Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminy,
písnete mi, jak dáváte mimískům hroznové víno? Či co jste za moudra někde o tom vyčetly?
Já dnes pár kuliček vypeckovala a lžičkou vydlábla ze šlupky a povařila hruškou.. ale ta doba přípravy… ![]()
Jak to děláte vy?
E. a Eliška příští týden 10m
áaaa, tak to vypadá, že nikdo mimískům hroznové víno nedává… ![]()
mno, třeba ještě někdo písne.. ![]()
E.
Ale dava
Vino mame naopak velice radi. Syn ma 10mesicu a vino mu vypeckuju, vydlabnu a nevim pak jak to popsat ale tak nejak nozem nasekam na malicky kousicky. Syn ale ma rad kousky ve vsem, takze neni problem. Moje matka mu dokonce davala i vetsi kousky tak 1cmx1cm s tim uz mel trochu problem, ale nakonec to docela sezvejkal dasnickama, samozrejme ho to bavilo asi 10× vic nez to jist nasekane, takze babicka zarila stestim, ze „neco“ vymyslela
. Zubu mame sice sest, ale stolicky zatim ne, takze na kousani to moc neni
Jana
Holky,
nevite, jestli je vino alergenni? My radeji male nedavame broskve, jahody, merunky…
.(manzel ma atopicky ekzem
), tak chceme do roka byt opatrni, tak jen, jestli vino muzeme ![]()
Simona&Kristynka(10 mesicu)
Ahoj holky,
jestli je hrozno alergenní to nevím, ale náš měsíční ho miluje.Nejlepší je když seženu to bez pecek. Jinak kuličku rozpůlím, vydlabu a i se šlupkou mu ho šoupnu do pusinky. Moječek za chvíli vyplivne vycucanou šlupku.
My take drzime hypoalergenni dietu a tak vim na 100% ze vino alergenni neni! Jana
Simono, a merunky nejsou alergenni taky, jenom broskve. MY merunky davame a moc chutnaji! Jana
Pozor, merunky JSOU alergen, a to tzv. krizem s alergii na pyly jarnich stromu! Pokud se v rodine vyskytuje alergie na jarni stromy (briza, liska, olse), jsou merunky potencialne nebezpecne.
Niamh
Musim nesouhlasit s predchozim prispevkem. Trosku do tech alergii „delam“ i kdyz muj obor ro uplne neni.
Alergen muze byt opravdu cokoliv a casto i tzv. zkrizene. Nicmene pokud se drzi hypoalergenni dieta „preventivne“ tzn. jeste drive nez se nejaka alergie projevi tak merunky (a i jine ovoce seznam muzu vypsat pokud by mel nekdo zajem) jsou OK.
Napriklad v populaci je pomerne velmi casta je alergie na jablka a hrusky, ale pritom prave jablka a hrusky jsou zaklad hypoalergenni diety pro kojence ohrozene alergii. Je to trosku zvlastni ale je to tak. To jsem si nevymyslela, ale konzultovala s Dr. alergolozkou
Navic je uplne jedno jestli rodice jsou alergicky zrovna na nejakou konkretni vec, dite zdedi bohuzel dispozici k jakekoliv alergii, vubec neni pravidlem, ze by melo alergii na stejne veci jako rodice. I kdyz casteji se dedi skupina alergenu jako napr. jsou-li rodice alergicti na nejakou zvireci srst je vetsi pravdepodobnost ze dite bude taky alergicke na zvireci srst spis nez na pyly apod. Bohuzel se v dalsi generaci alergie casto spis "zvetsuje " o dalsi alergeny. A prave jako prevence se doporucuje drzet hypoalergenni dietu.
Nevim jestli jsem se vyjadrila srozumitelne. V posledni dobe mam nejak problem si udrzet myslenku
Jana
Ahoj,
já dávám víno taky i se šlupkou, ale bez pecek, malý si to sám vykouše a šlupku vyplivne. Když byl menší, tak jsem to i odšlupkovala a nastrouhala, nebo jsem slupku neloupala a i s jiným ovocem rozmixovala.
Jana
Několikrát jsem v obchodě viděla oválné bílé víno (jsou to doslova válečky, ne kuličky) je úžasně sladké a totálně bez pecek.
Takže žádný tip, že se to třeba přelije horkou vodou a snadno odšlupkuje apod. se neobjevil, tak budem dál pulky lžičkou ze šlupky vytáčet a pecky špičkou nožem vydloubávat.. tím, že to není každý den, tak se to dá
Zatím ho tedy od včera testujeme uvařené. Mám ho v hypoalergenním přehledu psáno jako že může být, ale do roku vařené. Tak čerstvé dám radši až za nějaký ten týden.
Díky za příspěvky,
E.
Já hrozny nejdřív oloupám, pak rozkrojím na poloviny a vyberu jadérka. Velké hrozny dodatečně krájím na osminky a ty menší na 4 dílky.
Ahoj Janat
,
mohla by jsi mi prosim poslat seznam ovoce, ktere je alergenni? Manzel ma atopicky ekezem a tak se snazime do roka davat male jen nealergenni veci
Nevis, jak dlouho by se takova „dieta“ mela dodrzovat? ![]()
Simona&Kristynka(10 mesicu)