítit úcta k těm ženám. Bavila jsem se s ostatními maminkami a teda vizita bylo to nejmenší utrpení.
No, jasně, ono je to takové složité, to by se museli furt ptát.. Jak říkám - mě to nevadí, kdyby tam byl třeba lékař a jeden, dva studenti, tak je mi to úplně jedno. Oni, jak jsou mladí, tak jsou i hodní. ![]()
@mroe píše:
Tak nevim, kde jsi co cetla, ale naha nemusíš byt snad při zadne vizite, ani velke. A hromadna je odvozene od toho, ze je tam jako hromada lidi?
Konsilium. Více hlav více ví. ![]()
@Lenicka133 ano, třeba v krči to tak bylo. Je to napsané v kartě. A když ne, tak máš pusu a reknes si. Navíc nemám smysl to řešit, když ti medici nevadí.
Jako zdravotnik: za zivot, uz i pri studiu clovek vidi toliko prirozeni a veci kolem, ze ho nemuze nic prekvapit. Btw. nikdo z nich nebere v tu chvili pipku jako sexualni objekt ![]()
Me prijimal medik, po vysetreni jsem zjistila, ze je to znamy z mladi
mozna byl trosku nervozni, kdyz mi zavadel vyvolavaci tabletu, ale mi to bylo sumak. A to ver, ze se jinak ani v damskych sprchach/satnach nevystavuji.
@Tichošlápek Já to neřeším. Znovu říkám, že mi studenti nevadí. Ty jsi ale psala, že je můžu poslat pryč, tak jsem se jen dotazovala, jak to teda zjistím, že to jsou studenti a ne lékaři?
Prostě jen tak mě to napadlo, jak jsi to psala. ![]()
@Lenicka133 píše:
No, jasně, ono je to takové složité, to by se museli furt ptát.. Jak říkám - mě to nevadí, kdyby tam byl třeba lékař a jeden, dva studenti, tak je mi to úplně jedno. Oni, jak jsou mladí, tak jsou i hodní.
Záleží jaká porodnice to je. Mmch napadlo mě, že spousta jich může poskytovat možnost si prohlédnout sály a prostory ještě před porodem. Tak pokud máš obavu, mrkni na jejich stránky a případně se poptej na návštěvu předem. A tam se jich na tohle zeptej, dostaneš určitě konkrétní odpověď.